Οι πράξεις μιλάνε δυνατότερα από τα λόγια

Πιστεύω ότι πάντα είναι σημαντικό να θυμάστε τη σοφία αυτής της παραίνεσης, αλλά πουθενά τόσο πολύ όσο στο σπίτι. Όμως, αν και την έχουμε ακούσει όλοι μας τόσες φορές, ζούμε σύμφωνα με αυτή;
Ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον είπε: «Αυτό που κάνεις φωνάζει τόσο δυνατά, που δεν μπορώ να ακούσω τι λες». Η συγκεκριμένη ρήση μου υπενθυμίζει συνεχώς πως ό,τι λέω μπορεί να είναι σημαντικό, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο αυτό που κάνω.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη ρήση αφορά στο πώς περνάμε το χρόνο μας. Είναι εύκολο να λες στα παιδιά ή στη σύζυγό σου, για παράδειγμα, «Είσαι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου». Για το παιδί όμως (και το πιθανότερο και για τη σύζυγο) οι πράξεις μιλάνε δυνατότερα από τα λόγια.
Καταλαβαίνω βέβαια πως η ζωή δεν είναι τέλεια και το ίδιο καταλαβαίνετε κι εσείς. Υπάρχουν υποχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε και πολλές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ισορροπία.
Υπάρχουν πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να δείξουμε στην οικογένειά μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα ότι αποτελούν πραγματικά την πρώτη προτεραιότητά μας. Αντί να νιώθουμε θύματα επειδή δεν έχουμε καθόλου χρόνο για τον εαυτό μας, μπορούμε να δείξουμε ξεκάθαρα πως νιώθουμε πράγματι ευλογημένοι που μπορούμε να είμαστε μαζί με όσους αγαπάμε.
Αν κουβεντιάζετε με το σύντροφο ή το παιδί σας και χτυπήσει το τηλέφωνο, μπορείτε να μην τρέξετε να απαντήσετε. Μπορείτε να πείτε: «Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θα προτιμούσα να μιλήσω μαζί του αυτή τη στιγμή». Αν είστε ειλικρινείς, θα δείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η μικρή φράση για κάποιον που αγαπάτε.
Επίσης, μπορείτε να γίνετε πιο υπομονετικοί και καλύτεροι ακροατές και να προσέχετε πράγματι αυτά που σας λένε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αντί να περιμένετε την ευκαιρία να τους διακόψετε ή να τρέξετε στο επόμενο σημαντικό πράγμα που έχετε να κάνετε. Κάθε θετική επιλογή που κάνετε ενδυναμώνει την αγάπη μέσα στην οικογένειά σας και μειώνει την πικρία, την απογοήτευση, ή τη στενοχώρια που μπορεί να προκύψει σε κάποια δεδομένη στιγμή.
Αν θέλετε σχέσεις αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού μέσα στο σπίτι σας, οι αποφάσεις που παίρνετε δεν είναι απαραίτητο να είναι εντυπωσιακές, αλλά πρέπει να δείχνουν καθαρά πως η οικογένειά σας είναι πράγματι το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή σας. Με λίγη προσπάθεια πιστεύω πως μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα μια επιλογή αγάπης που θα φέρει σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής της οικογένειάς σας.

Πηγή: Από το «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα … μέσα στην οικογένεια» του Richard Carlson, Ph.D.
sxeseis-kai-sunaisthimata.com
awakengr.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις