Το να είσαι φτωχός δεν είναι παντού το ίδιο

Οι νέοι που μεγαλώνουν σε φτωχές γειτονιές, αλλά βλέπουν τις φτωχές τους κοινότητες με θετική ματιά, αναφέρουν πως έχουν καλύτερη υγεία και ευεξία, από εκείνους που έχουν χειρότερη αντίληψη των περιοχών όπου ζουν. Νέα μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Johns Hopkins Bloomberg, ερευνά φτωχικές γειτονιές και κάτω από ποιες συνθήκες ζουν σήμερα οι νέοι, φτάνοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 2.400 έφηβοι, ηλικίας από 15 έως 19 ετών, από διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο και τα αντίστοιχα φτωχά τμήματά τους, όπως η Βαλτιμόρη, η Νιγηρία, η Σαγκάη, το Νέο Δελχί, το Γιοχάνεσμπουργκ, η Νότια Αφρική, και η Κίνα.
Σε κάθε γειτονιά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι είναι ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας λόγω του βρώμικου περιβάλλοντος, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης, ενώ τα παιδιά φλερτάρουν με το έγκλημα, τη βία, και τα ναρκωτικά, τα οποία αλωνίζουν ελεύθερα στους δρόμους των φτωχών περιοχών ψάχνοντας το επόμενο θύμα τους.
Οι κίνδυνοι ψάχνουν τα παιδιά στους δρόμους
Οι κίνδυνοι ψάχνουν τα παιδιά στους δρόμους
Ωστόσο, “το να είσαι φτωχός δεν είναι παντού το ίδιο, και μεγάλο μέρος αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με το πώς οι έφηβοι αντιλαμβάνονται τις κοινότητες τους”, δήλωσε η καθηγήτρια Kristin Mmari, σχολιάζοντας την άλλη διαπίστωση της έρευνας: ότι οι έφηβοι που βλέπουν το περιβάλλον τους με θετική ματιά είναι πιο υγιείς σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ειδικότερα, “για τους νέους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, το αν κατοικούν σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος ή όχι φαίνεται να τους πειράζει πολύ λιγότερο από ότι το άμεσο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και μεγαλώνουν”, συνέχισε η καθηγήτρια του τμήματος Πληθυσμού Οικογενείας και Αναπαραγωγικής Υγείας της Σχολής Johns Hopkins.
Μάλιστα, το να είσαι φτωχός σε πλούσιο έθνος φαίνεται χειρότερο για την υγεία σου, από το να είσαι φτωχός ανάμεσα σε φτωχούς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η φωτογραφική έρευνα

Στους συμμετέχοντες έφηβους ανατέθηκε μία εργασία, η οποία προέβλεπε τη φωτογράφιση των περιβαλλόντων στα οποία μένουν. Οι έφηβοι από την περιοχή Ibadan στη Νιγηρία τράβηξαν φωτογραφίες από τους σωρούς σκουπιδιών που υπάρχουν στους δρόμους των περιοχών τους, αλλά έδωσαν στις γειτονιές τους υψηλόβαθμο σκορ.
Σε αντίθεση, οι νέοι της Βαλτιμόρης, οι οποίοι τράβηξαν παρόμοιες φωτογραφίες από αντίστοιχους δρόμους και γειτονιές στη δική τους πόλη, βαθμολόγησαν τα μέρη όπου μεγαλώνουν, με ένα χαμηλό σκορ.
Κάποιο άνθρωποι ζουν με σωρούς από σκουπίδια
Κάποιο άνθρωποι ζουν με σωρούς από σκουπίδια
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, τα αποτελέσματα τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά από την εργασία των έφηβων κατοίκων παρόμοια φτωχικών περιοχών παρουσίασαν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ τους.
Οι νέοι της Βαλτιμόρης, παρόλο που ζουν σε ένα από τα πλουσιότερα έθνη κατά κεφαλήν, διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας, κάνουν χρήση ουσιών, έρχονται σε σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία με αποτελέσματα τις εγκυμοσύνες, ενώ έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας.
Για την ακρίβεια, μεταξύ των φτωχών περιοχών που μελετήθηκαν, οι χειρότερες εκβάσεις υγείας βρέθηκαν στη Βαλτιμόρη και το Γιοχάνεσμπουργκ όπου οι έφηβοι βαθμολόγησαν με κακούς βαθμούς τις περιοχές τους, λόγω του κακού φυσικού περιβάλλοντος και την εμφάνιση βίας.
Σε αυτές τις δύο περιοχές οι νέοι μίλησαν για την έλλειψη ενός συστήματος υποστήριξης και έθιξαν το θέμα απόντων γονέων. Ένας σημαντικός αριθμός των παιδιών μίλησε για την έλλειψη ασφάλειας που υπάρχει στις γειτονιές τους, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τα παιδιά δεν μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια πουθενά.
Αν και κανείς θα περίμενε αυξημένα ποσοστά σε περιοχές σε γενικά πιο φτωχές χώρες, τελικά μέσω της μελέτης φάνηκε ότι η Βαλτιμόρη και το Γιοχάνεσμπουργκ, παίρνουν τις πρωτιές ως οι πιο τοξικές περιοχές για τους εφήβους, αν και αυξημένα επίπεδα προβλημάτων ψυχικής υγείας και χρήση ουσιών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ανιχνεύθηκαν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Τα αγόρια καπνίζουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών στις εξαθλιωμένες κοινότητες
Τα αγόρια καπνίζουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών στις εξαθλιωμένες κοινότητες
“Οι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε οικονομικά εξαθλιωμένες κοινότητες ζουν με επίμονο φόβο και μια αυξημένη αίσθηση της τροτότητας”, δήλωσε ο Robert Blum, πρόεδρος του τμήματος Πληθυσμού Οικογενείας και Αναπαραγωγικής Υγείας.
“Αυτά με τη σειρά τους συνθέτουν το πρώτο στάδιο για τα δια βίου χρόνια προβλήματα υγείας. Η έρευνά μας, μας δείχνει πως η τοποθεσία και η υγεία είναι άρρηκτα συνυφασμένες”, συνέχισε ο Robert Blum.
Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης αποκαλύφθηκε και ότι τα αγόρια των εξαθλιωμένων περιοχών, κάνουν χρήση ναρκωτικών, καπνίζουν, και έχουν στενή σχέση με το αλκοόλ. Ενδεικτικά, μεταξύ των κοριτσιών που είχαν σεξουαλικές εμπειρίες, 50 τοις εκατό των κοριτσιών από τη Βαλτιμόρη έχουν μείνει έγκυες.
Ένα νέο παιδί σε ένα ίδιο περιβάλλον
Ένα νέο παιδί σε ένα ίδιο περιβάλλον
Από τη μελέτη φαίνεται, λοιπόν, μία άλλη, ψυχολογική διάσταση της φτώχειας: ότι το να είσαι φτωχός ανάμεσα σε πλούσιους φέρνει περισσότερο πόνο και κάνει πιο έντονο το αίσθημα της αδικίας, με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των εφήβων, τώρα και στο μέλλον.
Για το τέλος, χωρίς να κάνουμε κάποια διεξοδική έρευνα ή να περπατήσουμε σε όλους τους δρόμους της Αθήνας, είπαμε να κάνουμε μία βόλτα στη θρυλική Πατησίων, με αφετηρία τα Άνω Πατήσια φθάνοντας με τα πόδια στο Σύνταγμα, για να δούμε τις εικόνες μιας ελληνικής φτωχογειτονιάς, με τα παραπάνω κατά νου.

Οι δικές μας εικόνες ήταν αυτές:

Ψάχνοντας για τροφή
Ψάχνοντας για τροφή
Ένα κρεβάτι κάπου έξω
Ένα κρεβάτι κάπου έξω
Βοήθεια...
Βοήθεια...
Και αν οι έρευνες και οι εικόνες δεν μας λένε κάτι, ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ μάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου φωνάζοντάς μας: “SOS Τα Ελληνόπουλα πεινάνε”.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις