Το "Imagine", σύμβολο της ανθρωπότητας

“Φανταστείτε έναν κόσμο γεμάτο ειρήνη”, είναι οι στίχοι του πιο διαχρονικού ίσως τραγουδιού σήμερα. Έναν τέτοιο κόσμο προσπάθησαν να οραματιστούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι που κατήγγειλαν την τρομοκρατία στην μεγαλειώδη “πορεία για τη δημοκρατία” την Κυριακή, στις 11 Γενάρη.
Μπορεί με ένα τραγούδι να αλλάξει ο κόσμος; Μάλλον όχι. Αρκεί να πιστέψεις στην αλλαγή ωστόσο, αν θες να συμβούν πράγματα μαγικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, μουσουλμανικές, εβραϊκές, χριστιανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, απλοί πολίτες, συμμετείχαν στην “πορεία για την δημοκρατία” μετά τη δολοφονία 17 ανθρώπων από φανατικούς ισλαμιστές. Η πιο έντονη ίσως στιγμή της μεγαλειώδους πορείας είχε κάτι από το “Imagine” και τους ειρηνικούς στίχους που τραγουδούσε κάποτε ο John Lennon.
Το 1980, ο John Lennon εξηγούσε το νόημα πίσω από τους στίχους του τραγουδιού, “Imagine”, γράφει η Huffington Post. “Εάν μπορείς να φανταστείς έναν ειρηνικό κόσμο, θα γίνει πραγματικότητα”. Τρεις δεκαετίες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11 Γενάρη του 2015, το τραγούδι του Lennon κατάφερε να ενοποιήσει ένα σύσσωμο πλήθος απένατι στις βιαιότητες των ημερών.     
Κατά τη διάρκεια της ειρηνικής πορείας εκατομμυρίων ανθρώπων στο Παρίσι, η εικόνα που έκανε πιο συγκλονιστική την πορεία διαγράφηκε από μία κάτοικο όταν άνοιξε το παράθυρό της και έβαλε να παίζει το τραγούδι “Imagine” του John Lennon. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως, και άρχισε να τραγουδά. Η ανταπόκριση των διαδηλωτών έγινε αυθόρμητα, όπως ακριβώς συνέβη και με το τραγούδι.  

Ουτοπικοί στο χθες, επιτακτικοί στο σήμερα οι στίχοι του "Imagine"

“Δώσε μια ευκαιρία στην ειρήνη και μην ξεχνάς την αγάπη. Η μόνη ελπίδα για μας είναι η ειρήνη”. Η φράση που είχε πει κάποτε ο άνθρωπος που σημάδεψε με ανεξίτηλο τρόπο μια ολόκληρη εποχή, ζωντάνεψε στη “μεγαλύτερη διαδήλωση μετά την απελευθέρωση”. Η προσπάθεια του John Lennon να συμπαρασύρει το πλήθος στην προώθηση της ειρήνης, του δημιουργούσαν προβλήματα με την εξουσία. Σήμερα, ακόμη και η εξουσία υποχωρεί μπροστά στους στίχους που συνόδευσαν τη διεθνή κινητοποίηση και τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους που κατήγγειλαν ειρηνικά, την τρομοκρατία.
Το "Imagine", σύμβολο της ανθρωπότητας
Το τραγούδι “Imagine” προέρχεται από στίχους του Lennon που γράφτηκαν το 1971. Αυτό που πίστευε ο ίδιος είναι ότι, “Είμαστε όλοι μία χώρα, ένας κόσμος, ένας άνθρωπος”. Οι στίχοι του ενθαρρύνουν τον ακροατή να φανταστεί έναν κόσμο με ειρήνη, χωρίς τα εμπόδια των συνόρων, της θρησκείας και των εθνοτήτων. Το περιοδικό Rolling Stone περιέγραψε τους στίχους ως “22 γραμμές γλυκιάς και απλά ειπωμένης πίστης στη δύναμη ενός κόσμου, ενωμένου με σκοπό να επισκευάσει και να αλλάξει τον εαυτό του”. 
Οι στίχοι του τραγουδιού που ξεσήκωσαν τα πλήθη στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν χαρακτηριστεί “ουτοπικοί”, περισσότερο επιτακτικοί μοιάζουν, τοποθετημένοι στο σήμερα. Η Liberation με ικανοποίηση έσπευσε να δημοσιεύσει πως “κάτι απίστευτο συνέβη στους δρόμους της Γαλλίας”. Και μόνο στην ιδέα μετάδοσης ενός πανανθρώπινου μηνύματος ελευθερίας, οι παρακάτω στίχοι βρίσκουν το δικό τους νόημα σήμερα. “Φαντάσου πως δεν υπάρχουν χώρες, δεν είναι δύσκολο να συμβεί. Τίποτα να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς γι' αυτό και καμία θρησκεία επίσης, φαντάσου όλοι να ζουν ειρηνικά”.
Εάν ο κόσμος μπορεί ενωμένος να σιγοτραγουδήσει το "Imagine' μια τέτοια στιγμή, ίσως μπορεί για πάντα...

Τζων Λένον
Lie In 15 -- John rehearses Give Peace A Chance.jpg Ηχογραφώντας το Give Peace a Chance, κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος.
Πραγματικό όνομα Τζων Γουίνστον Όνο Λένον
Γέννηση 9 Οκτωβρίου 1940
Τόπος γέννησης Λίβερπουλ, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Θάνατος 8 Δεκεμβρίου 1980 (40 ετών)
Τόπος θανάτου Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Εθνικότητα Αγγλική Country flag
Υπηκοότητα Αγγλική Country flag
Είδος Τέχνης Τραγουδιστής, Στιχουργός, Συνθέτης, Παραγωγός δισκογραφίας, Συγγραφέας
Καλλιτεχνικά ρεύματα Ροκ, Ποπ

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις