Οδός Σταδίου

Οδοιπορικό σε έναν πολύπαθο και ταλαιπωρημένο δρόμο της Αθήνας

Κλειστά καταστήματα, κατεστραμμένα νεοκλασικά κτίρια και σκουπίδια

Μόνιμη δείχνει να έχει γίνει η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που έχει αποκτήσει από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, η οδός Σταδίου στο κέντρο Αθήνας.
Ξεκινώντας από την οδό Αιόλου στα Χαυτεία περπατήσαμε τη Σταδίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Αυτό που συναντήσαμε ήταν κλειστά καταστήματα, κατεστραμμένα νεοκλασικά κτίρια και σκουπίδια. Ένα στα δύο καταστήματα που συναντήσαμε είναι πλέον κλειστά με τα υπόλοιπα να παλεύουν να κρατηθούν ζωντανά.
Η επιγραφή «ενοικιάζεται» υπάρχει σχεδόν παντού ενώ οι περισσότερες είσοδοι των καταστημάτων, φιλοξενούν σκουπίδια αλλά και δεκάδες συνθήματα που γράφονται καθημερινά στις προσόψεις τους. Η στοά Αρσακείου άδεια και αυτή, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα περασμένων δεκαετιών όπου τα ανοιχτά καταστήματα και ο κόσμος τη γέμιζαν ασφυκτικά. Και εκεί κατεβασμένα ρολά και κενές βιτρίνες είναι ότι θα συναντήσει ο περαστικός.
Λίγο πιο πάνω από την πλατεία Κλαυθμώνος, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης αλλά και των ταραχών που ακολούθησαν είναι ακόμα ορατά στο κτίριο όπου βρισκόταν το υποκατάστημα της Marfin αλλά και στο καμένο και κατεστραμμένο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά όπου λειτουργούσαν οι κινηματογράφοι «Αττικόν».
Η εικόνα αυτή συνεχίζεται μέχρι την οδό Αμερικής όπου πλέον έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Σαν περνάμε ένα αόρατο σύνορο ξαφνικά όλα αλλάζουν. Τα καταστήματα εδώ είναι ανοιχτά, ακριβές φίρμες ενδυμάτων και υποδημάτων γεμίζουν τις βιτρίνες ενώ τα σκουπίδια απουσιάζουν. Τίποτα δεν θυμίζει ότι λίγα μέτρα πιο κάτω μία άλλη Σταδίου αργοπεθαίνει.


aistam1
aistam2
aistam3
aistam4
aistam5
aistam6
aistam7
aistam8
aistam9
aistam10
aistam11
aistam12
aistam13
aistam14
aistam15
aistam16
aistam17
aistam18
aistam19
aistam20
aistam21
aistam22
aistam23
aistam24
aistam25
aistam26
aistam27
aistam28
aistam29
aistam30
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος
http://www.newsbeast.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις