Μυστηριώδεις θάνατοι ροκ καλλιτεχνών


Από την κυβερνητική (κατά πολλούς) δολοφονία του μουσικού της reggae Peter Tosh, μέχρι την καθοδηγούμενη από το FBI δολοφονία του John Lennon και το θάνατο από υπερβολική δόση ηρωίνης του -πάντα- εγκρατή Tim Buckley, η λίστα με τους μουσικούς των οποίων οι θάνατοι αποτελούν μύθο είναι μεγάλη. Ακολουθούν μερικές από αυτές τις περίεργες υποθέσεις.
 
Kurt Cobain
Η αποδεδειγμένη και επικυρωμένη από τον εμπειρογνώμονα αυτοκτονία του frontman των Nirvana, δεν έχει σταματήσει τις φήμες που θέλουν τον τραγουδιστή δολοφονημένο, και όχι αυτόχειρα. Οι υποστηρικτές αυτής τη θεωρίας (μεταξύ των οποίων και ο παππούς του Cobain) ωστόσο έχουν ισχυρά στοιχεία στα χέρια τους όπως είναι η μεγάλη ποσότητα ηρωίνης στο αίμα του Cobain, που τον καθιστά ανίκανο να προβεί στην πράξη της αυτοκτονίας. Ισχυρίζονται ακόμα ότι το σημείωμα που άφησε πίσω του, ολοκληρώθηκε από άλλο άτομο και πως όλα αυτά οφείλονται στην πρόθεση του να εξαιρέσει από τη διαθήκη του την τότε σύζυγό του και χήρα Cobain, Courtney Love, και η οποία για πολλούς είναι η κύρια ένοχος.

Robert Johnson Ο μπλουζίστας που –σύμφωνα με το μύθο- πούλησε την ψυχή του στο διάβολο για το απαράμιλλο ταλέντο του στην κιθάρα, πέθανε στα 27 του, από αιτίες που μονάχα υποψίες είναι και όχι βεβαιότητες. Οι περισσότερες εκδοχές του θανάτου του Johnson περιλαμβάνουν μια γυναίκα (όπως πάντα συμβαίνει) και ένα ζηλιάρη σύντροφο που λέγεται ότι δηλητηρίασε με στρυχνίνη το ουίσκι του μουσικού. Ο συνάδελφος του Robert Johnson, David Edwards λίγο πριν πεθάνει το 2011 επιβεβαίωνε αυτό το σενάριο αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν παρών στο club που ήπιε το δηλητήριο ο Johnson, αν και οι ιστορικοί της εποχής επιμένουν ότι ο τραγουδιστής πέθανε από σύφιλη.

Sam Cooke Ο περιπετειώδης θάνατος του θρύλου της soul, Sam Cooke, αν και θεαματικός (όσο θεαματικός επιτρέπεται να είναι ένας θάνατος), πρόκειται πιθανότατα για μια απλή ληστεία. Ο Cooke ήταν στο Hacienda Motel, στο Λος Άντζελες, με την Elisa Boyer, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οποίας, προσπάθησε να τη βιάσει. Τότε ήταν που εκείνη ξέφυγε, παίρνοντας μερικά από τα ρούχα του. Ο ημίγυμνος Cooke κυνήγησε την Boyer, ο οποία μετά κατηγορήθηκε για πορνεία, στο γραφείο της διευθύντριας του ξενοδοχείου, Bertha Franklin η οποία τον πυροβόλησε αφού της επιτέθηκε. Τα χιλιάδες δολάρια του Cooke ποτέ δεν βρέθηκαν, υποδεικνύοντας έτσι το σενάριο της ληστείας. Όπως και να έχει η υπόθεση, η Franklin απαλλάχθηκε των κατηγοριών, η Boyer ποτέ δεν κατηγορήθηκε και ο τραγουδιστής του «Having a party» πέθανε στα 33 του.

Jim Morrison Το 1971, ο Jim Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του στο Παρίσι, ενώ θάφτηκε χωρίς να προηγηθεί νεκροψία. Αυτό το γεγονός και οι αντικρουόμενες καταθέσεις της τότε κοπέλας του, Pamela Courson, η οποία απέδωσε το θάνατο του Morrison σε υπερβολική δόση ηρωίνης, έχουν καταστήσει αυτό το θάνατο ακόμα ένα άλυτο μυστήριο. Σαράντα περίπου χρόνια μετά το θάνατό του, ένας φίλος του τραγουδιστή ισχυρίστηκε ότι ο Morrison είχε πεθάνει από υπερβολική δόση, στις τουαλέτες ενός κοντινού club, και μεταφέρθηκε σπίτι του από τους εμπόρους ναρκωτικών για να αποφύγουν την αστυνομία. Για κάποιους βέβαια, ο Morrison ακόμα ζει. Ίσως συγκατοικεί και με τον Elvis...

Αριστερά: Bobby Fuller, Δεξιά: Brian Jones
Bobby Fuller Ο frontman των Bobby Fuller Four βρέθηκε νεκρός στα 23 του στο αυτοκίνητο της μητέρας του τη 18η Ιουλίου του 1966, πάνω από ένα ανοιχτό δοχείο βενζίνης. Στην αναφορά του ιατροδικαστή εμπλέκονται οι έννοιες και της αυτοκτονίας, και του ατυχήματος ενώ αργότερα η υπόθεση θεωρήθηκε δολοφονία κατά μερικούς. Στις πιθανές αιτίες του θανάτου του 23χρονου περιλαμβάνονται η σχέση του με γυναίκα της τοπικής μαφίας, η χρήση παραισθησιογόνων τη βραδιά του θανάτου του, ακόμα εμπλέκεται και το όνομα του διαβόητου εγκληματία Charles Manson. Η υπόθεση παραμένει ένα μυστήριο.
Brian Jones
Ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Rolling Stones, βρέθηκε αναίσθητος στην πισίνα του σπιτιού του στις 3 Ιουλίου του 1969. Κατά το πόρισμα του ιατροδικαστή ο θάνατος του Jones προκλήθηκε από ατύχημα, αν και πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο. Άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο σπίτι του κιθαρίστα, ισχυρίζονται ότι ο τελευταίος που τον είδε ήταν ο Frank Thorogood, ο οποίος τσακώθηκε με τον Jones και -είτε από ατύχημα είτε από δόλο- τον σκότωσε. Ο Thorogood ήταν ο εργολάβος του Brian Jones και αναφέρεται ότι εκείνη ήταν η μέρα που ο Jones τον απέλυσε. Ο Thorogood αργότερα ομολόγησε την πράξη του στον οδηγό των Stones, Tom Keylock, ο οποίος με τη σειρά του τα αρνήθηκε όλα. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως ηθικοί αυτουργοί του θανάτου του Jones ήταν οι ίδιοι οι Rolling Stones που σταδιακά, εξαιτίας του εθισμού του στα ναρκωτικά τον «απέκλεισαν» από την μπάντα και οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν καν στην κηδεία του.

Richey James Edwards Η μυστηριώδης εξαφάνιση του κιθαρίστα των Manic Street Preachers, μπορεί στα επίσημα αρχεία (από το 2008) να τον θεωρεί νεκρό, αλλά η υπόθεση παραμένει άλυτη καθώς μέχρι και σήμερα (από το 1995 που εξαφανίστηκε) δεν έχει βρεθεί το πτώμα του ή κάποιο ίχνος του. Την 1η Φεβρουαρίου του 1995, ημέρα που θα ταξίδευε στην Αμερική για επαγγελματικούς λόγους, ο Edwards εξαφανίστηκε, ενώ δυο εβδομάδες μετά εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του εγκαταλελειμμένο και χωρίς μπαταρία, κάτι που υποδεικνύει ότι ίσως διέμενε για κάποιες μέρες σε αυτό. Επειδή το αυτοκίνητο βρέθηκε κοντά στη Severn Bridge, μέρος που είχαν διαπραχθεί στο παρελθόν απόπειρες αυτοκτονίας, για κάποιους ο Edwards αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα στα νερά του ποταμού. Μια τέτοια κίνηση όμως, δε συνάδει με παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου, ο οποίος είχε αποκλείσει την αυτοκτονία ακόμα και σαν σκέψη, παρά τη χρόνια κατάθλιψη που τον βασάνιζε. Έκτοτε σύμφωνα με μαρτυρίες, τον έχουν εντοπίσει στην Ινδία, και σε άλλα μέρη του κόσμου, χωρίς να έχει διασταυρωθεί ωστόσο τίποτα.

Marvin Gaye Αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, κατάθλιψη και εθισμό στα ναρκωτικά, ο Marvin Gaye το 1983 μετακομίζει στο πατρικό του. Η σχέση του με τον πατέρα του, Marvin Gay Sr. (ο Marvin Jr. πρόσθεσε το τελικό «e» στο επώνυμό του), δεν ήταν ποτέ καλή και οι τσακωμοί ήταν σύνηθες φαινόμενο. Την Πρωταπριλιά του 1984 όμως, η κατάσταση ξέφυγε του ελέγχου. Ο Marvin Sr. είχε έναν καβγά με τη σύζυγο και μητέρα του μουσικού που κρατούσε μέρες. Μετά από αυτό, η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε μεταξύ πατέρα και γιού με αποτέλεσμα ο Marvin Sr. να πυροβολήσει δυο φορές εξ επαφής τον γιο του και να τον σκοτώσει ακαριαία. Στη δική του Marvin Gay Sr., αποκαλύφθηκε ότι το όπλο ήταν δώρο του τραγουδιστή στον πατέρα του για τα περασμένα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι μελανιές στο σώμα του δράστη, και τα ναρκωτικά στο αίμα του θύματος, ήταν αρκετά στοιχεία για να επικαλεστεί αυτοάμυνα ο 70χρονος πατέρας και να μην καταδικαστεί για τη δολοφονία του γιου του. Ερωτώμενος ο δράστης αν αγαπούσε το γιο του, έδωσε τη θρυλική απάντηση, «ας πούμε, ότι δεν τον αντιπαθούσα κιόλας».

Michael Hutchence Ο τραγουδιστής των Αυστραλών INXS βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Σύδνεϋ το πρωί της 22ης Νοεμβρίου του 1997. Η καμαριέρα τον βρήκε γυμνό και απαγχονισμένο σε ένα δωμάτιο γεμάτο με αλκοόλ και συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο 37χρονος, εκείνη την περίοδο ήταν σε διαμάχη κηδεμονίας με την Paula Yates για την κόρη τους, Tiger Lily, και αυτό ήταν που οδήγησε τον δικαστή στο συμπέρασμα ότι ήταν διαταραγμένος τη στιγμή του θανάτου του. Η Yates, με τη σειρά της δήλωσε αργότερα πως ο Hutchence πέθανε «κατά λάθος» κατά τη διάρκεια αυτοερωτικής ασφυξίας.

Elliott Smith Στις 21 Οκτωβρίου του 2003, ο Elliott Smith πέθανε από δύο μαχαιριές στο στήθος του στο διαμέρισμά του στο Λος Άντζελες. Η κοπέλα του Jennifer Chiba, που βρισκόταν την ώρα της αυτοκτονίας στο διαμέρισμα, ισχυρίστηκε ότι μετά από έναν τσακωμό, ο Smith μαχαιρώθηκε, αφήνοντας ένα σημείωμα που έγραφε «Συγχώρεσε με, με αγάπη Elliott». Σύμφωνα με την κατάθεσή της, αφαίρεσε το μαχαίρι από το στήθος του μουσικού, αν και η αυτοψία σημειώνει την έλλειψη πληγών προκαλούμενων από δισταγμό και το γεγονός ότι φόραγε τα ρούχα του, τα οποία δεν συνηθίζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις αυτοχειρίας, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια το σενάριο της δολοφονίας του τραγουδιστή. Ενισχυτικά της υπόθεσης δολοφονίας του δημιουργού του «Miss Misery», δεν εντοπίστηκαν στο σώμα του, ούτε αλκοόλ, ούτε ναρκωτικά, ούτε κάποια άλλη απαγορευμένη ουσία.

Aριστερά: Tupac Shakur, Δεξιά πάνω: Notorious B.I.G., Δεξιά κάτω: Jam Master Jay
Tupac Shakur / Notorious B.I.G. / Jam Master Jay Οι δολοφονίες των τριών θρύλων της hip-hop σκηνής παραμένουν άλυτες υποθέσεις. Και οι τρεις όμως συνδέονται, με τους θανάτους των Tupac Shakur και Notorious B.I.G. (1996 και 1997 αντίστοιχα) να είναι αποτέλεσμα της βεντέτας μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ακτής της hip-hop. Ενώ στην περίπτωση του Jam Master Jay (2002) συνένοχος στη δολοφονία κρίθηκε ο Ronald Washington, ο οποίος είχε εμπλακεί και στην δολοφονία (το 1995) του Randy Walker, συνεργάτη του Tupac Shakur. Η δολοφονία του Tupac Shakur έχει ερευνηθεί από πολλούς έκτοτε, με υπόνοιες για εμπλοκή και απόκρυψη στοιχείων ακόμα και από την αστυνομία του Λος Άντζελες, και την εμπλοκή του «αντιπάλου» του Notorious B.I.G. Ο τελευταίος, μάλιστα, πριν το θάνατό του (ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Tupac) αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις