Τα τελευταία χρόνια νιώθετε τον χρόνο να περνά πιο γρήγορα;

Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα; Τα τελευταία χρόνια νιώθετε τον χρόνο να περνά πιο γρήγορα; Για όλα "φταίει" η τεχνολογία, η οποία αλλάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο, λέει νέα μελέτη.
Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, οι ζεστές μέρες του φθινοπώρου επίσης και είναι μάλλον καιρός να οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα. Αν αναρωτιέσαι "πώς πέρασε κι αυτή η χρονιά έτσι;", και νομίζεις πως ο χρόνος τρέχει με τρελές ταχύτητες, μην ανησυχείς. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η τεχνολογία είναι αυτή που ευθύνεται.
Τα smartphones, τα tables και τα άλλα τεχνολογικά gadgets, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πλέον εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό μας να επεξεργάζεται περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από ό,τι στην πραγματικότητα.
Ο ερευνητής από το James Cook University της Αυστραλίας, Dr Aoife McLoughlin, δήλωσε, σχετικά: "Βρήκαμε κάποια ένδειξη ότι η αλληλεπίδραση με την τεχνολογία και τις τεχνοκεντρικές κοινωνίες επιταχύνει έναν 'βηματοδότη' που έχουμε μέσα μας. Ενώ αυτό μας βοηθάει να εργαζόμαστε γρηγορότερα, μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε ότι πιεζόμαστε από τον χρόνο".
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε άτομα που ασχολούνται αρκετά με την τεχνολογία και άτομα που τη χρησιμοποιούν σπάνια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι είναι συνεχώς πάνω από μια οθόνη υπερεκτιμούν τον χρόνο που περνά, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια χρησιμοποιούν το Google ή κοινοποιούν διάφορα post στα social media.
Επίσης τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία τακτικά, είχαν περισσότερο άγχος, από αυτούς που απείχαν, καθώς ένιωθαν ότι ο χρόνος τρέχει. Ακόμη, διαβάζοντας ή βλέποντας διαφημίσεις τα υποκείμενα ένιωθαν ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα, σε σύγκριση με εκείνους που διάβαζαν ένα βιβλίο.
"Είναι σχεδόν σαν να προσπαθούμε να μιμηθούμε την τεχνολογία, και να είμαστε ταχύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Φαίνεται σαν να υπάρχει κάτι στην τεχνολογία που μας οπλίζει να αυξήσουμε τον βηματοδότη μέσα μας, ο οποίος μετρά το πέρασμα του χρόνου", σημειώνει ο Dr McLoughlin.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ίσως θα έπρεπε να ηρεμήσουμε για λίγο και να αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές, λέει ο ερευνητής, ενώ προτείνει πως για να επιβραδύνουν οι βηματοδότες μας, ίσως να ήταν καλό να αποσυνδεόμαστε από τον Παγκόσμιο Ιστό κάθε τόσο.
Αυτή την πρακτική, μάλιστα, πρόκειται να αναλύσει ο McLoughlin στην επόμενη έρευνά του, ώστε να ανακαλύψει αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες θετικές ή αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη ερευνητική δουλειά έδειξε πως η τεχνολογία μάς βοηθά να μαθαίνουμε πράγματα γρηγορότερα, ελευθερώνοντας έτσι αρκετό χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Οπότε, μάλλον η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση...

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις