Το τεστ των 5 σημείων

Πόσο κοροϊδεύεις όσους δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους; Όσους είναι περιχαρακωμένοι στην οπτική τους σαν να είναι η μοναδική αλήθεια στον κόσμο; Όσους θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν περσόνες extreme εκπομπής με τις ακραίες και άκαμπτες απόψεις τους; Ε λοιπόν "μαζέψου" γιατί είναι πολύ πιθανό ένας τέτοιος ή μια τέτοια να είσαι κι εσύ!
Όσο απόλυτα λογικοί κι αν είμαστε ή συμπεριφερόμαστε στις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, τόσο ο καθένας μας μπορεί να κρατά ένα πεδίο της θεώρησής του για τον κόσμο, ανέγγιχτο από την κοινή λογική.
Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για σένα; Πριν απαντήσεις "ναι" με απόλυτη σιγουριά, σκέψου αν έχεις υποπέσει ποτέ σε κάποιο από τα παρακάτω "σφάλματα", το οποίο να αναγνώρισες εκ των υστέρων ή -ακόμα χειρότερα- να δυσκολεύεσαι ακόμα να αναγνωρίσεις...

1. "Τυφλός" στον έρωτα!

Πόσες φορές προσπάθησαν οι φίλοι σου να σε πείσουν ότι αυτός/αυτή που είστε μαζί δεν είναι κατάλληλος/-η για σένα και δεν αξίζει... Αλλά εσύ, όχι! Εκεί! Είναι "ο έρωτας της ζωής σου και θα στρώσει γιατί εσένα θέλει κι ας μην το παραδέχεται".
Τι κι αν είναι φως φανάρι ότι σε κερατώνει, τι κι αν χωρίσατε και τα ξαναβρήκατε τόσες φορές χωρίς να αλλάξει, τι κι αν σε κάνει περισσότερες φορές να κλαις παρά να γελάς... Είσαι διατεθειμένος/-η να τα ανεχτείς όλα, πιστεύοντας ότι έτσι γίνεται στον έρωτα και ότι η αληθινή αγάπη έχει βάσανα.
Μπορεί να έχει βάσανα, αλλά αξίζει να ακολουθείς τον έρωτά σου όταν είναι αμοιβαίος. Όταν όμως το σκηνικό μοιάζει με αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, σου έχουμε bad news: απλά δεν σε γουστάρει τόσο, και μόνο εσύ δεν το βλέπεις!

2. Φανατικός με την ομάδα σου!

Δεν πα' να βρίζει την ομάδα σου σχεδόν όλη η Ελλάδα... "Είναι επειδή μας ζηλεύουν". Δεν πα' να βλέπουν κι οι πέτρες ότι σέρνεστε... "Είναι επειδή μας έσπασε την ψυχολογία η διαιτησία που είναι κατευθυνόμενη". Δεν πα' να έχεις πρόεδρο μαφιόζο... "Έτσι θέλουν, δεν μπορείς να πηγαίνεις με τον σταυρό στο χέρι".
Συγχαρητήρια, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι με τέτοια μυαλά σε λίγο καιρό με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα ασχολούνται ούτε τα δοκάρια με το γκαζόν, πόσω μάλλον οποιοσδήποτε homo sapiens, με τον οποίο δεν φαίνεται να έχεις μεγάλη συγγένεια αν σκέφτεσαι έτσι! Επίσης, δεν ξέρουμε αν το πρόσεξες, αλλά δεν είναι τυχαίο που χρωματιστά γυαλιά φοράει ο κόσμος μόνο στο καρναβάλι!

3. Με κομματικές παρωπίδες!

Τα κομματόσκυλα είναι οι Άλλοι. Πάντα. Μα πώς είναι δυνατόν οι Άλλοι να μην μπορούν καταλάβουν το Σωστό; Όπως αυτό εκφράζεται από το κόμμα και τους βουλευτές που ψηφίσαμε, βεβαίως-βεβαίως.
Ας γεμίσουμε το Timeline μας με άρθρα και τσιτάτα που προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη που υποστηρίζουμε, για να διαδώσουμε το Δίκαιο και την Αλήθεια. Η σκέψη να ακούμε με προσοχή και την αντίθετη άποψη για να μπορούμε να έχουμε σφαιρική εικόνα και να αναπτύσσουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα, ούτε μας περνάει απ' το μυαλό.

Σ' εσένα λοιπόν που προτιμάς μια "αμάσητη" ιδεολογική ασφάλεια, προτείνουμε να βαρέσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Στοίχημα ότι θα το βρεις ξύλινο, σαν τη γλώσσα των περισσότερων πολιτικών.

4. Με τον σταυρό ή το Hebdo στο χέρι!

Χάρη στην επιστήμη, ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει απελευθερωθεί σε μεγάλο βαθμό από δοξασίες, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
Υπάρχουν λοιπόν και κάποιοι "έξυπνοι" άθεοι που αρέσκονται στο να επιλέγουν τις πιο ακραίες θέσεις θρησκευτικών αξιωματούχων, που δεν είναι απαραίτητα και οι "επίσημες" του δόγματος που εκπροσωπούν, προκειμένου να τις σχολιάσουν αρνητικά, καταδικάζοντας και χλευάζοντας όμως παράλληλα συλλήβδην θρησκείες, πιστούς, κλήρο.
Επιπλέον, αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι -με συγχωρείτε- σαν τον Ρίτσαρντ Ντόκινς το Ευαγγέλιο, οποιαδήποτε "πολιτισμένη" συζήτηση με εκπροσώπους της "άλλης" πλευράς, που κάνει κι αυτή μια ακόμα απόπειρα εξήγησης του κόσμου, και που μπορεί να κρατά μια βάση και να αλλάζει τις ερμηνείες της όσο προοδεύει ο κόσμος.

"Ανώτερέ" μου άθεε ή αγνωστικιστή, που ζητάς αποδείξεις για τα πάντα, και προκαλείς τον οποιονδήποτε να σου αποδείξει αν υπάρχει Θεός, εγώ ένα μόνο πράγμα θα σου ζητήσω: απόδειξέ μου τα μαθηματικά αξιώματα, πάνω στα οποία στηρίζονται οι θετικές επιστήμες, που αποτελούν τη δική σου "θρησκεία". Τι; Δεν γίνεται...; I rest my case.
Όσο για σένα φανατικέ χριστιανέ, μουσουλμάνε, ινδουιστή, λάτρη του δωδεκάθεου, αν θες να επιβάλεις σώνει και καλά τις απόψεις και την πίστη σου στους άλλους, δυστυχώς η μόνη σωτηρία για σένα θα ήταν ο "εξορκισμός", γιατί από κοινή λογική και μετριοπάθεια δεν έμαθες ποτέ να σκαμπάζεις!

5. Πορωμένος σινεφίλ, τηλεφίλ, μουσοφίλ!

Πιο πρόσφατο trend αυτό. Όσες περισσότερες νέες αμερικανικές σειρές/ταινίες "κατεβάζω" και βλέπω, και όσο ακούω ακόμα μανιωδώς και αποκλειστικά χιπστερομπάντες, τόσο πιο κουλ είμαι και έτοιμος να "αρπαχτώ" με όποιον δεν συμφωνεί με τα γούστα μου.
Φυσικά φροντίζω να ενημερώνω στα social για οτιδήποτε "I 'm watching/listening to", και να "τσακώνομαι" online δημόσια με φίλους μου των ίδιων συνηθειών για το αν όντως η τάδε σκηνή ή το τάδε επεισόδιο ήταν η/το πιο "epic" στην ιστορία της τηλεόρασης (της αμερικανικής, βέβαια!) , ή το τάδε άλμπουμ το πιο πρωτοποριακό, επιχειρηματολογώντας με extreme λεπτομέρειες και ορολογία, που δείχνουν τις βαθιές γνώσεις μου στο αντικείμενο και την ανελλιπή παρακολούθησή του.

Give-us-a-break! Αν σε πιστέψουμε και αθροίσουμε τις ώρες που υποτίθεται ότι αφιερώνεις για να βλέπεις/ακούς, δεν είσαι παρά ένας pathetic μονομανής. Και αν όντως η ένταση με την οποία υπερασπίζεσαι την άποψή σου και τσακώνεσαι γι' αυτά είναι στ' αλήθεια αντίστοιχη της σοβαρότητας που δίνεις στο θέμα, δεν έχεις δικαίωμα να ξαναχλευάσεις την κόντρα Βισσικών-Βανδικών.
Τι κι αν στη θέση των ονομάτων της Βίσση και της Βανδή είναι αυτά των Arcade Fire ή των TV On The Radio... Μόνο το όνομα αλλάζει, η ουσία μένει ίδια: ακούγεσαι γελοίος όταν επιχειρηματολογείς υπέρ τους με τόση θέρμη.


 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις