Κυριακή 21 Ιουνίου το "θερινό ηλιοστάσιο"

21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Η σημερινή ημέρα, Κυριακή 21 Ιουνίου συνιστά το λεγόμενο "θερινό ηλιοστάσιο", το οποίο θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους.
Αργά το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 19:39 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας.
Αστρονομικά, η εποχή του καλοκαιριού αρχίζει όταν ο Ήλιος έχει τη μέγιστη βόρεια απόκλιση πάνω στην ουράνια σφαίρα, που σημαίνει ότι φαίνεται να βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση βόρεια του ουράνιου ισημερινού.
Κατά την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα. Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά, ενώ αντίστοιχα νύχτα είναι για 9 ώρες και 12 λεπτά. Επιπλέον, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει στο πιο βορειοδυτικό.
Το Stonehenge, μνημείο που βρίσκεται στην Βρετανία, έχει συνδεθεί με τελετές που σχετίζονταν με το θερινό ηλιοστάσιο
Το Stonehenge, μνημείο που βρίσκεται στην Βρετανία, έχει συνδεθεί με τελετές που σχετίζονταν με το θερινό ηλιοστάσιο
Από την Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ημέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μικραίνουν.
Στις βορειότερες χώρες, όπου οι μεταβολές της πορείας του ήλιου είναι ευκολότερα αντιληπτές από ό,τι στην Ελλάδα, οι σχετικές τελετές επικρατούσαν από τη χαραυγή ήδη του πολιτισμού. Το αρχαιότερο ίσως σχετικό μνημείο είναι το Stonehenge στη Μεγάλη Βρετανία.Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο

 http://www.pathfinder.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις