Blue Monday

Μην ψάξετε να βρείτε κάπου κάτι... μπλε. Αφενός λόγω καιρού θα δείτε μόνο γκρίζο και αφετέρου γιατί ο όρος Blue Monday δεν είναι κυριολεκτικός αλλά μεταφορικός. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου.

Οι Αγγλοσάξωνες, κυρίως αλλά όχι μόνο, "τρέμουν" τη Blue Monday και θεωρούν πως είναι η μέρα που μπορούν να πάνε όλα στραβά. Κάτι σαν Τρίτη ή Παρασκευή και 13 δηλαδή.
Η Blue Monday "γεννήθηκε" από τον ψυχολόγο Κλιφ Άρναλ το 2005. Είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε μια εξίσωση με στόχο να βρει ποια είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου. Και κατέληξε πως είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Ιδού λοιπόν πως έφτασε στο συμπέρασμα: ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, τα χρέη από τον Δεκέμβριο (γιατί πολλοί είναι εκείνοι που στην περίοδο των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές και τον Γενάρη τους έρχεται ο... λογαριασμός) και η κατάθλιψη πως πρέπει να περιμένει κανείς ένα χρόνο για να ξαναέρθουν τα... Χριστούγεννα. 1+1+1 κάνουν... Blue Monday και τη χειρότερη μέρα του χρόνου!
Είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είναι εκτός στόχων και εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να πέσουν σε μελαγχολία.

Ο Κλιφ Άρναλ δεν είναι ο μοναδικός που πιστεύει στη Blue Monday. Τη θεωρία του στηρίζει και η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ, σύμφωνα με την οποία τον Ιανουάριο είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις (τα δώρα που λέγαμε πιο πάνω) και την... προσγείωση στην πραγματικότητα μετά τις γιορτές και γι’ αυτό προτείνει να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και καφεϊνης. Όχι μόνο κατάθλιψη δηλαδή, αλλά να κόψουμε και καφέ ή αναψυκτικά...
Υπάρχει φυσικά και η άλλη άποψη: πως ο τύπος που έβγαλε τη... Blue Monday δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός επιστημονικά και όλα είναι στο μυαλό. 

http://www.newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις