Ποιοι δημιουργούν το χάος στη Συρία;




Ποιος θυμάμαι την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο στην αρχή της πρώτης του θητείας; Στην ομιλία του που χαρακτηρίστηκε ιστορική, αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό των αυταρχικών αραβικών καθεστώτων. Μόνο που ως αυταρχικά θεωρήθηκαν τα καθεστώτα που δεν ήταν προσκείμενα στη Δύση. Έτσι η Συρία του Άσαντ έπρεπε να εκδημοκρατισθεί, ενώ η Σαουδική Αραβία όχι! Ποιο είναι το κριτήριο της διάκρισης; Μα, τα αμερικανικά και εν γένει τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και ο σημερινός πόλεμος στη Συρία. Ο πόλεμος που έχει προκαλέσει την φοβερή ανθρωπιστική κρίση εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων και χιλιάδων νεκρών.

Αυτός ο πόλεμος που διαρκεί χρόνια, εμείς τον ανακαλύπτουμε πάντα όταν η φωτογραφία ενός παιδιού –του Αϊλάν ή του Ομράν- ανασύρει για λίγο τις απωθημένες μας ευαισθησίες και μια πρόσκαιρη αγανάκτηση, η οποία θα χαθεί, μέχρι την επόμενη φορά, στην επόμενη φωτογραφία ενός παιδιού, θύματος του πολέμου.

Όμως, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη Συρία; Ποιοι αντιπαρατίθενται; Ποιοι είναι με το Ισλαμικό Κράτος, ποιοι είναι εναντίον; Οι φιλοδυτικοί αντάρτες που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ ποια σχέση έχουν με τους τζιχαντιστές; Γιατί η Δαμασκός συγκρούεται, τώρα, ακόμα και με τους Κούρδους; Χάος.

Στα περίχωρα του Χαλεπίου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Δαμασκού και των ανταρτών, καθώς η πόλη θεωρείται κλειδί για την έκβαση της σύγκρουσης στη Συρία. Το Χαλέπι είναι κομμένο στη μέση από το 2012 και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι εκεί, υποφέροντας από σημαντικές ελλείψεις.

Οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί από τη στέρηση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, με την αγωνία για τις οικογένειές τους και από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πότε ο πόλεμος θα τελειώσει. Παραδόξως, ο αριθμός των καφενείων έχει αυξηθεί σημαντικά! Οι άνδρες εκεί… σκοτώνουν το χρόνο τους. Ενώ το βράδυ ακούγονται τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν το ανατολικό μέρος του Χαλεπίου, σκοτώνοντας ανθρώπους.

Για τους κατοίκους των προαστίων οι αεροπορικές επιθέσεις είναι ενταγμένες στην καθημερινότητά τους. Ένας τέτοιος βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί και το σπίτι του μικρού Ομράν. Πολλοί κάτοικοι, όσοι πρόλαβαν, έχουν καταφύγει προ πολλού χρόνου στη Βηρυτό. Μεταξύ αυτών και νέοι που ήθελαν να αποφύγουν τη στρατολόγηση.

Ο 28χρονος Joudy επισκέπτεται, όποτε μπορεί, την οικογένειά του που ζει στην υπό κυβερνητικό έλεγχο δυτική πόλη. Όταν άρχισε η εξέγερση, ο Joudy υποστήριξε τους αντάρτες, απαιτώντας την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Τα πρόσφατα γεγονότα, όμως, άλλαξαν τις πεποιθήσεις του: «Σήμερα, προτιμώ να μείνει (σ.σ. ο Άσαντ), τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο, γιατί μισώ τις ριζοσπαστικές ομάδες στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Το Μέτωπο Al-Nosra (Αλ Κάιντα), που τώρα μετονομάστηκε σε Μέτωπο Φατάχ αλ-Σαμ με φοβίζει όσο και το Ισλαμικό κράτος.», λέει. (Le Monde)…

Τελικά, ποιος δημιούργησε αυτές τις οργανώσεις και πιο πολύ το Ισλαμικό κράτος; Μα η Δύση, προκειμένου να χτυπηθεί ο Άσαντ. Τώρα η Δύση επιδιώκει την εξολόθρευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους. Μόνο που δημιουργεί νέες οργανώσεις ένοπλων φανατικών μουσουλμάνων, ίδιες με το Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να εξολοθρεύσει τον Άσαντ! Έτσι ο φαύλος κύκλος του χάους και του αίματος, όχι μόνο στη Συρία αλλά και στις πόλεις της Δύσης, δεν τελειώνει ποτέ...


ArtiNews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις