"Blue Monday"

Η τρίτη στη σειρά Δευτέρα του Ιανουαρίου, έχει καρπωθεί τον τίτλο της "Blue Monday", δηλαδή της "Θλιμμένης Δευτέρας" (κυριολεκτικά, "μπλε Δευτέρα"). Ειδικότερα, η συγκεκριμένη Δευτέρα θεωρείται από όλο και περισσότερους, η πιο καταθλιπτική ημέρα ολόκληρου τους έτους. Κατά πόσο ισχύει αυτό;
Η θεωρία της “θλιμμένης Δευτέρας” λέγεται ότι ξεκίνησε από τον Cliff Arnall, ο οποίος, με βάση έναν μαθηματικό τύπο, κατέληξε, πριν 12 χρόνια, στο συμπέρασμα πως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, συνδυάζει πολλά κακά πράγματα: Ο καιρός είναι χάλια, τα χρέη από τα δώρα των Χριστουγέννων “τρέχουν”, ενώ οι στόχοι που θέσαμε, δεν έχουν προλάβει να μπουν σε πρόγραμμα. 
Όλα αυτά φέρνουν ως αποτέλεσμα την “Blue Monday”, υποστήριξε ο Arnall, ο οποίος τότε ήταν δάσκαλος σε κέντρο Δια Βίου Μάθησης το οποίο σχετιζόταν με το Πανεπιστήμιο του Cardiff και προχώρησε στη δημιουργία της εξίσωσης, για τις ανάγκες μιας ταξιδιωτικής εταιρείας, η οποία του είχε ζητήσει να βρει τις κατάλληλες μέρες για διακοπές. 
Έπειτα, σύμφωνα με τη Wikipedia, ο όρος Blue Monday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, ως μέρος ενός δελτίου τύπου το 2005, από την ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel, η οποία υποστήριξε πως είχε υπολογίσει την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια εξίσωση -προφανώς, την εξίσωση του Arnall.

Ισχύει η θεωρία της Blue Monday;

Από τότε, ο όρος έχει διαδοθεί και όλο και περισσότεροι πιστεύουν στη θεωρία της "θλιμμένης Δευτέρας", η οποία παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με την εξίσωση, φέτος πέφτει στις 16 Ιανουαρίου, δηλαδή, σήμερα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι δεν στηρίζεται σε πραγματική επιστημονική δουλειά, η ιδέα φαίνεται να έχει "πέραση".

Ωστόσο, υπάρχουν και αμφισβητίες. Ένας από αυτούς, ο θεραπευτής Larry Shushansky, ο οποίος όπως σημειώνεται στο Fast Company, αμφιβάλλει για την ισχύ της “Blue Monday” δηλώνοντας το προφανές: “Δεν έχω δει καμία πραγματική έρευνα, που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο”.Ο Shusansky λέει πως το ζήτημα της θλίψης είναι πολύ πιο περίπλοκο από τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης ημέρας μέσα στο έτος. Αυτό το αίσθημα μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία παραγόντων όπως η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, οι δυσλειτουργικές σχέσεις, και γενικά το άγχος. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά, τότε μπορούν να προκαλέσουν τη χειρότερη μέρα του έτους.

Ή μήπως η Δευτέρα είναι η καλύτερη μέρα;

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ερευνήτρια Morgan Johnson και τους συνεργάτες της και δημοσιεύτηκε στο American Journal Preventine Medicine, η Δευτέρα είναι μία μέρα γεμάτη υγεία.
“Οι άνθρωποι βλέπουν τη Δευτέρα ως ένα νέο ξεκίνημα και μια ημέρα για να ανασυγκροτηθούν. Η Δευτέρα βοηθά τους ανθρώπους να επανέλθουν στο πρόγραμμα εκπλήρωσης των στόχων που έχουν θέσει για την υγεία τους. Είναι σαν ένα 'σύνθημα' που λειτουργεί κάθε εβδομάδα, σαν ένα είδος μίνι Πρωτοχρονιάς”, σημειώνει η Johnson.

Τελικά;

Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη καταρρίπτει τη θεωρία της "Μπλε Δευτέρας". Ωστόσο, καμιά φορά, όλοι έχουμε το δικαίωμα σε μία Blue Monday ή Tuesday ή Wednesday... Αρκεί να θυμόμαστε πως για τον καθένα, οι μέρες χαράς ή λύπης είναι διαφορετικές και πως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις: μια μέρα, ακόμα και η πιο... μπλε από αυτές δεν μπορεί να είναι μόνο άσχημη. Μπορούμε να την ομορφύνουμε. Έτσι δεν είναι; 

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις