ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ .......

Εμπιστοσύνη σε κανέναν δεν έχουν οι Ελληνες. Ούτε στην κυβέρνηση ούτε στα πολιτικά κόμματα ούτε στη Βουλή ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στη δημόσια διοίκηση ούτε στα ΜΜΕ. Σε κανέναν... Και τα βλέπουν όλα μαύρα: το παρόν, το μέλλον, την οικονομία της χώρας, την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Πρόκειται για διαπιστώσεις του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 88% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και μόνον το 11% (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.) έχει αντίθετη άποψη.
Καμία βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η καχυποψία, όμως, κυριαρχεί γενικά απέναντι στα πολιτικά κόμματα για τα οποία το 94% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν τους έχει εμπιστοσύνη, έναντι του 4%, μόνο, που απάντησε θετικά.
Επίσης, στη Βουλή μόλις το 13% έχει εμπιστοσύνη, στη Δικαιοσύνη το 47%, στη δημόσια διοίκηση το 17%, αλλά στην αστυνομία το 67% και στον στρατό το 77%. Απαντήσεις που πρέπει να προβληματίζουν, όπως και το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί καλά στη χώρα (77%).
Ως προς την Ε.Ε. των εταίρων αλλά και δανειστών, εμπιστοσύνη απέναντί της έχει μόνο το 22% των Ελλήνων και το 76% απάντησε αρνητικά.
Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι αντίστοιχα 42% και 48%. Η διαφορά είναι τεράστια και δείχνει πόσο πληγωμένα είναι τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών απέναντι στις Βρυξέλλες. Είναι ενδεικτικό ότι μόνον το 23% των Ελλήνων θεωρεί θετική την εικόνα της Ε.Ε., έναντι 60% που τη χαρακτηρίζει αρνητική.
Βέβαια, το 59% (+3%) πιστεύει ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ ενός Grexit δεν είναι μικρό (35%).
Πάντως, τα ελληνικά ποσοστά δεν βρίσκονται μακριά από τον μέσο κοινοτικό όρο. Οσον αφορά το ευρώ, το 66% (+2%) των Ελλήνων τάσσεται υπέρ, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο κοινοτικό όρο.

Οικονομική κατάσταση

Στην ερώτηση για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, το 98% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζει από κακή έως πολύ κακή. Φυσικά, το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη των 28, στην οποία ο μέσος όρος θετικών απαντήσεων ανέρχεται στο επίπεδο του 48%.
Το 70% των συμπατριωτών μας εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους είναι κακή έως πολύ κακή και το 30% τη θεωρεί καλή ή μάλλον καλή. Η άποψή τους για την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης; Το 98% τη χαρακτηρίζει κακή και μόνον το 2% καλή. Ο μέσος κοινοτικός όρος των πολιτών στην Ε.Ε. που θεωρούν καλή την κατάσταση του τομέα της απασχόλησης στη χώρα τους είναι 48%.
Οσον αφορά το άμεσο μέλλον, μόνον το 14% των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο 12μηνο. Το 48% βλέπει επιδείνωση. Για τον τομέα της απασχόλησης, το 46% εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, έναντι 14% που αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει βελτίωση (+3% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο). Το 59% πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμη στον τομέα της απασχόλησης, έναντι 38% που προβλέπει το αντίθετο. Στην Ε.Ε. οι περισσότεροι πολίτες (44%) θεωρούν ότι τα χειρότερα στην απασχόληση αποτελούν παρελθόν.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων παραμονές του 2018; Η ανεργία (49%), η κατάσταση της οικονομίας (44%), το προσφυγικό (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (35%) και το δημόσιο χρέος της χώρας (30%).
Σχετικά με το προσφυγικό, ένα υψηλό ποσοστό (76%) τάσσεται κατά της έλευσης προσφύγων από τρίτες χώρες και το 94% (ένα από τα υψηλότερα ποσοστά) ζητεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της ροής προς την Ελλάδα.
Ως προς τα ΜΜΕ, οι Ελληνες δεν έχουν εμπιστοσύνη ιδίως στην τηλεόραση. Το 78% εκφράζει την καχυποψία του για την ενημέρωση που του παρέχουν τα τηλεοπτικά κανάλια, έναντι 22% που πιστεύουν το αντίθετο. Τα ποσοστά είναι καλύτερα για τις εφημερίδες, 64% και 33% αντίστοιχα.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις