ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

 Περπάτημα: τα 5 οφέλη του που μάλλον δεν είχατε φανταστεί

Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί. Γνωρίστε 5 λίγο - πολύ άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες και τώρα που άνοιξε κι ο καιρός... keep walking!
Γνωρίζατε ότι οι βόλτες με τα πόδια μπορούν να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε καλύτερο σεξ; Σκεφτήκατε ποτέ ότι το περπάτημα μπορεί να είναι το μυστικό για να αυξήσουμε τα έσοδά μας; Αν ψάχνετε κίνητρα για να αφήσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και να φορέσετε τα αθλητικά, μια ματιά παρακάτω ίσως είναι ό,τι χρειάζεστε.
Αυτά είναι πέντε από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του περπατήματος:

Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε το εγκεφαλικό. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί, δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα περπατάμε, αλλά η διάρκεια του περιπάτου μας. Με άλλα λόγια η ώρα που αφιερώνουμε στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. 

Αυτό που διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αφού εξέτασαν σχετικά 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 ετών, είναι ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά τα 60.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσοι περπατούσαν για 8 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για όσους περπατούσαν περισσότερο από 22 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά δύο τρίτα χαμηλότερος.

Κάνει καλό στην τσέπη μας 

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών μας, ένα όφελος που αυτήν την εποχή δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει αμελητέο. Και όχι μόνο επειδή, επιλέγοντάς το, μειώνουμε τα έξοδα σε βενζίνες, ταξί και εισιτήρια των ΜΜΜ.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στο πλαίσιο μελέτης του Ball State University, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν καθιστική εργασία, αλλά ασκούνται καθημερινά, έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική εργασία και δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση μας βοηθάει να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αναλαμβάνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά μας. 

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο, έχουν έναν λόγο παραπάνω να βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς αν περπατάμε 3 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 περιορίζεται σημαντικά.
Από την άλλη, όσοι ζουν ήδη με διαβήτη, καλό θα είναι, επίσης, να βάλουν το περπάτημα στο πρόγραμμά τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι θα τους βοηθήσει να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πώς συμβαίνει αυτό; Το περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα.

Ανεβάζει τη διάθεση και οξύνει το πνεύμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια έρευνα συγκεκριμένα, χρειάζονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παράλληλα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το περπάτημα μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας. 
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 19.000 γυναίκες ηλικίας από 70 - 80 ετών για να διαπιστώσουν τις μαθησιακές ικανότητες και τη λειτουργία της μνήμης τους. Αυτό που διαπίστωσαν και δημοσίευσαν στο Journal of the American Medical Association, είναι ότι όσες είχαν τα υψηλότερα  επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αντιμετώπιζαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης.

Βελτιώνει την ανδρική λίμπιντο 

Ξεχάστε τα "βοηθήματα". Το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο γερμανικό επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, "Aertzliche Praxis".
Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι "καίγοντας" 200 θερμίδες την ημέρα μέσω αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, μπορούμε πιθανώς να προλάβουμε την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα και βέβαια, στα γεννητικά όργανα. 

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις