Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

διατροφη-με-το-περασμα-των-χρονων 

Οι άνθρωποι της Λίθινης εποχής τρέφονταν με άγρια φυτά, καρπούς, φρούτα του δάσους, , ρίζες, όσπρια, ξηρούς καρπούς, άγρια ζώα που κυνηγούσαν και θαλασσινά που ψάρευαν. Δεν κατανάλωναν σχεδόν κανένα από αυτά τα δημητριακά που δεσπόζουν σήμερα στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν είχαν ακόμη εξημερώσει ζώα που προσφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα και συνεπώς δεν κατανάλωναν τέτοιου είδους προϊόντα. Αυτή η δίαιτα ήταν
φυσιολογική και συνήθης πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στη διαπίστωση ότι, από εξελικτική σκοπιά, η σύγχρονη διατροφή, που είναι αρκετά πρωτοποριακή και ενδεχομένως να μπορούσε να χαρακτηριστεί και ριζοσπαστικά καινοτόμος, έχει τόσο σύντομη διάρκεια ζωής, που ισοδυναμεί με μία στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

διατροφη-με-το-περασμα-των-χρονων 
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΙΘΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Η διατροφή της Λίθινης εποχής αποτελούνταν από: 65% φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, φουντούκια κ.ά.), όσπρια και μέλι.  35% άπαχο ψαχνό κρέας θηραμάτων, άγρια πουλερικά, αβγά, ψάρια, οστρακοειδή.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Τυποποιημένα επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη, γλυκαντικές ύλες, λίπη, αλκοόλ. 28% παχύ κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή. 17% φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί.
Οδηγός της αρχαίας διατροφής που ευνοούσε την καλή υγεία
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Δρ Μπόιντ ΄Ιτον του Πανεπιστημίου ΄Εμορι στην Ατλάντα των ΗΠΑ και συγγραφέα του βιβλίου Παλαιολιθική Εποχή, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε ή να αποφεύγουμε προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στην καλή υγεία.

Φρούτα και λαχανικά: Ως επί το πλείστον, τα κύρια προϊόντα που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας στη Λίθινη εποχή ήταν φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα μούρα και άλλα φρούτα. Έτρωγαν τριπλάσια ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε σχέση με αυτά που καταναλώνουμε εμείς σήμερα. Μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά τους παρείχαν το 65% των προσλαμβανομένων θερμίδων και περίπου 100 γραμμάρια ινών ημερησίως ποσότητα δεκαπλάσια από τη σημερινή μέση ημερήσια πρόσληψη ινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρείχαν στους προγόνους μας βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες σε ποσότητες τις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να προσλάβει μόνο μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.
 Θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή): Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη διατροφή που ακολουθούσε ο άνθρωπος της Λίθινης εποχής και σε αυτή που ακολουθεί ο σύγχρονος άνθρωπος είναι η επίτευξη της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στα ωμέγα-6 λιπαρά και στα ωμέγα-3 λιπαρά που είναι ευεργετικά για την υγεία. Η αναλογία στην Παλαιολιθική εποχή ήταν ένα μέρος ωμέγα-6 λιπαρά προς ένα μέρος ωμέγα-3 λιπαρά (με μέγιστο όριο τέσσερα μέρη προς ένα). Σήμερα η ποσότητα των ωμέγα-6 λιπαρών που καταναλώνονται με τη μορφή των αραβοσιτελαίων, της μαργαρίνης και των διαφόρων αρτοσκευασμάτων υπερβαίνει κατά πολύ την ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών που προσλαμβάνουμε από τα ψάρια. Έτσι ο μόνος τρόπος για να μοιάζει η διατροφή μας με αυτήν της ευεργετικής για την υγεία της Λίθινης εποχής είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ιδιαίτερα του λιπαρού σολομού, των σαρδελών, του σκουμπριού και της ρέγκας.
 Κατανάλωση άπαχου κρέατος: Το 37% των θερμίδων που προσλάμβαναν οι πρόγονοί μας στη Λίθινη εποχή προερχόταν από κατανάλωση πρωτεϊνών. Το ποσοστό αυτό είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από το συνιστώμενο στη σύγχρονη διατροφή. Η διαφορά έγκειται στο εξής: Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης προερχόταν από ισχνά άγρια θηράματα, ψάρια, καθώς και άγρια φυτά. Τα άγρια θηράματα που έτρεφαν τους προγόνους μας στη διάρκεια της πρώιμης εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, στην Παλαιολιθική εποχή, είχαν μόλις 4,3% λίπος, ενώ τα κύρια ζώα από τα οποία προμηθευόμαστε το κρέας μας σήμερα έχουν 25 έως 30% λίπος. Επιπλέον, τα άγρια θηράματα αποτελούσαν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών. Το λίπος των άγριων θηραμάτων περιέχει 2,5% ΕΡΑ ωμέγα-3 λιπαρών. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο στο κρέας των βοοειδών που καταναλώνουμε σήμερα. Σε αντίθεση με την ποιότητα του κρέατος που κατανάλωνε ο άνθρωπος τη Λίθινη εποχή, το κρέας που καταναλώνουμε σήμερα περιέχει σε μεγάλες ποσότητες επικίνδυνα κορεσμένα λίπη. Για τον προϊστορικό άνθρωπο μόλις το 6% των προσλαμβανόμενων θερμίδων προερχόταν από τέτοιου είδους λίπος, περίπου το μισό από αυτό που καταναλώνουμε σήμερα. Το άσπρο κρέας των πουλερικών από το οποίο έχει αφαιρεθεί η πέτσα αποτελεί καλή επιλογή, ανάλογη με την ποιότητα του κρέατος που κατανάλωνε ο άνθρωπος τη Λίθινη εποχή, αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών.
 Ξηροί καρποί και όσπρια: Δυστυχώς οι ξηροί καρποί δέχονται πολλές επικρίσεις εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λίπος. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια «αυθεντική» τροφή και το είδος του λίπους που περιέχουν είναι κατάλληλο για τα γονίδιά μας. Οι προϊστορικοί πρόγονοί μας κατανάλωναν κάθε είδους ξηρών καρπών που έβρισκαν στα δέντρα, καθώς και φιστίκια και άλλα όσπρια (ξερά φασόλια). Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια παρείχαν επίσης στους προγόνους μας φυτικές πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, στις οποίες ήταν πλούσια η διατροφή της προϊστορικής περιόδου. Το μειονέκτημα της σημερινής κατανάλωσης οσπρίων και ξηρών καρπών είναι ότι στη σύγχρονη εποχή τα κονσερβοποιημένα φασόλια και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και αυτό δεν είναι συμβατό με τα γονίδιά μας έτσι όπως διαμορφώθηκαν τη Λίθινη εποχή. Προκειμένου να αποφύγετε το νάτριο, προτιμήστε να μαγειρέψετε μόνοι σας τα φασόλια σας δίχως αλάτι ή πλύνετε προσεκτικά τα κονσερβοποιημένα φασόλια για να απομακρύνετε το νάτριο και αγοράστε ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Επεξεργασμένα δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται από καλλιεργημένα δημητριακά αποτελούν νέες πηγές τροφής για τον εγκέφαλό μας, είναι προϊόντα της γεωργικής επανάστασης που συντελέστηκε πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια. Αυτού του είδους τα δημητριακά απουσίαζαν σχεδόν παντελώς από τη διατροφή του ανθρώπου της Λίθινης εποχής και ως εκ τούτου δε συμμετείχαν στη διαμόρφωση των γονιδίων μας. Ωστόσο αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτά καθαυτά τα δημητριακά μπορεί να μην είναι επιβλαβή, αλλά υποψιάζεται ότι αντικαθιστούν και εκτοπίζουν από τη διατροφή μας τα ιδιαίτερα απαραίτητα και σημαντικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου για πολλά εκατομμύρια χρόνια, ενώ τα δημητριακά εισήχθησαν στη διατροφή μας εδώ και μόλις μερικές χιλιετίες». Άλλοι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα δημητριακά και ιδιαίτερα το σιτάρι ενδέχεται να προξενήσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους, προκαλώντας κεφαλαλγίες και κατάθλιψη, καθώς και αρθρίτιδα και διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μιας γενικότερης γενετικής δυσαρμονίας.
 Γαλακτοκομικά προϊόντα: Οι προϊστορικοί πρόγονοί μας δεν έπιναν γάλα ούτε κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι δεν είχαν ακόμη εξημερώσει τα ζώα από τα οποία παίρνουμε σήμερα το γάλα και δεν είχαν αναπτύξει την κτηνοτροφία. Τέτοιου είδους γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του σώματος, προσθέτοντας υψηλά φορτία κορεσμένων λιπών και μη συμβατών πρωτεϊνών. Για να μιμηθεί κανείς τη διατροφή της Λίθινης εποχής θα πρέπει να περιορίσει το γάλα, το βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για ορισμένους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμφανώς μη συμβατά με τα γονίδιά τους διότι δε διαθέτουν τα κατάλληλα ένζυμα για τη διάσπαση και την αφομοίωσή τους. Το αγελαδινό γάλα αποτελεί επίσης τη συνήθη αιτία για την εμφάνιση πολλών αλλεργικών αντιδράσεων.
 Η ζάχαρη: Οι μακρινοί μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν το μέλι και τα φρούτα ως γλυκαντικές ύλες. Σήμερα η κύρια γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιούμε είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη και η μέση κατανάλωση ανέρχεται σε 60 κιλά ετησίως. Στην πραγματικότητα καταναλώνουμε περίπου το ίδιο ποσοστό υδατανθράκων με αυτό των προγόνων μας της Λίθινης εποχής. Με τη διαφορά ότι όλοι σχεδόν οι υδατάνθρακές τους προέρχονταν από φρούτα και λαχανικά, που ήταν επιπλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μόλις το ένα τέταρτο των υδατανθράκων της δικής μας σύγχρονης διατροφής προέρχονται από φρούτα και λαχανικά. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι απλώς «κενών, άχρηστων θερμίδων» ζάχαρη. Δεν έχει γίνει ακόμη εντελώς σαφής ο τρόπος με τον οποίο αυτό το μη φυσιολογικό φορτίο ζάχαρης επηρεάζει τα γονίδια μας, αλλά έχει την τάση να είναι αρκετά καταστροφικός. Το σίγουρο είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
 Επεξεργασμένα έλαια: Η πρόσφατη έκρηξη που παρατηρείται στην κατανάλωση επεξεργασμένων φυτικών ελαίων και μαργαρινών επιβαρύνει την υγεία μας με άγνωστους γι΄αυτήν τύπους λίπους. Οι προϊστορικοί πρόγονοί μας κατανάλωναν λίπος μόνο μέσω της τροφής τους και όχι ξεχωριστά, με τη μορφή διαφόρων ελαίων και επιπλέον το ποσοστό των προσλαμβανομένων θερμίδων που προέρχονταν από το λίπος ανερχόταν στο 22%, ενώ στη σημερινή εποχή το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ορισμένοι τύποι φυτικών ελαίων είναι ωφέλιμοι για την υγεία όπως το λινέλαιο (ή κραμβέλαιο, ή ελαιοκράμβη), το ελαιόλαδο και το έλαιο από λιναρόσπορο.
  Κάλιο και νάτριο: Ο καλύτερος τρόπος για να προσαρμόσει κάποιος τη διατροφή του με αυτή της Λίθινης εποχής είναι να καταναλώνει πολύ περισσότερο κάλιο σε σχέση με νάτριο. Οι πρόγονοί μας που έζησαν στη Λίθινη εποχή προσλάμβαναν 7.000 χιλιοστόγραμμα καλίου ημερησίως, κυρίως μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μόλις 600 χιλιοστόγραμμα νατρίου, σε σχέση με τα δεδομένα της σύγχρονης διατροφής, χάρη στην οποία καταναλώνουμε ημερησίως μόλις 2.500 χιλιοστόγραμμα καλίου και το απίστευτο ποσό των 4.000 χιλιοστόγραμμων νατρίου! Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά που καταναλώνουν περισσότερο νάτριο παρά κάλιο. Και γι’ αυτή την προτίμησή μας πληρώνουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα σε θανάτους και αναπηρίες που οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στα εγκεφαλικά επεισόδια.
Όσο πιο πολύ πλησιάζετε τις αρχικές πηγές προέλευσης των τροφών, τόσο πιο κοντά είστε στη διατροφή που είναι ευεργετική για την υγεία, έτσι όπως σχεδιάστηκε από τους αρχαίους αρχιτέκτονές της πριν από εκατομμύρια χρόνια.

διατροφη-με-το-περασμα-των-χρονων 
ΕΝΝΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ

  1. Καταστήστε τα φρούτα και τα λαχανικά κεντρικό κομμάτι της διατροφής σας.
  2. Τρώτε πουλερικά χωρίς την πέτσα ή πολύ άπαχα κρέατα και κυνήγι.
  3. Τρώτε ξερά φασόλια όσπρια κάθε είδους, ακόμη και φιστίκια, κατά προτίμηση ανάλατα.
  4. Τρώτε ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα καρύδια και αμύγδαλα.
  5. Τρώτε λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί) και οστρακοειδή.
  6. Περιορίστε την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών (ιδιαίτερα του καλαμποκέλαιου), των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων και των τρανς λιπαρών οξέων.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και νατρίου.
  8. Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων, τυποποιημένων τροφίμων.
  9. Λαμβάνετε τακτικά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, διότι είναι αδύνατο να προσεγγίσετε και να αντιγράψετε την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα που ακολουθούσε ο προϊστορικός άνθρωπος χωρίς τη συνδρομή των συμπληρωμάτων διατροφής.
ΠΗΓΗ: Τροφές για δυνατό εγκέφαλο JEAN CARPER,  Your personal paleo diet, CHRIS KRESSER
 http://www.diatrofikiagogi.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις