Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Ο χρόνος που έφυγε, μας άφησε πίσω μια επίπονη παραδοχή. “Ο πλούτος των 85 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη συνδυαστικά, ισοδυναμεί σήμερα με τον πλούτο του μισού πληθυσμού του κόσμου”. Η διεθνής οικονομική ανισότητα που δημιουργείται από τον ραγδαία αυξανόμενο πλούτο των πλουσιότερων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με την οποία θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπο το νέο έτος.
Μια από τις ευχές για το νέο έτος είναι η οικονομική ανάκαμψη. Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο και τα χρέη που άφησε πίσω, ανατρέχουμε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του 2014, τα στοιχεία της οποίας επηρέασαν με καθοριστικό τρόπο την συνέχεια του έτους τουλάχιστον, ως προς την διεθνή οικονομική πορεία. Το περσινό συμπέρασμα του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Oxfam, καταλήγει στη θέση πως “Ο πλούτος που κρατούν στα χέρια τους οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, ισοδυναμεί με την περιουσία 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν στις φτωχότερες οικονομικά τάξεις”. 
Η Κριστίν Λαγκάρντ την ίδια στιγμή, έκρουε τον κίνδυνο που ενέχει για τον άνθρωπο ο ολοένα αυξανόμενος πλούτος των λίγων. “Η τεράστια συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια των λιγότερων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Οι άνθρωποι αντί να προχωρούν μαζί, διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική εξουσία, τονίζοντας αναπόφευκτα, τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας κοινωνικής κατάρρευσης”. Αυτά τουλάχιστον, είναι τα όσα συνοδεύουν τα πορίσματα της έκθεσης, με τίτλο “Δουλεύοντας για τους λίγους”. 
Η τεράστια συγκέντρωση χρημάτων στα χέρια λίγων οδηγεί σε οικονομικό χάσμα
Η τεράστια συγκέντρωση χρημάτων στα χέρια λίγων οδηγεί σε οικονομικό χάσμα
Με τα στοιχεία της έρευνας εμφανίζεται την ίδια περίοδο, να συμφωνεί και ο καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ντάνι Ντόρλινγκ. Όπως προσθέτει ο ίδιος,  “Αν συγκρίνουμε τα μεγέθη επιπλέον, χρόνο με τον χρόνο, θα παρατηρήσουμε πως το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των πολύ φτωχών διαρκώς αυξάνεται”. Από την άλλη, η οργάνωση που πραγματοποίησε την έρευνα, καταλήγει: “Αν κάποιος πάρει το 1,5% της περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων που υπάρχουν στον πλανήτη, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα έξοδα όλων των παιδιών που σήμερα στερούνται το σχολείο επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και να ενισχύσει το σύστημα υγείας σε 49 χώρες που θεωρούνται φτωχές”.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενήργησε η Oxfam σε διάφορες χώρες, θεωρείται πως υπάρχει πλήθος νόμων και κανονισμών οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν και να ωφελούν τους πλούσιους. Όπως προκύπτει συγκεκριμένα από έρευνα σε έξι χώρες, (Βρετανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ισπανία, Ινδία, Νότια Αφρική), η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως οι νόμοι έχουν την τάση να ευνοούν τους πλούσιους. Η Ινδία χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα, καθώς ο πλούτος αυξήθηκε σημαντικά από 6 άτομα σε 61 κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου 250 δισ. δολάρια. 
Οι πλούσιοι και οι φτωχοί δίνουν καθημερινά, έναν διαφορετικό αγώνα
Οι πλούσιοι και οι φτωχοί δίνουν καθημερινά, έναν διαφορετικό αγώνα
Εάν αναρωτιέστε ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, αρκεί να αναφέρουμε μερικούς από την περσινή λίστα του περιοδικού Forbes. Ανάμεσα στους 1646 δισεκατομμυριούχους, η περιουσία των οποίων συγκεντρωτικά ανέρχεται περίπου στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχουν και τρεις Έλληνες. Ο Σπύρος Λάτσης κατακτά την 506η θέση με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι Αριστοτέλης Μυστακίδης και Φίλιππος Νιάρχος καταλαμβάνουν την 687η θέση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα μάλιστα, οι γυναίκες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσίασαν αύξηση κατά 25%, ενώ από τις 172 δισεκατομμυριούχους, μόνοι οι 32 είναι αυτοδημιούργητες.
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι σημαντικό θέμα στην πολιτική και οικονομική ατζέντα κάθε χώρας κάθε χρόνο . Όπως κάθε νέο έτος, έτσι και φέτος, το κενό κινδυνεύει να μεγαλώσει από την τεράστια συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια των λιγότερων. Οι ελπίδες αναπτερώνονται όσο ακόμη ο απολογισμός του 2015 βρίσκεται μακριά. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι η φετινή χρονιά να μας βρει 85 φορές πλουσιότερους από πέρσι, οικονομικά και ψυχικά.

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις