Στη χώρα «κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πια»

Με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης, της οικονομικής επιβράδυνσης και της πολιτικής αποσύνθεσης μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την πολιτική και οικονομική κρίση της Ελλάδας που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα το περασμένο καλοκαίρι, γράφει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έναν χρόνο και μια τρίτη διάσωση μετά, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα παιχνίδι με δύο πλευρές, με πολλούς Έλληνες να υποφέρουν και άλλους να προσπαθούν να βγάλουν κάτι από την άσχημη κατάσταση.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις δαπάνες κατά τη διάρκεια των τριών ξεχωριστών προγραμμάτων διάσωσης, κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή για τους περισσότερους Έλληνες. Οι περικοπές έχουν επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την ανεργία να αυξάνεται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.
Μία έρευνα της ανεξάρτητης εταιρίας αναλύσεων DiaNEOsis, τον Ιούνιο, αποκάλυψε ότι πολλοί Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες συνθήκες. Η ακραία φτώχεια στον ελληνικό πληθυσμό είχε αυξηθεί στο 15% το 2015 από 2,2% το 2009, ενώ 1,6 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Η απογοήτευση είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται. Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πια», δηλώνει κάτοικος Θεσσαλονίκης στο διεθνές δίκτυο. «Το δεύτερο είναι η απόσυρση. Ο κόσμος έχει αποσυρθεί στις οικογένειές του και παλεύει μόνο για την επιβίωση της οικογένειας. Η κοινωνία έχει κατακερματιστεί», πρόσθεσε.
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της διάσωσης, πέραν της περικοπής δαπανών σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα, οι πιστωτές έχουν απαιτήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 -προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους-, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ευρεία μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις.
Επιπλέον, το χρέος της χώρας που έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ και την καθιστά ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη στον κόσμο, έχει διχάσει τους πιστωτές. Το ΔΝΤ είναι ακόμη αναποφάσιστο για το αν πρέπει να συμμετάσχει στην τελευταία διάσωση, ενώ διαφωνεί με άλλους πιστωτές στις απαιτήσεις τους και ιδιαίτερα στο μεγάλο πλεόνασμα που ζητούν από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει περίπου στο 23,3% σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό τον Απρίλιο -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη- και η οικονομία προσπαθεί να βγει από τη βαθιά ύφεση με την αύξηση της επένδυσης και την ανάπτυξη.
«Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ελπίδα», παρατηρεί το CNBC και σημειώνει πως μια απροσδόκητη άνοδος 0,3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες για 0,2% και έδωσε μια ελπίδα. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του πρώτου τριμήνου, σε πτώση 0,1% από πτώση 0,5% που είχε προκαταρκτικά υπολογιστεί. Και πάλι, βέβαια, σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί στην ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και ο τουριστικός τομέας που ακόμη κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

CNBC 

 http://www.newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις