μνημεία σκαλισμένα σε βράχους

Τα περισσότερα κτήρια και γλυπτά είναι φτιαγμένα από πέτρα που εξορύσσεται και στη συνέχεια μεταφέρεται κάπου αλλού για να χαραχτεί ή να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή.
 Τα μέρη όμως που θα δείτε διαφέρουν γιατί η δημιουργία τους έγινε επί τόπου και δημιουργήθηκαν μερικά από τα πιο αξιόλογα μνημεία στον κόσμο (εννοείται, ότι υπάρχουν και άλλα πιο γνωστά γλυπτά και κατασκευές).
Ο Τεράστιος Βούδας, Leshan

Στην Κίνα υπάρχουν διάσπαρτα πολλά αγάλματα του Βούδα, αλλά ο Τεράστιος Βούδα της Leshan είναι μοναδικός γιατί σκαλίστηκε στο χείλος ενός γκρεμού. Το γλυπτό έχει ύψος 71 μέτρα, έχει θέα προς το όρος Ιμεί και βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ποταμών.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, Lalibela

Στην πόλη Lalibela της Αιθιοπίας βρίσκονται 11 εκκλησίες λαξευμένες σε βράχο. Η πιο γνωστή είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Το μέρος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και συχνά αναφέρεται ως το όγδοο θαύμα του κόσμου.

Somapura Mahavihara, Parhapur

Το Μπανγκλαντές έχει μια μακρά και ζωντανή ιστορία και είναι διάσπαρτο με θρησκευτικά αξιοθέατα. Μεταξύ αυτών είναι η Somapura Mahavihara, ένα πρώην βουδιστικό μοναστήρι. Πιστεύεται ότι σκαλίστηκε στα τέλη του 8ου αιώνα. Η περιοχή έχει έκταση 27 ακρ και ήταν σημαντικό ακαδημαϊκό κέντρο για πιστούς τριών θρησκειών.

Crazy Horse Memorial, Νότια Ντακότα

Στο όρος Rushmore υπάρχει ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα στον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί, το Crazy Horse Memorial θα είναι το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο με ύψος πάνω από 172 μέτρα. Ξεκίνησε το 1948 και παραμένει ημιτελές. Το πρόσωπο ολοκληρώθηκε το 1998.

Naqsh-e Rustam, Περσέπολη

Στο Ιράν βρίσκονται μερικά εκπληκτικά αρχαιολογικά μυστικά. Ένα από αυτά είναι η Naqsh-e Rustam, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Είναι σκαλισμένα όλα σε μεγάλα ύψη, είναι γνωστοί ως Περσικοί Σταυροί στους ντόπιους, καθώς οι προσόψεις είναι σκαλισμένες σε σχήμα σταυρού. Το κέντρο του καθενός από τους σταυρούς οδηγεί σε ένα μικρό θάλαμο όπου έχει τοποθετηθεί ένας βασιλιάς σε σαρκοφάγο.

Σπηλιές Ajanta, Maharashtra


Είναι χτισμένες τον 2ο αιώνα π.Χ.. Για πολλούς αιώνες αυτοί οι ναοί χτίστηκαν υπό την κυριαρχία των Ινδουιστών βασιλέων, πολλοί από τους οποίους συνέβαλαν στην κατασκευή τους. Έχουν κατασκευαστεί σε σχήμα πετάλου, διατηρώντας τις γραμμές του φαραγγιού από το οποίο κόπηκαν.

Decebalus, Orşova

Στη Ρουμανία υπάρχει ένα γλυπτό λαξευμένο σε βράχο που το όνομα του σημαίνει "ο Γενναίος". Πρόκειται για ένα βασιλιά των Δακέων που πολέμησε εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Η Δακία ήταν μια μεγάλη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που οριοθετείται βόρεια από τα Καρπάθια Όρη, νότια από τον ποταμό Δούναβη, δυτικά από τον Τίσα ποταμό και ανατολικά από τον Τύρα ποταμό (Δνείστερος). Η περιοχή κατοικήθηκε από θρακικά φύλα που ονομάζονταν από τους Έλληνες, Γέτες. Δάκες ήταν όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι). Ο ιστορικός Ιωσήφ Κωνσταντίνος Ντράγκαν χρηματοδότησε 12 γλύπτες της με πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια σκληρής εργασίας ολοκληρώθηκε το 2004. Βρίσκεται απέναντι από μια πλάκα προς τιμήν της Ρωμαϊκής νίκης εναντίον των Δακέων

Kailash, Ellora

Ο ναός Kailash είναι μέρος ενός συγκροτήματος με πάνω από τριάντα οικοδομήματα, που καλύπτουν πάνω από δύο χιλιόμετρα. Το καταπληκτικό είναι ότι οι ναοί ανασκάφηκαν κάθετα. Δηλαδή, οι εργάτες άρχισαν από την κορυφή και πήγαιναν προς τα κάτω. Ο Kailash χτίστηκε τον 8ο αιώνα και πιστεύεται ότι 200.000 τόνοι βράχων αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Mada'in Saleh, Hejaz

Το πρώτη Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε το 2008. Είναι η αρχαία πόλη γνωστή ως Negra. Μερικές από τις επιγραφές που βρέθηκαν εδώ χρονολογούνται σχεδόν 3.000 χρόνια πριν και έχει αναφερθεί πολλές φορές στο Κοράνι. Πολλοί Σαουδάραβες πιστεύουν ότι το μέρος είναι καταραμένο

ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις