Deep Purple: Τα αιώνια τραγούδια

Λένε πως η πρώτη αγάπη είναι και παντοτινή:με αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας, διαμάχες μεταξύ των μελών ( κυρίως μεταξύ κιθαρίστα και τραγουδιστή), αγωνία για τις επανασυνδέσεις , από εμβληματικές κυκλoφορίες έως μετριότατες και αδιάφορες ...οι Deep Purple ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη μπάντα που συνέθεσε την κλασική μουσική του 20ου αιώνα.

1. Hush:
 Μεθυσμένοι σε ένα στούντιο χαράματα, στην 20η επέτειο από τη δημιουργία του συγκροτήματος, το 1988, οι Deep Purple επανεκτέλεσαν το "Hush" με τον Gillan στα φωνητικά και τον Glover στο μπάσο. Έκδοση η οποία ανέβηκε στο # 62 των βρετανικών τσαρτ σε επανεκτέλεση της διασκευής στο τραγούδι του Billy Joe Royal το οποίο είχε γραφτεί από τον Joe South. Το τραγούδι αυτό, έχει πρωτοδιασκευαστεί από τους Deep Purple το 1968, όταν και έφτασε στο # 4 των αμερικανικών τσαρτ.
Η πρώτη έκδοση των Deep Purple κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1968, σαν το σινγκλ του ντεμπού τους δίσκου, "Shades of Deep Purple" και ανέβηκε στην τέταρτη θέση των τσαρτ των ΗΠΑ και στην αντίστοιχη δεύτερη των τσαρτ του Καναδά, άλλα δε γνώρισε επιτυχία στην πατρίδα του συγκροτήματος, τη Μεγάλη Βρετανία.

2.Wring That Neck
Το Wring that Neck (επίσης γνωστό ως Hard Road) είναι ορχηστρικό τραγούδι των Deep Purple, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο "The Book of Taliesyn", του οποίου αποτέλεσε το δεύτερο κομμάτι και οι ζωντανές του εκτελέσεις είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την αρχική έκδοση, αγγίζοντας και ξεπερνώντας τα τριάντα λεπτά, επειδή καθομολογία του Ian Paice " δεν ξέραμε τότε πώς να σταματήσουμε….".

3. Child in Time : 
Lord(r.i.p)... εντυπωσιασμένος από ένα τραγούδι του συγκροτήματος "It’s A Beautiful Day", που λεγόταν "Bombay Calling", άρχισε να αυτοσχεδιάζει, και καθώς μπήκαν και τα υπόλοιπα όργανα, βγήκε η βάση για αυτό που θα αποτελούσε το "Child in Time". Το "Child in Time" ήταν το κομμάτι που έκανε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Gillan  να ξεχωρίσει αφού είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι το οποίο ξεκινάει πολύ ήρεμα για να φτάσει στην κορύφωση με τα φωνητικά σε πολύ ψηλές κλίμακες.

4. Fireball : 
Το "Fireball" ήταν το κομμάτι που άνοιγε τον ομώνυμο  δίσκο, έχοντας ως εισαγωγή, μετά τον ήχο ενός κλιματιστικού μηχανήματος, γρήγορη εναλλαγή δύο μπάσων τυμπάνων από τον ντράμερ Ι.Paice. Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί εξαίρεση στον τρόπο δομής των τραγουδιών του συγκροτήματος , τα οποία περιελάμβαναν συνήθως ένα σόλο του Blackmore μετά το δεύτερο ρεφραίν, κάτι που δε συμβαίνει εδώ. Το "Fireball" έχει ένα σόλο μπάσο  από τον Glover , το οποίο διαδέχεται ένα σόλο πλήκτρων από τον Lord , ενώ προς το τέλος του , ο Gillan συνοδεύει το ρυθμό με ντέφι.
Το τραγούδι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους προπομπούς του speed metal ιδιώματος , λόγω του ταχύτατου ρυθμού του , ενώ ήταν το τρίτο σινγκλ του συγκροτήματος το οποίο ανέβηκε στο βρετανικό Top-20 , μέσα σε διάστημα ενός έτους.

5. Pictures of Home
Το "Pictures of Home" ήταν ένα από τα τραγούδια τα οποία ο Blackmore αρνούνταν να παίξει ζωντανά , με αποτέλεσμα να ενταχθεί στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος από το 1994 και έπειτα , μετά δηλαδή την αποχώρηση του θρυλικού κιθαρίστα από τη σύνθεση των Deep Purple. Οι στίχοι του Gillan περιγράφουν το τοπίο του Μοντρέ στο οποίο έγιναν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ, με μία έντονη αίσθηση νοσταλγίας.

6.  Strange Kind of Woman:
Από την πρώτη στιγμή το Μάρτη του 1980 που άκουσα το παιχνίδισμα της εναλλαγής της κιθάρας του Blackmore  με τη φωνή του Gillan είπα: "-αυτή είναι η μπάντα που θέλω να ακούω… "!!!

7. Mistreated:

  Σε αμέτρητες εκτελέσεις από διάφορους ερμηνευτές και διαφορετικές μπάντες το σπαραξικάρδιο αυτό τραγούδι σηματοδότησε την αποχώρηση του Gillan από τη μπάντα και τον ερχομό των Hughes και  Coverdale, που το έχουν τραγουδήσει αμέτρητες φορές σε σόλο και με μπάντες καριέρα τους….

8. Highball Shooter :Ένα από τα 3-4 πραγματικά "hard rock" τραγούδια που ηχογραφήθηκαν , για το δίσκο "Stormbringer", όμως , και αυτό είχε blues επιρροές. Ο δίσκος κυμαινόταν από blues / jazz κομμάτια μέχρι και funk , πράγμα που απογοήτευσε πολλούς οπαδούς του συγκροτήματος…όχι όμως και τον γράφοντα μεταξύ άλλων μυριάδων οπαδών…

9. You Keep on Moving: 
Τη μουσική του κομματιού είχαν γράψει ο Hughes και ο Coverdale το 1973 , όταν ηχογραφούσαν τον δίσκο "Burn", αλλά όταν το πρότειναν στον τότε κιθαρίστα του συγκροτήματος, Blackmore ,αυτός αρνήθηκε(τι πρωτότυπο) να το συμπεριλάβει στο δίσκο.Πανέμορφο , ταξιδιάρικο αργό τραγούδι….κεριά, σεληνόφως, ρομάντζο….

10.Perfect Strangers :
 Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Gillan  και έχουν ως θέμα την μετενσάρκωση και τις κάκιστες σχέσεις μεταξύ του τραγουδιστή και κιθαρίστα που ταλανίζουν  τη μπάντα μέχρι σήμερα ενώ το "Perfect Strangers" είναι ένα από τα ελάχιστα τραγούδια του συγκροτήματος το οποίο δεν περιέχει σόλο κιθάρας.

11. Love Conquers All
Το Slaves and Masters είναι το μόνο άλμπουμ το οποίο ηχογράφησαν οι Deep Purple με τον τραγουδιστή Joe Lynn Turner , για την προώθηση του ως  σινγκλ , οι Deep Purple γύρισαν ένα βίντεο κλιπ, το τελευταίο τους με τον κιθαρίστα Blackmore στη σύνθεση του συγκροτήματος.

12.     Rapture Of The Deep
Το τραγούδι ξεκινάει με μελωδία ανατολίτικου ρυθμού από την κιθάρα του Steve Morse… ίσως το καλύτερο τραγούδι των "μώβ" με το γελαστό κιθαρίστα…
http://www.rocktime.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις