Ισορροπία δουλειάς - ζωής: η εξίσωση χωρίς λύση

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες, αγωνίζονται για την επίτευξη της ισορροπίας στη σχέση εργασία-ζωή. Αυτή η εξίσωση, όμως, δεν είναι εύκολο να λυθεί.
Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία συμβούλων Ernts &Young ζήτησε από 9700 εργαζομένους από 8 χώρες, με πλήρες ωράριο, ηλικίας 18 έως 67 ετών, να περιγράψουν τις συνήθειες στην εργασία τους.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στους εργαζομένους που είχαν φτάσει στην ενηλικίωση περίπου το 2000 και τώρα βρίσκονταν σε διευθυντικές ή θέσεις με πολλά καθήκοντα, ενώ έχουν προχωρήσει και στη δημιουργία οικογενειών.
Περίπου το ένα τρίτο απάντησε ότι “η διαχείριση της σχέσης εργασίας-ζωής έχει γίνει πιο δύσκολη τα τελευταία πέντε χρόνια”, με τους μισούς εργαζομένους να δουλεύουν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ 4 στους 10 απαντούν πως οι ώρες που πρέπει να βρίσκονται στη δουλειά έχουν αυξηθεί.
Ισορροπία δουλειάς - ζωής: η εξίσωση χωρίς λύση
Η online δημοσκόπηση συπεριέλαβε στην έρευνά της τις εξής χώρες: Αμερική, Γερμανία, Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία, και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο συγκριτικά με το παρελθόν

Από τη δημοσκόπηση προέκυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα. Για παράδειγμα, οι μισοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δουλεύουν περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονικές στιγμές στο παρελθόν, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξεως 76% αντιμετωπίζει την πρόκληση του χρόνου και πώς να τον διαχειριστεί, ενώ 67% αναζητά την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής.
Επιπλέον, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως οι διαφορετικές γενιές βιώνουν αλλιώς τον εργασιακό χώρο.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δουλεύουν περισσότερο κατά 38% από τη γενιά X, δηλαδή τους ανθρώπους που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, και κατά 28% από τη γενιά των Baby Boomers, δηλαδή των ανθρώπων που γεννήθηκαν, μεταξύ του 1946 και του 1960.
Ισορροπία δουλειάς - ζωής: η εξίσωση χωρίς λύση
“Αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα αυξημένων ευθυνών και διαχείρισης και είναι γονείς ταυτόχρονα”, σημειώνει η εταιρεία συμβούλων, ενώ από τα αποτελέσματα προκύπτει το γεγονός, πως στις σύγχρονες οικογένειες δεν είναι ασύνηθες και οι δύο γονείς να βρίσκονται σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης.

Τι οδηγεί τους ανθρώπους στην παραίτηση;

Η έρευνα αναζήτησε και τι είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην παραίτηση από τη δουλειά του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι πέντε κορυφαίοι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να παραιτηθούν είναι:
  • Οι χαμηλές αμοιβές
  • Η έλλειψη ευκαιριών για ανέλιξη
  • Οι πολλές ώρες στις υπερωρίες
  • Το εργασιακό περιβάλλον που δεν ευνοεί την ομαδική εργασία
  • Το αφεντικό που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να δουλεύουν με ευελιξία
Η ισορροπία εργασίας-ζωής φαίνεται να είναι μια κατάσταση που προβληματίζει πολύ κόσμο, σε διαφορετικές Ηπείρους και χώρες. Σε καμία περίπτωση, πάντως, το συμπέρασμα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία “δεν είσαι ο μόνος”, σαν μία προσπάθεια να προσφερθεί ανακούφιση, στη γενική τάση του κόσμου, να μην μπορεί να ισορροπήσει τη ζωή του.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις