αυχενικό σύνδρομο

Πώς δημιουργείται και πώς η άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπισή του

Όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε σωστή στάση σώματος την ώρα που εργαζόμαστε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να καμπουριάσουμε και να καταπονήσουμε τον αυχένα και τη μέση μας

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, η οποία αποτρέπει την εμφάνιση μυοσκελετικών παθήσεων


Ο πόνος στον αυχένα είναι μια καθημερινή ενόχληση, ιδιαίτερα για όσους έχουν γραφειακή δουλειά και είναι για πολλές ώρες σε καθιστή θέση. Όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε σωστή στάση σώματος την ώρα που εργαζόμαστε, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να καμπουριάσουμε και να καταπονήσουμε τον αυχένα και τη μέση μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί το αυχενικό σύνδρομο.

Τι είναι

Με τον όρο «αυχενικό σύνδρομο» εννοούμε την εμφάνιση πόνου και ενόχλησης στον αυχένα και τη γύρω περιοχή. Το άτομο έχει την αίσθηση ότι ο αυχένας του σφίγγεται με μία τανάλια, ενώ με τον καιρό το σφύξιμο αυτό μετατρέπεται σε πόνο. Στη συνέχεια είναι πιθανό να εμφανίζονται πονοκέφαλοι, μουδιάσματα και συχνά ζαλάδες.

Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλονται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των αρθρώσεων, των νεύρων ή των μυών μπορεί να ονομαστεί αυχενικό σύνδρομο και είναι πιο συχνά εμφανιζόμενο σε άτομα 26-30 ετών. Ο πόνος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στην πλάτη, στους ώμους, στα χέρια ακόμα και στα δάκτυλα των χεριών. Αυτό συμβαίνει λόγω της λειτουργικής διαταραχής των σπονδύλων του αυχένα, από την οποία μπορεί να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα.
Τα αίτια
Ποιες είναι όμως οι αιτίες εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου; Μεγάλο ρόλο παίζει η καθημερινότητα του καθενός, όμως δεν είναι ο κυρίαρχος λόγος για την εμφάνισή του. Αιτίες εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου είναι και οι ακόλουθες: Η αυχενική δισκοπάθεια, η οποία προκύπτει όταν το κεφάλι βρίσκεται συχνά και για αρκετή ώρα σκυφτό ή γυρισμένο από τη μία πλευρά. Η σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με πρωινή δυσκαμψία και παρουσιάζεται συνήθως με την πάροδο της ηλικίας.

Τα οστεόφυτα -πρόκειται για τα λεγόμενα άλατα στον αυχένα- ερεθίζουν τα νεύρα προκαλώντας ενοχλήσεις και πόνο. Οι μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από μεγάλες εναλλαγές στην θερμοκρασία (ψύξεις) αλλά και από μια πιθανή απότομη κίνηση. Οι μικροτραυματισμοί που προκύπτουν από την κακή στάση του σώματος, από απότομες κινήσεις, είτε από κάποιο τραυματισμό μετά από τροχαίο και τέλος το στρες, το οποίο δημιουργεί ένταση, με αποτέλεσμα το άτομο να σφίγγεται και να δημιουργείται πιάσιμο στον αυχένα. Αυτές όμως είναι μόνο οι αιτίες πρόκλησής του. Δεν μας προδιαθέτουν για πιθανή εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου.

Τα συμπτώματα

Πώς, λοιπόν, θα καταλάβει κάποιος ότι μπορεί να πάσχει από το ενοχλητικό αυτό σύνδρομο; Θα παρατηρήσει:

-Πόνο στην περιοχή του αυχένα
-Κεφαλαλγίες
-Πόνο στον ώμο
-Πόνο στον βραχίονα ή στο χέρι
-Περιορισμό κινητικότητας στην αυχενική μοίρα
-Μείωση της μυϊκής δύναμης στα άνω και κάτω άκρα
-Διαταραχή στη βάδιση
-Μουδιάσματα στα άνω άκρα
-Ζάλη και αστάθεια
-Ίλιγγο

Πίσω από την εμφάνιση των πιο πάνω συμπτωμάτων δεν είναι απαραίτητο να κρύβεται το αυχενικό σύνδρομο. Καλό θα ήταν όμως ο γιατρός να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό.

Η αντιμετώπιση

Υπάρχει, όμως, τρόπος να προλάβει κάποιος την εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου ή και να λυτρωθεί από τον πόνο που προκαλεί, πέρα από την ιατρική και φαρμακευτική αγωγή;

Η απάντηση είναι «ναι». Ποτέ δεν είναι αργά! Βρείτε το κατάλληλο γυμναστήριο και κάντε την εγγραφή σας. Ο λόγος είναι απλός.

Με τη βοήθεια ενός καταξιωμένου γυμναστή θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης ιδανικό για μυϊκή ενδυνάμωση. Όταν οι μύες της πλάτης, του αυχένα αλλά και γενικότερα του σώματος είναι δυνατοί, δεν κάνει εύκολα την εμφάνισή της οποιαδήποτε μυοσκελετική πάθηση, όπως και αυτή του αυχενικού συνδρόμου.

Επίσης, εάν η δουλειά σας είναι γραφειακή και απαιτεί να είστε πολλές ώρες στο γραφείο, είναι καλό κάθε 30 με 60 λεπτά να σηκώνεστε να περπατάτε λίγο για να ξεμουδιάσετε, έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν πιασίματα.

Αν, πάλι, σας αρέσει να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα μαξιλάρια. Είναι πολύ πιθανό το πρωί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή με δυσκαμψία στον αυχένα.

Τέλος, όταν οδηγείτε, φροντίστε να κρατάτε τη σπονδυλική στήλη ίσια, τους ώμους χαλαρούς και τον αυχένα ελαφρώς γερμένο προς τα εμπρός. Έτσι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης.

Προτεινόμενο ασκησιολόγιο

Από καθιστή θέση, ώμοι πίσω, πλάτη ίσια, σφιχτή κοιλιά:

-Πιέζω το σαγόνι προς τα κάτω ελαφρά (μικρή κίνηση) 3 σετ x 10 επαναλήψεις.
-Πιέζω το κεφάλι ελαφρώς προς τα πίσω (όχι υπερέκταση, μικρή κίνηση) 3 σετ x 10 επαναλήψεις.
-Πλάγιες πιέσεις κεφαλιού (μικρή ελεγχόμενη κίνηση) 3 σετ x 10 επαναλήψεις.

Διατάσεις:

-Τοποθετώ χέρια πίσω από το κεφάλι, ανοιχτοί αγκώνες και πιέζω ελαφρά προς τα κάτω.
-Τοποθετώ χέρια στο μέτωπο, ανοιχτοί αγκώνες και πιέζω ελαφρά προς τα πίσω.
-Αγκαλιάζω το κεφάλι μου με το χέρι και πιέζω ελαφρά στο πλάι.

ΕΛΕΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Ειδικότητα: Αποκατάσταση Αθλητικών
Τραυματισμών και Μυοσκελετικών Παθήσεων
Salto Health and Fitness saltohealthandfitness@hotmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις