5 λόγοι για να πούμε "όχι"

Θυμάστε την ταινία "Yes Man" με τον Jim Carrey, που υποδυόταν έναν άνδρα που δεν έλεγε ποτέ ναι; Ύστερα από ένα σεμινάριο που παρακολούθησε αποφάσισε να ξεχάσει για έναν ολόκληρο χρόνο τη λέξη "όχι" και να λέει σε όλα ναι. Φυσικά δεν του άρεσαν να πάντα και αν μπορούσε να έχει την επιλογή στα περισσότερα θα έκανε πίσω.
Το να μην είμαστε αρνητικοί στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικό. Το να μετράμε τους ανθρώπους γύρω μας όσο και τον εαυτό μας και να τους βοηθάμε αν μας ζητήσουν κάτι, επίσης. Αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Δεν πρέπει ούτε να γινόμαστε εκείνοι που προθυμοποιούνται πρώτοι, ούτε και εκείνοι που κρύβονται πάντα για να αποφύγουν όσα δεν τους αρέσουν.
Το να λέμε "ναι" μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γιατί κατά βάθος μας ευχαριστεί να βοηθάμε. Για να τα λέμε όλα βέβαια, υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την άβολη κατάσταση του "όχι", έτσι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο.
Σε αυτά όμως υπάρχει και ένα μεγάλο "αλλά". Και αυτό γιατί η λέξη "όχι" μερικές φορές μπορεί να είναι περισσότερο σημαντική από το "ναι". Γιατί μπορεί να γίνει το στοιχείο αυτό που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να τον σεβαστούμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σκεφτεί κανείς γι' αυτό. Οι πέντε περισσότερο σημαντικοί κατά εμάς είναι:

1. Μια ζωή την έχουμε

Και επειδή ακριβώς είναι μια, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Επιλέγουμε αυτά που μας ικανοποιούν, που μας ευχαριστούν. Αποφεύγουμε τα "πρέπει" και τα εύκολα "ναι". Ζούμε μόνο όσα θέλουμε!Το πιο χαζό ίσως παράδειγμα αφορά τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας.
Μην φοβηθείτε τη λέξη. Έχει μόνο τρία γράμματα.
Ας πούμε πως γυρίζουμε κουρασμένοι και οι φίλοι μας μάς λένε να βγούμε, ενώ εμείς θέλουμε μόνο ένα καυτό μπάνιο και το κρεβάτι μας. Μην πιέσετε τον εαυτό σας. Αν δεν θέλετε, μπορείτε να πείτε ένα απλό "όχι". Θα δείτε ότι αν το σκεφτείτε δεν βγαίνει πολύ δύσκολα. Όσα κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να είναι επιλογές μας.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίοι οι στίχοι "Μια ζωή την έχουμε και αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήσουμε" του Γιώργου Τζαβέλλα στο τραγούδι "Ο Μήνας έχει Εννιά", ούτε και η ταινία που ο ίδιος σκηνοθέτησε με τίτλο "Μια ζωή την έχουμε" και πρωταγωνιστή Δημήτρη Χορν, στον ρόλο ενός φτωχού και δειλού ταμία τραπέζης.

2. Σεβασμός στον εαυτό μας πάνω απ' όλα

Μην μπαίνετε στην διαδικασία να κάνετε πράγματα που πιθανόν σας προσβάλουν ή σας υποβαθμίζουν μόνο και μόνο επειδή φοβάστε να αρνηθείτε. Δεν έχει σημασία αν σας το έχει ζητήσει το αφεντικό σας ή κάποιος φίλος σας ή ακόμα και η οικογένειά σας. Για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας πρέπει να τον σεβόμαστε.
Θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τη συμβουλή της κυρίας...
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που δεν θα νιώσετε καλά με κάτι που θα σας ζητήσουν, πείτε "όχι". Θα νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και το πιθανότερο είναι πως θα ανέβει και η αυτοπεποίθησή σας. Θα έχετε αποφασίσει εσείς για εσάς και όχι ένας τρίτος.

3. Οι καριέρες χτίζονται στα "όχι"

Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Αν γίνεστε έρμαιο των ανωτέρων σας, απλά θα παραμείνετε το παιδί για όλες τις δουλειές. Πείτε "όχι". Δείξτε χαρακτήρα. Αποδείξτε πως μπορείτε να στηρίξετε αυτό που σκέφτεστε και αυτό που πιστεύετε ότι είστε ικανοί να κάνετε. Αντιδράστε αν κάτι πιστεύετε ότι γίνεται λάθος.
Μην βιαστείτε. Πάρτε πρώτα μια ανάσα. 
Στο τέλος, ειδικά αν βγει αυτό που υποστηρίζατε, θα βγείτε νικητές. Οι ανώτεροί σας θα πιστέψουν περισσότερο σε εσάς, θα κερδίσετε τουλάχιστον την ευκαιρία. Γιατί για να γίνει κάποιος ισχυρός, πρέπει να ξέρει να επιλέγει, να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και πάνω απ' όλα να λέει "όχι".
Μια θέση με δύναμη δεν κερδίζεται ποτέ με συνεχή "ναι". Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα δείτε το λάθος νωρίτερα από τους άλλους. Αποφασίστε να μην ακολουθήσετε τυφλά αυτό που θα σας πουν. Σώστε την κατάσταση και κερδίστε.

4. Όταν το γυαλί ραγίσει

Πόσες φορές το έχουμε ακούσει; Πόσες φορές έχουμε κάνει το λάθος να επιστρέψουμε; Αλλά πάντα συνεχίζουμε να μπαίνουμε σε αυτό το δίλημμα; Στον κόσμο των συναισθημάτων όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, ιδίως το "όχι", γιατί εκεί δεν κυριαρχεί η λογική και το μυαλό, αλλά η καρδιά και η αγάπη.
Έχει απόλυτο δίκιο. Το δοκιμάσατε, δεν κάνει.
Αυτό είναι ίσως το δυσκολότερο "όχι", γιατί τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε να το πούμε, αλλά την ίδια στιγμή ξέρουμε πως πρέπει. Ναι, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νούμερο ένα και τα "πρέπει", αλλά αν έχουμε καταλάβει πως στο τέλος θα πληγωθούμε και θα πληγώσουμε περισσότερο, τότε μάλλον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.
Μην γυρίζετε σε σχέσεις που έχουν τελειώσει. Που έστω πιστεύετε πως δεν μπορούν να έχουν μέλλον. Ακόμα και αν τα συναισθήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Ποιος μπορεί να πει, άλλωστε, πως η φράση "όταν το γυαλί ραγίσει, δεν ξανακολλά" είναι τυχαία; Από τη ζωή έχει βγει, όπως και άλλες, γι' αυτό και είναι αληθινές.

5. Μην φοβάστε να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις

Ένα "όχι" μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αυτός που έχουμε απέναντί μας θα ζητήσει τον λόγο και τότε εκείνος θα ακούσει και εμείς θα πούμε πράγματα που δεν αρέσουν. Όμως, στη ζωή μας τίποτα δεν είναι εύκολο. Και εμείς πρέπει να είμαστε δυνατοί, να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση που μας φέρνει σε δύσκολη θέση.
Αν το πιστέψετε, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα.
Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε ο εαυτός μας, στηρίζουμε τις επιλογές μας. Γιατί και αυτές είναι κομμάτι μας. Αν δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ή αν φοβόμαστε, τότε κάτι κάνουμε λάθος. Ένα "όχι" είναι η αφορμή και ο λόγος για να τα βρούμε περισσότερο με εμάς. Μην το φοβάστε! Στηρίξτε τα πιστεύω σας και αντιμετωπίστε οποιαδήποτε αντίδραση προκύψει. 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αξίζει να αναφέρουμε και το γεγονός πως τα "όχι" σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Σε διαφοροποιούν από την μάζα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια η χώρα μας, αφού παντού και πάντα υπάρχει η δικαιολογία "το κάνουν όλοι, γιατί όχι και εγώ;".
Η απάντηση απλή. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάνει τις δικές του επιλογές. Του αρέσουν άλλα πράγματα, σκέφτεται με τον τρόπο του και ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους. Μην λέτε πάντα "ναι", δεν χρειάζεται. Σταθείτε στο ύψος σας, στηρίξτε τις επιθυμίες και τα πιστεύω σας. Κάντε την διαφορά. 

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις