Τι είναι το cyberbullying

Τι είναι τελικά το περίφημο cyberbullying και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε;
 Ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις είναι ο εκφοβισμός μέσω internet, γνωστό και ως cyberbullying.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται αν είμαστε σωστά ενημερωμένοι.

Στην ουσία το cyberbullying είναι ακριβώς ότι και το bullying με την διαφορά ότι δεν γίνεται σε κάποιο φυσικό χώρο, αλλά στο διαδίκτυο. Θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι κυρίως νέα παιδιά και έφηβοι.

τι είναι διαδικτυακός εκφοβισμός
Όπως και στα κρούσματα απλού bullying, έτσι κι εδώ τα θύματα είναι συνήθως αδύναμα ή έχουν κάποια σωματική ή άλλη ιδιομορφία (πχ παχύσαρκα άτομα, άτομα διαφορετικής φυλής ή εθνικότητας κλπ).

Η διαφορά της λεγόμενης ηλεκτρονικής παρενόχλησης από τον απλό εκφοβισμό, που γίνεται π.χ. στο σχολείο, βρίσκεται στο ότι δεν γίνεται μόνο από γνωστά πρόσωπα (π.χ. συμμαθητές), αλλά ακόμη και από άγνωστα άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θύτες είναι πολλαπλάσιοι, καθώς σε αυτούς προστίθενται και άτομα με τα οποία πιθανόν να συναναστρέφεται το θύμα όταν βρίσκεται online, για παράδειγμα όταν παίζει ένα παιχνίδι στο ίντερνετ ή όταν περιηγείται σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook.


Τι είναι το cyberbullying

Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει ένα πλήθος πραγμάτων, μεταξύ πολλών άλλων, απειλές, εξύβριση ή ακόμη και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου του θύματος (π.χ. προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο υλικό) η οποία λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσω internet.

το cyberbullying πλήττει όλες τις ηλικίες
Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν στόχο να βλάψουν ή να εξευτελίσουν το θύμα στα μάτια της υπόλοιπης κοινότητας, ενώ πολύ συχνά οι θύτες εκβιάζουν τα θύματα τους με στόχο την απόκτηση χρηματικού ή άλλου οφέλους.

Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βέβαια, τελευταία, με την εμφάνιση των κινητών συσκευών (smartphone, tablets) το bullying μέσω internet εντάθηκε μιας και ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές της νέας αυτής μορφής.

cyberbullying σε κινητά
Η πιο διαδεδομένη μορφή cyberbullying είναι μέσω της πασίγνωστης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, του facebook, είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων, είτε ακόμη και μέσω δημόσιων αναρτήσεων.

Άλλες μορφές μπορεί να είναι παρενόχληση μέσω απειλητικών email, καυγάδες σε υβριστική γλώσσα μέσω μηνυμάτων σε κοινωνικά ή άλλα δίκτυα, chatroom κλπ.

Μια μορφή παρενόχλησης είναι και η παραβίαση των κωδικών εισόδου των θυμάτων στους λογαριασμούς email ή κοινωνικών δικτύων και η αποστολή ενοχλητικού υλικού.

Επίσης, cyberbullying θεωρείται και η εξάπλωση μιας φήμης ή ενός κουτσομπολιού μέσω διαδικτύου με σκοπό την ηθική εξόντωση του θύματος ή ακόμη και ο ψηφιακός αποκλεισμός του υποψήφιου θύματος από κάποια ομάδα. 



Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου του cyberbullying;
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τόσο στον εντοπισμό, όσο και στην αντιμετώπισή της.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα θύματα για να προστατευτούν.

Με άλλα λόγια υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένες συμβουλές για το πως αντιμετωπίζεται το cyberbullying.


Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν πέσει θύμα cyberbullying

Τα θύματα του cyberbullying μπορούν να κάνουν μια σειρά από κινήσεις αν πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

ο αποκλεισμός του θύτη μπορεί να είναι μια λύσηΜια σωστή κίνηση θα ήταν να απαιτήσουν με αποφασιστικό τρόπο από αυτόν που τους παρενοχλεί να σταματήσει.

Ανεξάρτητα από αυτό ή αν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούν ακόμη να αγνοήσουν τις επιθέσεις ή ακόμη και να αποκλείσουν την επικοινωνία με αυτόν που τους ενοχλεί (μπλοκάρισμα).

Σίγουρα όμως, αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν είναι να ζητήσουν βοήθεια είτε από τους γονείς τους είτε από την αστυνομία, είτε από τους ειδικούς οργανισμούς που υπάρχουν για το cyberbullying ή την προστασία των παιδιών.
Τι μπορεί να κάνει ο περίγυρος

Οι γονείς από την μεριά τους, αν υποπτεύονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα όπως το να συζητήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το θέμα αυτό εξηγώντας ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να ανεχτούν.

Επίσης μπορούν να τοποθετήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα χώρο που το παιδί δεν θα βρίσκεται μόνο του, π.χ. στο σαλόνι αντί του παιδικού δωματίου για να έχουν καλύτερο έλεγχο και φυσικά να εγκαταστήσουν ειδικά φίλτρα ελέγχου που διαθέτουν τα περισσότερα antivirus.

οι γονείς πρέπει να συμβουλεύουν τα παιδιά για τους κινδύνους στο internet
Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους και να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό αν καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης το ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ενός υποψηφίου θύματος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας με το να καταγγείλει οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη του.

Για παράδειγμα αν ένα παιδί βλέπει ότι ένας φίλος του πέφτει θύμα επιθέσεων πρέπει να το πει στους γονείς ή στους δασκάλους του ώστε αυτοί με την σειρά τους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, ώστε τα κρούσματα του cyberbullying αφενός να εντοπίζονται και αφετέρου να αντιμετωπίζονται.


 http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις