10 περίεργα γιορτινά έθιμα

Τα Χριστούγεννα, όπως όλοι γνωρίζουμε, γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού. Σε άλλες χώρες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο, αλλά παντού υπάρχει το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Έθιμα, όπως το δένδρο, η γαλοπούλα ή τα φωτάκια, είναι παγκοσμίως γνωστά. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα που σε πολλούς είναι άγνωστα ή και παράξενα για όσους δεν τα γνωρίζουν. 
Μερικές από τις παράξενες αυτές παραδόσεις αποτελούν τα απομεινάρια των παλιών παγανιστικών εθίμων. Κάποια από αυτά έχουν αλλάξει με την πάροδο των αιώνων. Μάλιστα τόσο πολύ που δύσκολα μπορεί να διακρίνει πια κανείς την προέλευσή τους. Άλλα δεν έχουν αλλάξει πολύ, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα που έχουν δημιουργηθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση των εορτών. 

1. Μια οικογενειακή βόλτα στο νεκροταφείο (Φιλανδία)

Η προπαραμονή των Χριστουγέννων μίας οικογένειας στη Φιλανδία ξεκινά με σάουνα. Ακολουθεί ένα καλό πρωινό και μετά η εκδήλωση της πόλης για την ειρήνη των Χριστουγέννων. Αφού όλη η οικογένεια απολαύσει το μεσημεριανό φαγητό, σειρά έχει το καθάρισμα του σπιτιού και το στόλισμα του δένδρου. Μέχρι εδώ καλά. 
Ίσως το πιο παράξενο και μακάβριο έθιμο
Ίσως το πιο παράξενο και μακάβριο έθιμο
Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίεργα, όταν όλη η οικογένεια ξυπνά στις 6 το πρωί της παραμονής, για να επισκεφτεί τους τάφους των προγόνων και συγγενών της. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ανάψουν κεριά στη μνήμη των εκλιπόντων. Ακόμα και εκείνοι που δεν μπορούν να πάνε στους τάφους των δικών τους συγγενών, επειδή είναι μακρυά, επισκέπτονται το κοντινότερο νεκροταφείο, και ανάβουν εκεί τα κεριά για τα χαμένα μέλη των οικογενειών τους. 
Σας φαίνεται περίεργο; Ακούστε και αυτό! Το βράδυ της παραμονής δεν τρώνε όλο τους το φαγητό, αλλά αφήνουν λίγο για να έχουν ένα ωραίο γεύμα οι νεκροί που θα τους επισκεφτούν. Επίσης, δεν κοιμούνται στα κρεβάτια τους, έτσι ώστε να μπορούν τα πνεύματα να έχουν ένα μέρος να ξεκουραστούν. Τουλάχιστον, για μία μέρα τα νεκροταφεία δεν θα είναι τόσο τρομακτικά...

2. Ο Άι Βασίλης φέρνει συζύγους (Τσεχία)

Τι και αν στην Φιλανδία επισκέπτονται κατά μία έννοια προηγούμενες ζωές; Στην Τσεχία μαθαίνουν αν ο καινούριος χρόνο θα τους φέρει μία νέα ζωή. Σύμφωνα με την παράδοση, όλες οι ανύπαντρες κοπέλες που κατάγονται από την χώρα, την παραμονή των Χριστουγέννων μπορούν να μάθουν εάν το νέο έτος θα παντρευτούν. 
Ένα ακόμα χαρούμενο γεγονός
Ένα ακόμα χαρούμενο γεγονός
Έτσι, λοιπόν, το πρωί της παραμονής, κάθε αδέσμευτη ή ανύπαντρη γυναίκα στέκεται μπροστά στη πόρτα του σπιτιού της, με πλάτη γυρισμένη. Χωρίς να βλέπει, πετά ένα παπούτσι της πάνω από τον ώμο της προς την πόρτα. Εάν το παπούτσι πέσει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δάκτυλα να κοιτούν την πόρτα, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται σύντομα να παντρευτεί. Εάν, όμως, την πόρτα κοιτά το τακούνι, τότε σίγουρα την περιμένει ένας ακόμη χρόνος μοναξιάς. 
Δυστυχώς, το έθιμο αυτό δεν φέρνει χαρά σε όλους, αλλά μόνο στις οικογένειες που η κοπέλα φάνηκε τυχερή. Εκτός, βέβαια, αν οι γονείς της “άτυχης” δεν εγκρίνουν τον γαμπρό... Τότε, μάλλον κάνουν πάρτι. 

3. KFC = Χριστούγεννα (Ιαπωνία)

Άλλοι μαθαίνουν για το μέλλον τους και άλλοι νοιάζονται μόνο για το φαγητό τους. Δεν σας ακούγεται περίεργο ε; Αν σας πω, όμως, ότι το φαγητό δεν είναι η πατροπαράδοτη γαλοπούλα, αλλά το κοτόπουλο του “Συνταγματάρχη”; Ούτε τώρα ε;
Ό,τι πρέπει για την ενίσχυση της εταιρείας
Ό,τι πρέπει για την ενίσχυση της εταιρείας
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Ασία γενικά περιλαμβάνει εισαγόμενες δυτικές παραδόσεις. Στην Ιαπωνία, όμως, οι παραδόσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με τα εμπορικά συμφέροντα. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην αγάπη, γι' αυτό και όλοι την περνάνε με τους συντρόφους τους. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν την τιμητική τους, όμως τα καταστήματα των Kentucky Fried Chicken είναι εκείνα που γεμίζουν! 
Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες και απ' ότι φαίνεται κέρδισε τους Ιάπωνες που έχουν συνδέσει τα Χριστούγεννα με τα KFC! Συνολικά, κατά τη διάρκεια των εορτών πωλούνται περισσότερα από 24.000 βαρέλια κοτόπουλου, δηλαδή πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ότι κάθε μήνα! 

4. Caga Tió: το τετράποδο ημερολόγιο (Ισπανία)

Μην το διαβάσετε, προτού χωνέψετε καλά τα κοτοπουλάκια από τα KFC! Ακόμα και σήμερα όλη η Ισπανία γιορτάζει το έθιμο των Καταλανών. Πρόκειται για το Caga Tió, ένα τετράποδο ημερολόγιο με μεγάλη μύτη και χαμογελαστό προσωπάκι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κούφιο ξύλο, που χρειάζεται τη φροντίδα σας...
Κάνει την ανάγκη του και φέρνει χαρά
Κάνει την ανάγκη του και φέρνει χαρά
Από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, το Caga Tió είναι καλυμμένο με μία κουβέρτα για να μην αρρωστήσει και εσείς θα πρέπει να το ταΐζετε κάθε μέρα, για να παραμείνει υγιές. Όμως, κατά λάθος, στις 24 του μήνα ένα ρεύμα το χτυπά και αρρωσταίνει. Και τότε γίνεται αυτό που λέει και το όνομά του, που σημαίνει αυτός που κάνει τη χοντρή ανάγκη του, για να το πω ευγενικά. 
Σε μία δραματική τροπή των πραγμάτων, η οικογένεια αρπάζει το Caga Tió και το πετά μέσα στο τζάκι. Εκεί, αρχίζει και το χτυπά με ξύλα και το διατάζει να “βγάλει” όσα έχει φάει. Αυτό, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα, κάνει την ανάγκη του, δίνοντας από καραμέλες μέχρι ξηρούς καρπούς. 

5. Ο Μαύρος Πιτ το ξωτικό (Ολλανδία)

Ωραίο το τετράποδο ημερολόγιο, όμως καλύτερα να πάμε σε κάτι πιο σοβαρό, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ρατσιστικό έθιμο. Η ιστορία των Ολλανδών θέλει τον Άγιο Νικόλα να φτάνει από την Ισπανία στην Ολλανδία την παραμονή της γιορτής του, με τη συνοδεία ενός έγχρωμου υπηρέτη. 
Ένα έθιμο που χαρακτηρίζεται ως ρατσιστικό
Ένα έθιμο που χαρακτηρίζεται ως ρατσιστικό
Ο υπηρέτης ντυμένος με ρούχα από τη Μαυριτανία έχει μείνει γνωστός ως Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ). Δουλειά του ήταν να μοιράσει σε όλη τη πόλη γλυκά και ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια να αρπάξει τα άτακτα παιδιά και να τα βάλει στον σάκο του Αγίου Νικολάου, ώστε να τα πάρει μαζί του πίσω στην Ισπανία. Ακόμα και σήμερα η ιστορία αυτή αποτελεί φόβητρο για όσα παιδιά δεν ακούνε τους γονείς τους. 
Το έθιμο αυτό πια έχει αλλάξει λίγο και έχει υποβαθμιστεί, λόγω της αντίδρασης τόσο των Αμερικανών όσο και των Άγγλων. Ο Πιτ σήμερα δεν είναι υπηρέτης, αλλά καπνοδοχοκαθαριστής, γεγονός που εξηγεί και το μαύρο χρώμα του. Επίσης, δεν σχετίζεται με τον Άγιο Νικόλα, αλλά με τον Άγιο Βασίλη, αφού είναι βοηθός του. Παρ' όλα αυτά, οι Ολλανδοί τον αγαπούν πολύ και συχνά ντύνονται Zwarte Piet, φορώντας περούκες με άφρο μαλλιά και χρωματίζοντας τα πρόσωπά τους. 

6. Αφήστε την κατσίκα να ζήσει μέχρι τα Χριστούγεννα (Σουηδία) 

Ένα έθιμο που ξεκίνησε μόλις το 1966, όταν μία κατσίκα από άχυρο και ύψος 13 μέτρα τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Gavle. Γνωστή ως Gävlebocken, η αχυρένια κατσίκα τυλίχθηκε στις φλόγες τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. 
Η χαρά του σκανδαλιάρικου παιδιού
Η χαρά του σκανδαλιάρικου παιδιού
Η πόλη, όμως, ποτέ δεν έπαψε να φτιάχνει την κατσίκα, ενώ οι βάνδαλοι ποτέ δεν έπαψαν να προσπαθούν να την κάψουν. Μέχρι το 2011 είχε καεί ήδη 25 φορές, περισσότερες δηλαδή από εκείνες που έχει καταφέρει να σωθεί! Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ολόκληρη η πόλη βάζει στοιχήματα για το κατά πόσο η αχυρένια κατασκευή θα καταφέρει να επιβιώσει.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, η πόλη δεν επιθυμεί το κάψιμο της κατσίκας, γι' αυτό και την φτιάχνει κάθε χρόνο. Φέτος, όμως, οι αξιωματούχοι της πόλης είναι πεπεισμένοι ότι οι βάνδαλοι δεν θα τα καταφέρουν, λόγω του αντι-έφλεκτου υγρού που έχει εμποτιστεί στο σανό. 

7. Μία μάγισσα τα Χριστούγεννα (Ιταλία)

Στα 1800, οι γονείς στην Ιταλία ένιωθαν πάρα πολύ άβολα στην ιδέα του Άγιου Βασίλη που έδινε δώρα στα παιδιά τους. Το θεωρούσαν παράδοση με ρίζες παγανιστικές. Η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο μίας μάγισσας. Η ιστορία λέει ότι οι μάγοι, που πήγαν να δώσουν τα δώρα στον νεογέννητο Ιησού, πλησίασαν την μάγισσα La Befana, για να τους δείξει το δρόμο. Η δυσαρεστημένη μάγισσα τους έδειξε τον δρόμο, αλλά κατέστησε σαφές ότι ήταν πολύ απασχολημένη για να τους συνοδεύσει. 
Από τους γονείς για τα παιδιά
Από τους γονείς για τα παιδιά
Λίγη ώρα αργότερα, όμως, η μάγισσα ένοιωσε πολύ άσχημα που θα έχανε την σημαντικότερη γέννηση των εποχών. Από τότε έχει ταξιδέψει όλη την Ιταλία για να βρει το μωρό Ιησού, αφήνοντας σε κάθε περιοχή στο πέρασμά της σάκους με παιχνίδια για τα καλά παιδιά. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες Ιταλοί μαζεύονται στη Ρώμη και τηρούν την παράδοση. 
Εκτός από δώρα, τα παιδιά παίρνουν και μία κάλτσα γεμάτη κάρβουνο. Έτσι και αλλιώς, όλοι είναι κακοί τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο! Βέβαια, στην πραγματικότητα, το κάρβουνο είναι απλά σκουρόχρωμες καραμέλες, οι οποίες κάνουν την τιμωρία να φαίνεται πιο γλυκιά. 

8. Η αράχνη φέρνει τύχη (Ουκρανία)

Στο ίδιο κλίμα και αυτό το έθιμο. Μπορεί να μην περιλαμβάνει μάγισσες και σκούπες, αλλά ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα φίλτρα τους. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται με ψεύτικες αράχνες και ιστούς. Γιατί; Ο μύθος αφορά μία φτωχή χήρα που ζούσε με τα παιδιά της σε μία καλύβα. 
Ακόμα και αν δεν είναι πολύ καλαίσθητη
Ακόμα και αν δεν είναι πολύ καλαίσθητη
Μία μέρα, ένα κουκουνάρι έπεσε στο πάτωμα και ρίζωσε. Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, που επιτέλους θα είχαν ένα δένδρο να στολίσουν για τα Χριστούγεννα. Ήδη από το καλοκαίρι σκέφτονταν το πώς θα το στολίσουν, όμως όταν έφτασε η παραμονή των Χριστουγέννων πήγαν για ύπνο χωρίς να δένδρο να είναι στολισμένο. Την επόμενη ημέρα, η χήρα ξύπνησε από τις φωνές των παιδιών της. 
“Μητέρα, μητέρα ξύπνα να δεις το δένδρο. Είναι πανέμορφο!”. Όλο το βράδυ μία αράχνη περιστρεφόταν γύρω από το δένδρο, στολίζοντάς το με τον ιστό της. Για να δουν καλύτερα το δένδρο, το μικρότερο παιδί άνοιξε το παράθυρο και τότε οι ακτίνες του ηλίου μετέτρεψαν τους ιστούς της αράχνης σε χρυσό και ασήμι. Έτσι, η οικογένεια ποτέ δεν στερήθηκε κάτι ξανά. Σήμερα, θεωρείται μεγάλη τύχη εάν κάποιος δει ιστό αράχνης την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ σχεδόν όλα τα δένδρα της χώρας είναι στολισμένα είτε από ψεύτικους ιστούς είτε από αράχνες.

9. Μπανάνες και μάνγκο αντί για δένδρα (Ινδία)

Οι Ουκρανοί μπορεί να στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δένδρα τους με ψεύτικες αράχνες και ιστούς, όμως οι Ινδοί δεν στολίζουν καν έλατα. Οι Χριστιανοί στην Ινδία αγγίζουν το 2,3% του πληθυσμού, ποσοστό που φαίνεται πολύ μικρό, όμως, σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, φτάνει τα 25 εκ. Ανθρώπους. 
Πώς είναι άραγε; (Φωτογραφία από flicker)
Πώς είναι άραγε; (Φωτογραφία από flicker)
Γιορτάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα, αλλά κάνουν την διαφορά με τα δένδρα. Δεν το επιδιώκουν, αλλά στην χώρα δυστυχώς δεν φυτρώνουν έλατα ή πεύκα, για να στολίσουν. Έτσι, συμβιβάζονται με μπανανιές και δένδρο μάνγκο. 
Αυτό σημαίνει, ότι δεν στολίζουν στα σπίτια τους, αλλά στους δρόμους. Μην εκπλαγείτε λοιπόν εάν δείτε άψογα στολισμένα δένδρα στους δρόμους της Ινδίας. Μάλιστα, μερικοί κόβουν φύλλα από τα δύο αυτά δένδρα, ώστε να μπορέσουν να διακοσμήσουν και τα σπίτια τους. 

10. Ανταλλαγή παιδιών για την ειρήνη (Νέα Γουινέα)

Και αν τα παραπάνω δεν σας προκαλούν έκπληξη, διαβάστε και αυτό! Στη Νέα Γουινέα έχουν μάλλον έναν ανορθόδοξο τρόπο να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, τα οποία έχουν συνδέσει με την λέξη “Ειρήνη”. Για να διατηρηθεί, λοιπόν, η ειρήνη ανάμεσα στις διάφορες φυλές, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι επικεφαλής τους ανταλλάσσουν μεταξύ τους αρσενικά βρέφη, γνωστά ως “τα παιδιά της ειρήνης”. 
Ίσως από τα πιο περίεργα έθιμα
Ίσως από τα πιο περίεργα έθιμα
Κάθε φυλή θα πρέπει να φροντίζει το υιοθετημένο παιδί, γιατί εάν αυτό πάθει κάτι, τότε η συνθήκη ειρήνης θα σπάσει και ο πόλεμος θα πάρει τη θέση της. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από έναν Καναδό ιεραπόστολο και τη σύζυγό του, που είπαν στους Sawi πως ο Θεός έστειλε μόνο έναν γιο, για να γίνει το παιδί που θα φέρει την ειρήνη. 
Έτσι, οι Sawi ξεπέρασαν την άρνησή τους να γίνουν Χριστιανοί και άρχισαν να διαδίδουν την ιστορία του παιδιού της ειρήνης σε όλες τις φυλές της περιοχής. 

http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις