ΠΕΡΙ ΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ




Ο Τραμπ έχει ως στόχο να σταματήσει την Κίνα να μεγιστοποιείται ραγδαία και προϊόντος του χρόνου να λάβει την πρωτοκαθεδρία της πλανητικής ηγεμονίας τους από τις Η.Π.Α., ο κινεζικός δράκος. Ως επιχειρηματίας με κύρια δραστηριότητα στα κτηματομεσιτικά αναγνωρίζει ό,τι οφείλει να πραγματοποιήσει την ισχυροποίηση των Η.Π.Α. μέσω της πραγματικής οικονομίας έναντι της καζινο-οικονομίας της Γουώλ Στριτ [1].

Έτσι θα προχωρήσει στον επαναπατρισμό των Αμερικανικών επιχειρήσεων από την Κίνα, το Μεξικό κι ούτω καθ' εξής, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις μέσω κρατικού χρήματος σε δημόσια έργα και θα ανατρέψει νόμους όπως του "κανόνα Βόλκερ" [2] όπου φερ' ειπείν επέτρεπε στις Αμερικανικές τράπεζες στην μη απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου (φυσικά εάν δημιουργούνταν κάποιες φούσκες από τα υψηλά ρίσκα των τραπεζών τότε ως σωσίβιο είχαν τα κρατικά χρήματα και των φορολογουμένων ώστε να διασωθούν καθώς είναι "πολύ μεγάλες για να αποτύχουν").

Η επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο στοχεύει να ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγή των αμερικανικών προϊόντων έναντι των αλλοδαπών τους. Φυσικά δεν πρόκειται ο Τραμπ να προωθήσει τις εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες της TTIP, CETA,TPP και TISA. Κόντρα στη σημερινή φιλελεύθερη τάξη της παγκοσμιοποίησης που προωθούν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων (βλέπε συν τοις άλλοις το μεταναστευτικό ρεύμα).

Ο Τραμπ όταν εκλέχθηκε μία απ' τις πρώτες δηλώσεις που μας αφορούσε ως χώρα ήταν η εξής του Τέντ Μάλοχ πρεσβευτή του όπου είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει απ' το Ευρώ [3]. Αυτή η γραμμή παραμένει του Τραμπ όπου θέλει την χώρα μας εκτός του Ευρώ κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα από μία πρόσφατη συνέντευξη σε οικονομική σελίδα που έδωσε ένας σύμβουλος καθηγητής οικονομικών του Τραμπ, ο Χαντσόν, όπου χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής [4]:


"Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, υποφέρει από την ίδια νεοφιλελεύθερη λιτότητα που καταστρέφει τη Λετονία", επισημαίνει."Η Ευρωζώνη πρέπει τελικά να καταρρεύσει. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα καταλήξει να μοιάζει με την Ελλάδα όπως είναι σήμερα", υπογραμμίζει ο καθηγητής. Για τις εναλλακτικές της Ελλάδας στη μετά-μνημόνιο εποχή, ο κ. Hudson λέει χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα της. Μπορεί να σταματήσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες.Αλλά αν πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, η μετανάστευση, η μικρότερη διάρκεια ζωής, η χειρότερη υγεία”.


Ο Τραμπ πέραν τον εμπορικό πόλεμο που προτίθεται να κάνει έναντι των κινεζικών προϊόντων θα στραφεί σύντομα και σ' έναν νομισματικό πόλεμο καθώς η Κίνα ετοιμάζει να σπάσει την ηγεμονία του δολλαρίου από το λεγόμενο πέτρο-γουάν [5]. Το πέτρο-γουάν θα λειτουργήσει μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας σε πρώτο στάδιο, όπου θα συναλλάσσονται με γουαν στην αγορά πετρελαίου και θα διασφαλίζεται η τιμή αυτή σε τιμή χρυσού. Ήτοι, το γουάν ξεπερνάει την αδυναμία του έναντι του δολαρίου που έως σήμερα κυριαρχεί καθώς έχει αποθεματική ισχύ πέραν της συναλλαγματικής του και ο τρόπος αυτός επιτυγχάνεται με την σύνδεση του γουάν με τον χρυσό, όπου ο χρυσός είναι το νούμερο ένα αποθεματικό νόμισμα και έπεται ως νούμερο 2 το δολάριο σε ισχύ.

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ αναγνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει αυτόν τον πόλεμο όπου θα επιθυμούσε να ενισχυθεί το δολάριο έτι περαιτέρω κι ένας τρόπος είναι να "τινάξει" το Ευρώ καθώς είναι ένα νόμισμα ανταγωνιστικό στην κυριαρχία του δολαρίου σε συναλλαγματικό και σε αποθεματικό επίπεδο ισχύος, επίσης. Όπερ σημαίνει, ότι σ' έναν πόλεμο νομισμάτων για την ηγεμονία θα 'ταν πολύ σημαντικό για το δολάριο να εκλείψει ένας ακόμη ισχυρός ανταγωνιστικός παίκτης του, το Ευρώ.

Στην δημιουργία του Ευρώ φυσικά ρόλο πέραν της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει η Γκόλντμαν Σαξ, ο νυν κεντρικός τραπεζίτης ο Μάριο Ντράγκι ήταν στέλεχος της, οι δύο πραξικοπηματικές κυβερνήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και σε Ιταλία είχαν την προϋπηρεσία τους ως στελέχη της στην Γκόλντμαν Σάξ, τόσο ο Μάριο Μόντι όσο δε και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ως εκ τούτου, η χθεσινή αιφνίδια παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του Γκάρυ Κόν [6] (το νούμερο 2 στην εταιρεία της Γκόλντμαν Σαξ) από την κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να σχετίζεται καθώς δεν δήλωσε επίσημα τους λόγους της παραιτήσεως του αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχει να κάνει με την απόφαση του Τραμπ να κηρύξει έναν εμπορικό πόλεμο σε κάθε κατεύθυνση, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, οφείλει να προετοιμαστεί για αυτή την προοπτική που θα συμβεί κόντρα στην ψευδαίσθηση ενός φιλελεύθερου κόσμου της παγκοσμιοποίησης (εάν διάβαζαν τον Κονδύλη στην "Πλανητική πολιτική από τον 20ο αιώνα προς τον 21ο αιώνα", τότε θα μπορούσαν να διαγνώσουν το παρόν ότι μετά την πτώση του σοσιαλιστικού κόσμου στον 20ο αιώνα πλέον περνάμε στην πτώση του φιλελεύθερου κόσμου στον 21ο αιώνα, φευ [7]). Εάν δεν θέλουμε να ζήσουμε μία ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο από τον γκρεμό τότε οφείλει η ηγεμονεύουσα τάξη της χώρας να σχεδιάσει έναν τρόπο μετάβασης από το Ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα και να ενισχυθεί με χρυσό σε αποθεματικά το κράτος μας.

Κάτι το οποίο σχεδίασαν τα σοβαρά κράτη, όπως η Γερμανία με την Ολλανδία το 2012 την πιθανή έξοδο τους απ' την Ευρωζώνη [8], πλέον αγοράζουν χρυσό [9] κι επίσης επαναπατρίζουν τον χρυσό τους [10], συν τοις άλλοις. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας οφείλει να λάβει κάθε μέτρο που θα μας προστατέψει την επόμενη μέρα αυτή, όπου δεν είναι μακρυά. Όπως επίσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο εφόσον πρώτα έρθει σε κρυφή συνεννόηση με τις Η.Π.Α. για το αν μπορεί να τινάξει το Ευρώ και τι οφέλη θα αποκομίσει για την υπηρεσία της αυτή.

Εν κατακλείδι, όπως είχε πει κι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε: "Δεν είναι ότι δε συμπαθώ τους Έλληνες, αλλά θα έπρεπε να έχω τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας για να ασκώ ηπιότερες πιέσεις για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων" [11], κατ' αντιστοιχία εκ μέρους μας ισχύει σε μία παράφραση των όσων μας είχε πει ο Γερμανός εταίρος μας: "Δεν είναι ότι δεν συμπαθούμε τους Ευρωπαίους, αλλά θα έπρεπε να έχουμε τον χαρακτήρα της Μητέρας Τερέζας ώστε να μην υλοποιήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μας." 

Νικόλαος Μπαγιαρτάκης
Εκ του Δεσμώτη-Μπαγιαρτάκη Νικόλαου του "Νεωτερικού Κράτους - Λεβιάθαν"

Πηγή: protagorasnews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις