“Where is my mind”

Σε ένα από τα στενά που κοσμούν τα Αναφιώτικα, κάποιος “ταξιδευτής του ονείρου” έχει ζωγραφίσει τις λέξεις, “Where is my mind”, οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού των Pixies.. Πού είναι το μυαλό μας; Δραπετεύει συχνά, χάνεται σε σκέψεις και ονειροπολήσεις που μας κάνουν να το "ψάχνουμε" όσο εκείνο "τρέχει".

Πόσες φορές έχει τύχει, ενώ ασχολούμαστε με κάτι πολύ συγκεκριμένο, να σκεφτόμαστε κάτι άλλο; Τώρα που είναι άνοιξη, σκεφτόμαστε το καλοκαίρι ίσως γιατί η άνοιξη δεν έχει έρθει ακόμη. Όταν έχουμε μέρος από όσα θα θέλαμε στη ζωή μας, το μυαλό δραπετεύει σε όλα εκείνα που θα μπορούσαν ακόμη να συμβούν για να ολοκληρωθεί το παζλ. 
Πού πηγαίνει το μυαλό όταν δραπετεύει; Η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Αναφιώτικα
Πού πηγαίνει το μυαλό όταν δραπετεύει; Η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Αναφιώτικα
Το μυαλό έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια, το αγαπημένο θέμα των ψυχολόγων και των φιλοσόφων. Από τον Σωκράτη μέχρι τους σημερινούς νευροεπιστήμονες, παραμένει ωστόσο να αποτελεί μυστήριο από τότε που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν χιλιάδες χρόνια. Πολλές θεωρίες, άπειρες επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Και αν το ερώτημα του πού ακριβώς “κατοικούν” το μυαλό και η συνείδησή μας απασχολεί εδώ και αιώνες τον χώρο της επιστήμης, ο καθένας προσωπικά ξέρει τουλάχιστον πού πηγαίνει τι δικό του όταν δραπετεύει. Ή μήπως όχι;
Σε θάλασσες και ακρογιαλιές, σε πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, σε χαμένες ευκαιρίες, σε ανεκπλήρωτους έρωτες, σε φρούδες πολιτικές υποσχέσεις. Οι σκέψεις που κάνει το ανθρώπινο μυαλό δεν τιθασεύονται και γι' αυτό είναι δύσκολο να περιγράψουμε τι μας συμβαίνει νοητικά,ακριβώς εκείνη τη στιγμή που το μυαλό αποφασίζει να μετακομίσει τόσο ξαφνικά από τη μια σκέψη στην άλλη. 
Και μένουμε να απορούμε... Πού βρίσκεται το μυαλό μας και τι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει για να επιστρέψει πίσω σε εμάς; Εμείς πάντως καταλήγουμε πως η δραπέτευσή του ξεκινά όταν μάλλον γίνεται η παρακάτω συνειδητοποίηση μέσα μας...
“Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει
Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα
Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα”,
ίσως γι' αυτό προσπαθούμε αλλά δεν μπορούμε να δαμάσουμε τις σκέψεις μας.

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις