ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ?

 Αποτέλεσμα εικόνας για αισθάνεστε ρίγη ακούγοντας μουσική

Έρευνα: Αν η μουσική σου προκαλεί ρίγη, τότε ο εγκέφαλός σου ίσως είναι ξεχωριστός!

Είχατε ποτέ την αίσθηση όταν ακούσατε κάποιο τραγούδι ότι πραγματικά σας ανατρίχιασε;
Το να έχεις την εμπειρία αισθήσεων, όπως αυτήν μιας ανατριχίλας ή ενός κόμπου στο λαιμό, όταν ακούς μουσική είναι αρκετά σπάνιο και μοναδικό.
Ο Matthew Sachs, πρώην προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πέρυσι μελέτησε άτομα που βιώνουν ρίγη από τη μουσική για να δει πώς προκαλείται αυτό το συναίσθημα.
Κατά την διάρκεια της έρευνάς του, εξέτασε είκοσι φοιτητές, δέκα από τους οποίους παραδέχτηκαν ότι έχουν βιώσει τα προαναφερθέντα συναισθήματα σε σχέση με τη μουσική και δέκα που δεν έχουν, σαρώνοντας τον εγκέφαλο όλων τους.
Ο Sachs ανακάλυψε ότι όσοι είχαν καταφέρει να κάνουν τη ισχυρή αυτή συναισθηματική και σωματική σύνδεση στη μουσική έχουν διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους από εκείνους που δεν «τα κατάφεραν».
Η έρευνα έδειξε ότι οι πρώτοι τείνουν να έχουν έναν πυκνότερο όγκο ινών που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό τους και περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο όργανα μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα.
Τα ευρήματα του Sachs έχουν δημοσιευθεί στο Oxford Academic, ενώ ο ίδιος δήλωσε σχετικά: «Η ιδέα είναι ότι περισσότερες ίνες και αυξημένη απόδοση μεταξύ δύο περιοχών σημαίνει ότι υπάρχει πιο αποτελεσματική επεξεργασία μεταξύ τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν αισθάνεστε ρίγη ακούγοντας μουσική είναι πιο πιθανό να βιώνετε ισχυρότερα και πιο έντονα συναισθήματα.
Επιπλέον, αυτές οι αισθήσεις ίσως επίσης να συσχετίζονται με αναμνήσεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, κι αυτό δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον».
Παρόλο που η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, ο Sachs διεξάγει επί του παρόντος περαιτέρω έρευνα, όπου θα εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν ακούει τραγούδια που καταγράφουν ορισμένες αντιδράσεις. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μάθει τι προκαλεί νευρολογικά αυτές τις αντιδράσεις και θα ανοιγόταν έτσι ο δρόμος για να αξιοποιήσει τα όποια ευρήματα στην θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών.
Εσείς, με ποιο τραγούδι έχετε ανατριχιάσει;

 http://www.rocking.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις