Φώναξέ το: μην "καταπίνεις" το άγχος σου

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που ανησυχούν και το εκφράζουν βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους ανθρώπους που ναι μεν ανησυχούν, αλλά πνίγουν την έκφραση της ανησυχίας τους σε μια προσπάθεια να "το παίξουν" χαλαροί.
Ειδικότερα, στα πλαίσια μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside, με επικεφαλής την Kate Sweeny, εξετάστηκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα της ανησυχίας όταν πρόκειται για κάποιο σημαντικό γεγονός, και πώς αυτά μπορούν δυνητικά να αλλάξουν τη ζωή κάποιου.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 230 απόφοιτους της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου, δύο εβδομάδες πριν δώσουν εξετάσεις, και τέσσερις μήνες μετά, όταν είχαν πια βγει τα αποτελέσματα.
Φώναξέ το: μην "καταπίνεις" το άγχος σου
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου πόσο άγχος αισθάνθηκαν, πόσο συχνά προσπάθησαν να αποσπάσουν τον εαυτό τους από τη σκέψη των εξετάσεων ή να κρύψουν τα συναισθήματά τους, πόσο χρόνο κατανάλωσαν να σκέφτονται τις εξετάσεις, πόσο σίγουροι ένιωθαν ότι θα περάσουν τις εξετάσεις, και πόσο χρόνο αφιέρωσαν να σκεφτούν το γεγονός μιας πιθανής αποτυχίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, υπάρχουν τρεις γενικές στρατηγικές αντιμετώπισης σε περιόδους αναμονής.

Οι τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποσπάσουν τον εαυτό τους από την ανησυχητική σκέψη και προσποιούνται ότι δεν έχουν φρικάρει, μερικοί προσπαθούν να βρουν ένα θετικό στοιχείο σε μια ενδεχόμενη αποτυχία και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αναμένουν την αποτυχία.
Η τελευταία στρατηγική σύμφωνα με τους ερευνητές ονομάζεται "αμυντική απαισιοδοξία", και στα πλαίσιά της, οι άνθρωποι αγκαλιάζουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας, προετοιμάζονται για το χειρότερο, ενώ εξακολουθούν να ελπίζουν για το καλύτερο.
Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις, έδειξαν ότι 85% των συμμετεχόντων πέρασαν, και 33 φοιτητές δεν τα κατάφεραν. Οι ερευνητές ρώτησαν τους 33 φοιτητές εάν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχαν αποτύχει και αν μπορούσαν να αποδεχτούν την κατάσταση. Όσοι πέρασαν ρωτήθηκαν εάν αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρεται στο Business Insider, προέκυψαν δύο σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, οι προσπάθειες των συμμετεχόντων να αποσπάσουν τον εαυτό τους από την ανησυχητική σκέψη σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα συναισθήματά τους, δεν είναι μια χρήσιμη στρατηγική ανακούφισης. Δεύτερον, στην πραγματικότητα εκείνοι που προσπάθησαν να αποκρύψουν την αναησυχία τους, κατέληγαν να αισθάνονται πιο ανήσυχοι.
"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συμβουλή να προσπαθείτε να αποσπάσετε την προσοχή από τον εαυτό σας, δεν είναι απαραίτητα μια συνταγή για λιγότερη αγωνία σε μια περίοδο αναμονής. Ίσως μια καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν απλά να βιώνετε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με φυσικό τρόπο, χωρίς να επιχειρείτε να τα καταστείλετε".
Τα ευρήματα, μεταξύ άλλων, έδειξαν πως οι άνθρωποι που αισθάνονταν απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τελικά δεν πέρασαν, "ήταν πιο πρόθυμοι να δράσουν ξανά, πιθανώς να εξεταστούν στην επόμενη διαθέσιμη ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά όσοι προσπάθησαν να είναι θετικοί και αισιόδοξοι, ανταποκρίθηκαν στην είδηση της αποτυχίας με μια αίσθηση δυσπιστίας και άρνησης", προσθέτουν οι ερευνητές.
Εν ολίγοις, δεν υπάρχει λόγος, να ανησυχούμε επειδή ανησυχούμε περισσότερο από τους άλλους, καθώς αυτή η στρατηγική μπορεί να μας κάνει πιο παραγωγικούς σε μια μακροπρόθεσμη βάση.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις