Τρίκαλα: Στo φως πύλη μεγάλων διαστάσεων στην αρχαία Πέλιννα

Μια πύλη μεγάλων διαστάσεων έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων στο χώρο της αρχαίας Πέλιννας, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αρχαιολόγος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης. Η Πέλιννα ή Πελινναίον, πόλη της τετράδος Εστιαιώτιδος, απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στη δυτική Θεσσαλία, ανάμεσα στην Τρίκκη και την Φαρκαδόνα. Σύμφωνα με την μυθολογική παράδοση την πόλη ίδρυσε ο Πέλιννος, που ήταν γιος του Οιχαλιέα, από την πόλη του Ευρύτου Οιχαλία. Η πρώτη αναφορά της Πέλιννας γίνεται από τον Πίνδαρο, που την αναφέρει ως πατρίδα του Ιπποκλή, ο οποίος νίκησε στα Πύθια σε αγώνες διαύλου το 498 π.Χ.
Πιο αναλυτικά όπως είπε ο κ. Χατζηαγγελάκης, οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως μια πύλη στο τείχος, στο δυτικό σκέλος του για να προσθέσει:

«Με αυτή την εξέλιξη διαπιστώνουμε την οχυρωματική κατάσταση της αρχαίας πόλης. Ειδικότερα αποτελεί θέμα αμυντικής διάταξης του αμυντικού περιβάλλοντος της αρχαίας Πέλιννας». Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, έχει βρεθεί μια πυλίδα στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο.
Ακόμα ο κ.Χατζηαγγελάκης ανέφερε πως αυτές τις μέρες καθαρίζεται ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το φυλάκιο, ενώ πρόσθεσε πως οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι προτάσεις της αρμόδιας Εφορείας σχετίζονται κατ” αρχάς με τον καθαρισμό του τείχους, την σχεδιαστική αποτύπωση και την ανάδειξή του. Στην συνέχεια με την ασφαλή πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, την χάραξη διαδρομών κίνησης και κυκλοφορίας και την δημιουργία χώρων στάθμευσης. Επιπλέον προτείνεται ο πλήρης ηλεκτροφωτισμός του αλλά και ο εντοπισμός και ανάδειξη σημείων ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος.
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις