Βαθιά διχασμένη η Ευρώπη για το Προσφυγικό





Αναβολή με διολίσθηση σε επώδυνα τετελεσμένα για τη χώρα


Μια βαθιά διχασμένη Ευρώπη στάθηκε αδύνατο, για άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσει τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Μια κρίση που με περισσή υποκρισία επιχειρεί να διαχειριστεί αν και είναι αυτή η ίδια που προκαλεί συμμετέχοντας στην εκστρατεία του Δυτικού κόσμου οικονομικής και στρατιωτικής διάλυσης των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η Σύνοδος Κορυφής κάνει ό,τι δεν βλέπει τις 4 χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που έχουν στην πράξη καταργήσει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών στην ευρωπαϊκή επικράτεια ορθώνοντας τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα τους. Επιχειρούν, έτσι, χωρίς περιστροφές να φορτώσουν τις ευθύνες αδυναμίας φύλαξης των ανατολικών συνόρων και να απομονώσουν την Ελλάδα, οδηγώντας σε εγκλωβισμό εκατομμύρια μετανάστες στο έδαφος τους.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αρνούνται να δουν ότι η Συνθήκη Σένγκεν έχει γίνει κουρέλι στους ελέγχους που εφαρμόζουν, μετά από 50 χρόνια ελεύθερης διέλευσης, όχι χώρες των Βαλκανίων, αλλά η Δανία και η Σουηδία. Αρνούνται να δουν την απόφαση της Αυστρίας να κάνει ακόμα πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα τους και τη δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν πως το Βερολίνο σύντομα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βιέννης.

Θεωρούν επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής τους να καλέσουν το ΝΑΤΟ σε ρόλο προστάτη των ευρωπαϊκών συνόρων. Παριστάνουν τους ικανοποιημένους ότι τάχα φρεγάτες και πυραυλάκατοι θα αντιμετωπίσουν τα «φουσκωτά» των Τούρκων λαθρεμπόρων που κατευθύνονται σχεδόν δημόσια ομολογημένα, από μια τουρκική πολιτική που συστηματικά φορτώνει με μετανάστες την Ελλάδα, και μέσω αυτής ολόκληρη την Ευρώπη, σε ένα άθλιο παζάρι ανταλλαγμάτων και κυρίως για να προωθήσει τις επιμέρους στρατηγικές επιδιώξεις στη Συρία. Ποιος αμφιβάλλει ότι με πρόσχημα την αποτροπή λαθρεμπορίου ψυχών, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο θα κουρελιάσουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας έχοντας αποκλειστικά το ενδιαφέρον τους στραμμένο στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται ήδη στη Συρία.

Το κείμενο συμπερασμάτων


Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το βάρος για άλλη μια φορά ρίχνεται στην τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας «ώστε να περιοριστούν οι διακινητές και τα δίκτυά τους». Σημειώνεται ότι οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν «να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα, να μειώσουν τις παράνομες διελεύσεις και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν».

Επισημαίνεται ότι «Η Τουρκία έχει κάνει βήματα για την εφαρμογή του πλάνου» ωστόσο, παρατηρεί ότι «οι ροές προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές και η Τουρκία καλείται να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τις Τρίτες Χώρες επισημαίνεται ότι «πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επαναπροώθηση των μεταναστών σε αυτές», ενώ αναφέρεται πως θα πρέπει να παρασχεθεί επιπλέον ανθρωπιστική στήριξη στις γειτονικές της Συρίας χώρες. Ακόμη δηλώνεται ότι θα πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική της «μετακύλησης του προβλήματος από τη μία χώρα στην άλλη ζητά την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, την άρνηση εισόδου σε άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια. Για τα κράτη υποδοχής προσφύγων, όπως η Ελλάδα, η Ε.Ε. δεσμεύεται για παροχή βοήθειας για να ολοκληρωθούν τα κέντρα καταγραφής στα σύνορα και απαιτεί την διασφάλιση της «καταγραφή του 100% των προσφύγων».

Αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για μη αλλαγή του σημερινού καθεστώτος των συνόρων το Βερολίνο μετέθεσε τις σχετικές αποφάσεις για μια νέα σύνοδο μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 6 Μαρτίου.

Ανεύθυνη ελληνική στάση και ικανοποίηση.


Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάστηκε στο Σύνοδο Κορυφής κολακευμένη από τις δηλώσεις Γιούνγκερ για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας και τη συνολική της προσφορά στη διαχείριση του προσφυγικού. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας μέσω ηλεκτρονικών δικτύων είχε φροντίσει να περιγράψει την ελληνική στάση: «Στο Συμβούλιο Κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές το 2015. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, τους νησιώτες που σώζουν ζωές με αυταπάρνηση…».

Δεν βρήκε τίποτα να πει, αντίθετα συνυπέγραψε σαν θετική την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη στιγμή που η «συμμαχία» αναγνωρίζει στα 6 μίλια τον εθνικό εναέριο χώρο όπως άλλωστε και η Τουρκία που συνεχίζει να στέλνει αμείωτα πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά παρά τις συμφωνίες

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διπλωματικών πηγών, εμφανίζεται ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων καθώς έτσι πιστεύει ότι κλείνει οριστικά η συζήτηση για έξοδο από τη Σένγκεν.

Ακόμα και αν δεν διδάχθηκε τίποτα από τη διαρκή συζήτηση για Grexit αδικαιολόγητα δεν θέλει να αντιληφθεί ότι οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν ανθρωπιστικό ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά σαν οργανωμένο σχέδιο επιβολής γεωστρατηγικών επιδιώξεων οριστικής διάλυσης μιας ήδη οικονομικά κατεστραμμένης χώρας.



Του Σπύρου Παναγιώτου
Δρόμος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις