Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω μόλυνσης του αέρα

Σοκάρουν οι νέες επιστημονικές μελέτες που φωτίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ολοένα και αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, αποδεικνύοντας πως η ρύπανση δεν βλάπτει μόνο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, συμβάλλει στην εκδήλωση άγχους, ενώ ευθύνεται και για την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων στους ενήλικες.
Σύμφωνα με μελέτη βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 103 έρευνες, από 28 χώρες και πολλές χιλιάδες άτομα, διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, που σε συνδυασμό με το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και την ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για 5 εκατ. θανάτους ετησίως.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ανούπ Σαχ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να προέρχεται από το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου, ενώ μικρότερη είναι η επίπτωση από τα σωματίδια και το όζον. Εντύπωση προκαλεί ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις αναπτυσσόμενες από ότι στις αναπτυγμένες χώρες.
Η μελέτη που έγινε από επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Μελίντα Πάουερ, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν οι γυναίκες που έμεναν σε κοντινή απόσταση από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.
Την ίδια στιγμή, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν.Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής ψυχιατρικής Μπράντλεϊ Πίτερσον, μελέτησαν μια ομάδα 40 παιδιών από το εμβρυϊκό στάδιο έως την ηλικία των εννέα ετών, όπου διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ) σε εμβρυϊκό στάδιο, ο εγκέφαλος τους εμφάνιζε βραδύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, ενώ είχαν και περισσότερα νευροαναπτυξιακά προβλήματα, όπως συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και επιθετικότητας.
Ταυτόχρονα, τα παιδιά εμφάνιζαν επίσης μικρότερο όγκο λευκής ουσίας, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, πράγμα που σχετίζεται με βραδύτερη νοητική λειτουργία και μετέπειτα προβλήματα συμπεριφοράς. Οι ΡΑΗ είναι μια ομάδα νευροτοξικών χημικών ουσιών που παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, την καύση άνθρακα και πετρελαίου και γενικότερα από την ατελή καύση οργανικών υλών. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, οι ΡΑΗ παράγονται σε κλειστό χώρο από το μαγείρεμα και το κάπνισμα. Μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να κάνουν ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.
Ψυχικές διαταραχές
Η ρύπανση του αέρα με σωματίδια αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άγχους, μιας ψυχικής διαταραχής που πλήττει περίπου το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως, σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Η τρίτη μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες των Σχολών Δημόσιας Υγείας των Πανεπιστημίων Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ. Μελίντα Πάουερ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 71.300 γυναίκες, ηλικίας 57- 85 ετών.
Τα συμπεράσματα αναφέρουν πως το 15% των γυναικών είχε συμπτώματα άγχους και το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε εκείνες που έμεναν σε κοντινή απόσταση (50 έως 200 μέτρα) από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και συνεπώς με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο μηχανισμός πυροδότησης του άγχους πιστεύεται ότι έχει να κάνει με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλούν τα σωματίδια του αέρα στις περιοχές με υψηλούς ρύπους.
Τα οφέλη της άσκησης
Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης στην υγεία φαίνεται να υπερνικούν τη δυνητική βλάβη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Δανία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θα πρέπει να εμποδίζει ανθρώπους που ζουν στις πόλεις να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, δήλωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και για όσους ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές της Κοπεγχάγης, είναι πιο υγιεινό να πάνε για τρέξιμο, περίπατο ή να μεταβούν με ποδήλατο στη δουλειά, παρά να παραμείνουν αδρανείς.
Ωστόσο, συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ασκούνται και να κάνουν ποδήλατο σε πράσινες περιοχές, σε πάρκα, δάση- μέρη με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και μακριά από δρόμους με έντονη κίνηση, όπου είναι εφικτό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αφορούν τη Δανία και άλλες περιοχές με παρόμοια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην ισχύουν σε πόλεις με σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 52.000 ενήλικες στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας. Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 50 και 65 ετών. Μεταξύ του 1993 και του 1997 οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς τους σε εξωτερικούς χώρους. Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεση των συμμετεχόντων στην ατμοσφαιρική ρύπανση με βάση τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές που κατοικούσαν.
«Πνίγεται» από ρύπους η Κίνα
Τους λιγότερο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στον πλανήτη, ανέλυσε και ταξινόμησε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπιστώνοντας πως σχεδόν οι μισοί βρίσκονται στην Κίνα.
Συγκεκριμένα το 39% εξ αυτών βρίσκονται στην Κίνα, 21 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 τοις εκατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 9 τοις εκατό στην Ινδία, με τους περισσότερους από τους μισούς να είναι κρατικής ιδιοκτησίας. Τη λίστα συμπληρώνουν σταθμοί που ανήκουν σε εταιρείες από την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.
Οι εκατό πιο ρυπογόνοι σταθμοί προκαλούν κατά μέσο όρο 75 τοις εκατό περισσότερη ρύπανση από ότι ο μέσος σύγχρονος σταθμός παραγωγής ενέργειας, ενώ χρησιμοποιούν επίσης 67 τοις εκατό περισσότερο νερό για τη λειτουργία τους.
Τουλάχιστον 25 από τους 100 σταθμούς που προκαλούν την περισσότερη ρύπανση θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους έως το 2020 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Συνολικά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παράγεται από άνθρακα. Η αντικατάσταση αυτών των σταθμών και η βελτίωση των υπολοίπων με χρήση υπάρχουσας τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει τη συνολική αποδοτικότητα των σταθμών από 33 σε 40% και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Άνθρακα (WCA).
Πηγή: imerisia.gr
 http://www.texnologosgeoponos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις