Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει …

 Μισθωτοί – συνταξιούχοι: τα φορολογικά “γαϊδούρια” του Ελληνικού κράτους

Σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει … Η αποτυχία του κράτους με τη φορολογία. Ποιοι πληρώνουν τη “νύφη”. Μια ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων ενόψει και της μείωσης του αφορολογήτου.

Η παρακάτω ανάλυσή μας, βασίστηκε σε στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο οικονομικών, αποδεικνύοντας περίτρανα την μεγάλη αποτυχία του κράτους να συλλάβει τα αδήλωτα εισοδήματα και να εξομαλύνει τις αδικίες του συστήματος.
Τα στοιχεία αφορούν δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2016 (και αφορούν το 2015). Το σύνολο των δηλώσεων ήταν περίπου 6,2 εκατομμύρια
Οι φορολογούμενοι κατέβαλαν φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ (έναντι 7,8 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ παραπάνω). Δηλώθηκε συνολικά εισόδημα ύψους 74,2 δισ. ευρώ
Το πρώτο αξιοσημείωτο προκύπτει από την κατανομή των φόρων
Όπως θα δούμε, ο τρόπος κατανομής των φορολογικών βαρών, που έχουν επιλέξει οι (εκάστοτε) κυβερνώντες είναι αυτός που ορίζει ότι τα περισσότερα φορολογικά βάρη θα πρέπει να φορτωθούν σε έναν πολύ μικρό αριθμό φορολογουμένων με το επιχείρημα ότι αυτοί εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Το «πλεονέκτημα» αυτής της σχολής είναι ότι αφήνει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων (και ψηφοφόρων) εκτός της διαδικασίας κατανομής των φορολογικών βαρών. Έτσι:
Αυτοί που κατέβαλαν το μερίδιο του λέοντος ήταν περίπου το 8% (513.500 φορολογούμενοι), που δήλωσαν  εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, καταβάλλοντας το 60% της άμεσης φορολογίας!
Στην ενδιάμεση κλίμακα, το 34% των φορολογουμένων με εισοδήματα από 10 έως 30,000 πλήρωσε το 36% των φόρων
Στον αντίποδα, το 58% των φορολογουμένων, δηλαδή 3.575.000 οικογένειες , δήλωσαν εισοδήματα κάτω από 10,000 ευρώ και πλήρωσαν σχεδόν μηδενικό φόρο.
Πιο συγκεκριμένα:

Σε γράφημα:

Μια στις 5 οικογένειες δήλωσε ότι σχεδόν στερείτε οποιουδήποτε εισοδήματος (κάτω από 1000 ευρώ), ενώ το 38% των οικογενειών δήλωσε ότι ζει με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.
Ας δούμε τώρα από τι είδους εισοδήματα συναθροίζεται το φορολογητέο εισόδημα των δηλώσεων:

Παρακάτω θα εξετάσουμε και τι συνεισέφεραν οι διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες σε εισόδημα και σε φόρο
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ο βασικός αιμοδότης του συστήματος, αφού αυτοί που δήλωσαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αποτελούν το 65% των δηλώσεων και πλήρωσαν το 72% των φόρων (με μέσο εισόδημα 10.479 ευρώ).
Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες) δήλωσε το 11% και πλήρωσε το 6% των φόρων (μέσο δηλωθέν εισόδημα 9.737 ευρώ)
Αγροτικό εισόδημα δήλωσε το 4% και πλήρωσε το 2% των φόρων (οι αγρότες παρουσίασαν μέσο εισόδημα 2.822)
Τέλος εισόδημα από ακίνητα δήλωσε το 20% που πλήρωσε το 7% των φόρων
Συγκεκριμένα:

Και σε γράφημα:

Με λίγα λόγια, όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν (ή το κάνουν σε μικρότερο βαθμό) – κι αυτοί είναι οι μισθωτοί/συνταξιούχοι-  είναι ακριβώς αυτοί που καλούνται -αποκλειστικά σχεδόν- ν αναλάβουν τα φορολογικά βάρη στην χώρα μας…
Και ποιοι είναι αυτοί οι σούπερ ήρωες της Ελληνικής οικονομίας; Η πλέον “προνομιούχα” τάξη:
Οι 2,7 εκ. συνταξιούχοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπολογίζονται σε 650χιλ (ή 565 κατ άλλους χωρίς ίσως τους συμβασιούχους)
Και οι 2 εκ. ιδιωτικοί υπάλληλοι (σύμφωνα με στοιχεία του 2015). Από τους οποίους σημειωτέο το 17% είναι μερικής απασχόλησης με μέσο μισθό 394 ευρώ… ενώ το 63% πληρώνεται κάτω από 1000 ευρώ το μήνα) . Ο μέσος μισθός τους είναι 1.176,13 ευρώ (ΑΠΔ Μαΐου 2016)
Από το σύνολο των 74,2 δισ. ευρώ εισοδημάτων που δήλωσε το σύνολο των φορολογουμένων, οι παραπάνω έχουν δήλωσαν τα 57,97 δισ. 

Η Ελλάδα έχει σήμερα  3.648.565  απασχολούμενους και 1.123.990 άνεργους σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Δ τριμ 2016).
Αν αφαιρέσουμε. από το σύνολο των απασχολουμένων. μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι είναι περίπου 1 εκατομμύριο, που κάποιοι απ αυτούς δεν συνεισφέρουν ανάλογα των δυνατοτήτων τους.
Σίγουρα μερικοί μέσα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να δουν την οικονομική ανισότητα, την ανισοκατανομή του πλούτου, ενώ κάποιοι άλλοι θα δώσουν βάση στα αδήλωτα εισοδήματα, στις αδικίες και τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται σε βάρος των τίμιων κι αυτών που πληρώνουν
Μην ξεχνάτε ότι η απόκρυψη του φόρου, αυτών που θα πρεπε να πληρώνουν, δεν χάνεται, απλά επιβαρύνει τους υπόλοιπους. Ο κουβάς είναι ένας και πρέπει να γεμίσει…
Συνάμα το όφελος του φοροκλέπτη δεν είναι μόνο ο μειωμένος φόρος αλλά και διάφορα “παρελκόμενα” οφέλη, όπως επιδόματα ή παροχές, που και πάλι θα τα στερηθούν αυτοί που πραγματικά τα δικαιούνται
Οι ιθύνοντες θα πρέπει επιτέλους να μην συνεχίσουν να φορτώνουν τα βάρη στο “βολικό γαιδούρι”. Έχει γονατίσει, δεν το βλέπετε ; …
_______________
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις