Τι σημαίνει λαμόγιο

Αλήθεια τι να σημαίνει άραγε η λέξη λαμόγιο; Πάει πουθενά το μυαλό σας; Ας δούμε τι είναι απλά και κατανοητά!
 Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές κατά καιρούς να αποκαλέσουν κάποιον πολιτικό ή κάποιον απατεώνα λαμόγιο. Ίσως να έχετε χρησιμοποιήσει και οι ίδιοι αυτόν τον "βαρύ" χαρακτηρισμό.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως τι σημαίνει; Είναι όντως κάποια βρισιά; Χμ, μάλλον όχι. Τότε τι είναι λοιπόν το λαμόγιο και από που βγαίνει; Ας δούμε!

τα λαμόγια τσιράκια των παπατζήδωνΗ λέξη λαμόγιο αρχικά αναφερόταν σε κάποιον που παρίστανε τον αγοραστή για να τραβήξει πελάτες για χάρη κάποιου άλλου, ο οποίος επωφελείται εξαπατώντας τους πελάτες αυτούς κι έπειτα αποχωρεί.

Στο παρελθόν τα λαμόγια ήταν συνεργάτες των παπατζήδων. Δηλαδή υποτιθένοι παίκτες οι οποίοι παρίσταναν ότι έπαιζαν το γνωστό χαρτοπαικτικό παιχνίδι, άλλοτε κερδίζοντας και άλλοτε χάνοντας για να μην κινήσουν υποψίες.

Έτσι παρέσερναν υποψήφια θύματα, τα οποία φυσικά έχαναν τα χρήματα τους.

Πως όμως προέκυψε η λέξη αυτή; Για την ετυμολογία της λέξης υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια άποψη η λέξη βγαίνει από τη λέξη μόγια που χρησιμοποιείται στη λατινική Αμερική και σημαίνει απατεωνιά.

Μια άλλη άποψη, ίσως μάλιστα και η επικρατέστερη, θέλει τη λέξη λαμόγιο να προέρχεται από την ιταλική φράση la moglie (λαμόλιε) που σημαίνει η σύζυγος.

Η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν από τους χαρτοπαίχτες στη γειτονική Ιταλία όταν ήθελαν να αποχωρήσουν από το τραπέζι όντας κερδισμένοι, κάτι που ήταν ενάντια στους κανόνες.


λαμόγια χαρτοπαίχτες

Έτσι, σηκώνονταν από το τραπέζι και φώναζαν "la moglie, la moglie", ότι δηλαδή τους καλούσε δήθεν η σύζυγός τους, και αποχωρούσαν με τα κέρδη.

Έτσι λοιπόν η λέξη λαμόγιο έγινε συνώνυμο της εξαπάτησης και της απατεωνιάς, ενώ η ίδια η πράξη ονομάστηκε λαμογιά.

Μάλιστα ενώ στην Ιταλία η λέξη έχει ξεχαστεί, στη χώρα μας ζει και βασιλεύει, όπως και τα λαμόγια φυσικά! 


 http://coolweb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις