Ο καιρός «παλάβωσε»




Η κλιματική αλλαγή δεν θα έρθει στο μέλλον, έχει ήδη έρθει και μάλιστα νωρίτερα του αναμενόμενου. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

Φέτος τον Αύγουστο, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Κριστόφ ντε Μαρζερί» διέπλευσε τη θάλασσα της Αρκτικής, για πρώτη φορά χωρίς τη συνοδεία παγοθραυστικού, διότι τα στρώματα του πάγου είχαν αδυνατίσει. Τον Μάρτιο, ο πάγος στην Ανταρκτική βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970, που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση. Παράλληλα η στάθμη της Κασπίας Θάλασσας, της μεγαλύτερης λίμνης της Γης, πέφτει 7 εκατοστά ετησίως από το 1996. Κατά την περίοδο 1879-2017 η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε 0,83 βαθμούς Κελσίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την (αναιμική) Συμφωνία του Παρισιού, ενώ πληθαίνουν οι αποκαλύψεις πως στελέχη των πετρελαϊκών κολοσσών, είχαν γνώση εδώ και δεκαετίες του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής. Τι έκαναν; Ενίσχυσαν την διαφημιστική τους καμπάνια.

Ο πλανήτης ψήνεται στον πυρετό ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν ασπιρίνες ή σπάνε τα θερμόμετρα. Οι τυφώνες «Χάρβεϊ» και «Ίρμα» άφησαν ερείπια πίσω τους, εκατοντάδες νεκρούς και δις δολάρια υλικές καταστροφές. Στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ οι μουσώνες ξεσπίτωσαν 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλλά και στην Ελλάδα ο καιρός «παλάβωσε». Στο φετινό καλοκαίρι οι αντιθέσεις ήταν εντυπωσιακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εντόνων αντιθέσεων αποτελεί η Λάρισα: την 1η Ιουλίου το θερμόμετρο έφτασε στους 45,5 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ μέγιστη τιμή μέσα στην πόλη. Στις 17 Ιουλίου ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 19 βαθμούς, που είναι η μικρότερη μεγίστη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή. Την ίδια μέρα χιόνισε στον Όλυμπο γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή.

Στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, σε Αθήνα, Ελευσίνα, Μονεμβασιά, Ηράκλειο, Χανιά, Κόνιτσα, Δράμα, Καστοριά, κ.α.. Στις 16-17 Ιουλίου παρατηρήθηκε έντονη καιρική μεταβολή με πτώση θερμοκρασία «φθινοπωρινού τύπου». Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, που προκάλεσαν καταστροφές παρατηρήθηκαν στην Ζαγορά και τη Μακρινίτσα Πηλίου (142-110 χιλιοστά), στη Χαλκιδική (102) και Καλαμάτα (83) χιλιοστά.

Τρίτο στοιχείο, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν -πέρα από Ελλάδα-Πορτογαλία, - στο Σικάγο, στη Μόσχα, στη Βραζιλία, και πράγμα σπάνιο στη Γροιλανδία και τον Αμαζόνιο, που θεωρούνται περιοχές ανέγγιχτες από πυρκαγιές.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει αποδειχτεί εμπειρικά και επιστημονικά, οι μόνοι που λένε δεν υφίσταται, είναι αυτοί που βγάζουν χρήματα από τη δημιουργία των συνθηκών που την προκαλούν.
 
http://sioualtec.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις