Εθνικά στερεότυπα



Πώς είναι δυνατό να κυβερνήσει κανείς ένα έθνος που έχει 246 είδη τυριού;
Σαρλ Ντε Γκωλ

Οι Ιταλοί είναι Γάλλοι με καλή διάθεση.
Jean Cocteau

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Ελληνας.
Εμμανουήλ Ροΐδης

«But you’re gonna have to serve somebody, yes
Indeed you’re gonna have to serve somebody
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody».

Bob Dylan, Gotta serve somebody 
 
Οι Αμερικάνοι είναι χαμογελαστοί (σχεδόν χαζοχαρούμενοι), ευγενικοί, κι αφήνουν πάντα φιλοδώρημα.

Οι Ιταλοί έχουν πλάκα, μιλάνε πολύ -όχι αγγλικά (αλλά δεν αφήνουν ούτε σεντς).

Οι Έλληνες είναι δύσκολοι και γκρινιάρηδες (και ανταγωνίζονται επάξια τους Γάλλους για την πρώτη θέση), αλλά τους προσεγγίζεις πολύ εύκολα, και στο τέλος μπορεί να γίνετε φίλοι.

Οι Γερμανοί είναι σωστοί, by the book τύποι. Αλλά δύσκολα ξεπερνάνε αυτό που οφείλουν να είναι και μπορείς να διακρίνεις ένα (επιμελώς κρυμμένο) αίσθημα ανωτερότητας.

Οι Άγγλοι έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, ανοίγονται, διασκεδάζουν, αλλά κάποιες στιγμές συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες (και κατουράνε όπου βρουν).

Οι Ιρλανδοί είναι οι πιο ζεστοί άνθρωποι που μπορείς να έχεις για πελάτες (ειδικά ως μπάρμαν), ακόμα κι όταν γίνονται τελείως λιώμα.

Οι Ολλανδοί και οι Δανοί είναι ψυχροί, αλλά φιλικοί.

Οι Σκανδιναβοί είναι απρόβλεπτοι. Τείνουν στην αποξένωση, κι ενώ νιώθεις οικειότητα μαζί τους σε κάνουν ξαφνικά στην άκρη.

Οι Τούρκοι είναι σαν τους Έλληνες, αλλά εκείνοι της Άγκυρας είναι καθυστερημένοι πολιτισμικά, ενώ εκείνοι της Κωνσταντινούπολης είναι πιο «εξελιγμένοι».

Οι Χιλιανοί (μικρό δείγμα) είναι αξιαγάπητοι.

Οι Βραζιλιάνοι (πάλι μικρό δείγμα) είναι τόσο «ζωντανοί» που νιώθεις γέρος στα είκοσι τρία.

Οι κοντινοί μας Σλάβοι και οι Αλβανοί είναι σαν τους Έλληνες, με λίγη παραπάνω σκληρότητα.

Οι Ισραηλινοί, κυρίως οι γεροντότεροι, είναι καχύποπτοι (αν και μ’ αυτά που έχουν περάσει δικαιολογούνται). Οι νεότεροι, σαν σε συμπαθήσουν, είναι αμιγώς μεσογειακοί.

Οι Ρώσοι είναι κάπως απόμακροι, ειδικά εκείνοι που δεν γνωρίζουν αγγλικά. Αλλά είναι αληθινά ευγενικοί (όχι επειδή οφείλουν να είναι, όπως οι Γερμανοί). Καθόλου απαιτητικοί, σου δίνουν το χρόνο που χρειάζεσαι. Έχουν πολύ κοντινή σχέση με τα παιδιά τους (σε αντίθεση με τους Άγγλους που είναι λίγο πιο χύμα), αλλά χωρίς να τα πνίγουν (όπως κάνουν οι Μεσογειακοί λαοί).

Οι Κινεζο-Ιάπωνες (υπερβολική γενίκευση, αλλά είχα μικρό δείγμα) είναι παράξενοι. Δεν μπορείς να τους καταλάβεις, σαν να είναι εξωγήινοι. Αλλά σίγουρα είναι ευγενικοί.

Οι Αυστραλοί μοιάζουν πιο πολύ με τους Αμερικάνους, παρά με τους Άγγλους. Γίνεσαι εύκολα φίλος μαζί τους.

Οι Καναδοί είναι κάτι σαν πώς-θα-έπρεπε-να-είναι-οι-Αμερικάνοι. Ίδια φιλικοί και χαμογελαστοί, αλλά όχι τόσο επιφανειακοί. (Κάποιος συγγραφέας είχε γράψει ότι οι Αμερικάνοι, κάθε ηλικίας, είναι σαν παιδιά. Τόσο εγωκεντρικοί και τόσο διασκεδαστικοί).

Αφρικανούς δεν είχα ως πελάτες, όχι γιατί είναι λίγοι, αλλά γιατί κάποιοι έχουν φροντίσει να μην μπορούν να κάνουν διακοπές οι άνθρωποι αυτής της ηπείρου.  


Αν πάρεις ένα τυχαίο δείγμα δέκα Ιρλανδών θα βρεις ότι πίνουν περισσότερο αλκοόλ από δέκα τυχαίους Ιταλούς.

Αν βάλεις δέκα τυχαίους Έλληνες στο μαγαζί σου ή στην παραλία, θα κάνουν περισσότερη φασαρία από δέκα τυχαίους Ρώσους (μπορεί και εκατό).

Οι Άγγλοι (γενικά) είναι πιο χιουμορίστες απ’ τους Γερμανούς (γενικά).

Οι Βραζιλιάνοι χορεύουν καλύτερα απ’ τους Νορβηγούς (αυτό είναι σίγουρο).

Οι Χιλιανοί δεν τα πάνε καλά στο ποδόσφαιρο κι η λαϊκή μουσική τους είναι μονότονη (Ευρωπαϊκού τύπου).

Οι Ασιάτες είναι παράξενοι για έναν Ευρωπαίο (κι όλοι μοιάζουν ίδιοι), όπως κι ένας Ιάπωνας δεν μπορεί να ξεχωρίσει έναν Έλληνα από έναν Αλβανό ή έναν Ρώσο από έναν Πολωνό.

Οι Ιταλοί χειρονομούν όταν μιλάνε, ενώ οι Φιλανδοί μετά βίας ανοίγουν το στόμα τους (αλλά πίνουν πολύ περισσότερο απ’ τους Ιρλανδούς).

Οι Τούρκοι (άντρες) έχουν τη γυναίκα τους πολύ πιο περιορισμένη απ’ όσο οι Καναδοί κι οι Αυστραλοί. 
 
 
 Γελωτοποιός https://www.facebook.com/gelotopoios/
Πηγή: sanejoker.info

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις