Ερευνα - ΣΟΚ: Φτώχεια και χρέος απειλούν τα νοικοκυριά

Στη μέγγενη της φτώχειας και του χρέους είναι παγιδευμένα περισσότερα από το ένα τρίτο των νοικοκυριών.

Το εφιαλτικό αυτό εύρημα περιλαμβάνει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα νοικοκυριά αυτά βλέπουν από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας, και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν ομαλά.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:


-Περισσότερα από 3 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι ζουν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το ποσοστό είναι υψηλότερο σε νοικοκυριά με 2 και 4 μέλη.

-Τρία στα δέκα νοικοκυριά φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).

-Το 2014, πάνω από το 54% νοικοκυριών κλήθηκε να πληρώσει περισσότερο από 500 ευρώ για φόρο ακινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 46,8%.

-Η κρίση προκάλεσε μικρές ή μεγάλες εισοδηματικές απώλειες στο 93,7% των νοικοκυριών και διεύρυνε τις ανισότητες.

- Σχεδόν ο μισός πληθυσμός (46,9%) έχει οικογενειακό εισόδημα που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και το 55% του πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάστηκε επιπρόσθετους μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς- φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο).

-Το 35,9 % των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

- Οι συντάξεις αποτελούν για το 52% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42% το 2012.

- Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία Δ.Ε.Κ.Ο., τράπεζες, δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας πληρωμής.

-Το 42,5% των νοικοκυριών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες ως προς την δυνατότητά του να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Το 35,4% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

-Αυξήθηκε η χρήση του πλαστικού χρήματος από το 15,8% το 2012 στο 25,4% το 2014.

-Τα νοικοκυριά αύξησαν την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγείαΕρευνα - ΣΟΚ: Φτώχεια και χρέος απειλούν τα νοικοκυριά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις