Γιατί καπνίζουμε

Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι; Τι είναι αυτό που τους ωθεί στην τόσο κακιά αυτή συνήθεια που βλάπτει τόσο πολύ την υγεία;
 Ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε πάνω-κάτω πόσο πολύ βλάπτει το τσιγάρο, πολλοί από εμάς ξεκινούν την κακή αυτή συνήθεια την οποία πολλές φορές δεν μπορούν ή ακόμη χειρότερα δεν προσπαθούν καν να αποβάλλουν.
Να γιατί καπνίζουμεΣε κάθε περίπτωση, η διακοπή του καπνίσματος, είναι μια όντως δύσκολη και επίπονη διαδικασία μιας και πρόκειται για μια εξαιρετικά εθιστική συνήθεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 3% αυτών που επιχείρησαν να κόψουν το κάπνισμα τα κατάφεραν χωρίς βοήθεια.

Τι είναι όμως αυτό που μας ωθεί στο τσιγάρο; Γιατί υπάρχει αυτή η αόρατη έλξη; Τελικά γιατί καπνίζουμε;

Οι λόγοι, προφανώς, είναι καθαρά ψυχολογικοί. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές δεν μπορούν να απαντήσουν ξεκάθαρα αν τους ρωτήσετε γιατί καπνίζουν.

Άλλοι θα πουν από συνήθεια, άλλοι λόγω του περιβάλλοντος τους (φίλοι, οικογένεια κλπ), άλλοι γιατί είναι της μόδας, ενώ κάποιοι θα πουν ότι το κάνουν γιατί τους ευχαριστεί.

Σε αυτό το τελευταίο βρίσκεται και η πραγματική απάντηση. Οι καπνιστές παίρνουν ευχαρίστηση από το κάπνισμα ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε θα ξεκινήσω το κάπνισμα. Πολύ περισσότερο κανείς όταν πρωτοκάπνισε δεν ένιωσε ευχάριστα. Μάλλον το αντίθετο.


το κάπνισμα δεν είναι ευχάριστο

Τότε γιατί οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα; Γιατί πολύ απλά κάποιοι τους έπεισαν ότι από αυτό θα αντλούν ευχαρίστηση.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αλλά αν αναλογιστεί κανείς την προώθηση και τα λανθασμένα πρότυπα των περασμένων δεκαετιών όπου το τσιγάρο υπερπροβλήθηκε ως κάτι το μοδάτο, το in και το σέξι πολλοί έπεσαν και συνεχίζουν να πέφτουν στην παγίδα.

Στην πραγματικότητα το τσιγάρο δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα έχει άσχημη γεύση και μυρωδιά και προκαλεί ένα σωρό ασθένειες ή ακόμη και θάνατο.

Τότε πως πείθεται ο κόσμος για να ξεκινήσει το κάπνισμα; Όλα είναι θέμα μάρκετινγκ.

Από πίσω κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία έπρεπε να προωθήσει με κάποιο τρόπο ένα προϊόν με δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά το οποίο έβλαπτε ταυτόχρονα και την υγεία.

Έτσι, εντέχνως το κάπνισμα συνδέθηκε με πάρα πολλά άσχετα πράγματα ή δραστηριότητες για να ταυτιστεί με αυτόν τον τρόπο με την ευχαρίστηση.
Το κάπνισμα δεν προσφέρει πραγματική ευχαρίστηση

Ο καφές, το ποτό, το σεξ ή ένα καλό γεύμα είναι ορισμένα μόνο από αυτά.

Έτσι ο καπνιστής ή ο υποψήφιος καπνιστής μπερδεύεται και νομίζει ότι αντλεί ευχαρίστηση από το τσιγάρο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν του προσφέρει τίποτε περισσότερο από μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Επομένως τώρα, καπνιστές και μη ξέρετε! 


 http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις