Πώς θα κάνουμε οικονομία σε εποχές λιτότητας;

Υιοθετήστε μερικές από τις παρακάτω συνήθειες και κάντε τη ζωή σας λίγο πιο λιτή, αν όχι τελείως, και θα διαπιστώσετε πως όχι απλά δεν χρειαζόσασταν όσα είχατε πριν, αλλά τώρα θα αποκτήσετε με τον καιρό ένα γερό κομπόδεμα που θα φανεί ευλογία στις δύσκολες ώρες, που κάποια στιγμή πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε, όπως όλοι.

Ακόμα και αν καταφέρατε και έχετε επιβιώσει από την οικονομική ελληνική πραγματικότητα και είτε δεν έχετε βρεθεί στο ταμείο ανεργίας, είτε δεν έχετε ξενιτευτεί, θα πρέπει τουλαχιστον να έχετε αντιληφθεί τη σημασία του να ζει κανείς λιτά και απέριττα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας πως το ότι τον προηγούμενο μήνα μπήκε ο μισθός κανονικά, δεν σημαίνει ότι θα μπει και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο… Αλλά πριν κατηγορηθούμε με κινδυνολογία, ας γίνει ξεκάθαρο, πως το ζητούμενο σε τούτη τη ζωή δεν είναι να ξοδεύεις όλα όσα βγάζεις, αλλά να ξοδεύεις μόνο όσα τελικά χρειάζεσαι.
Υιοθετήστε μερικές από τις παρακάτω συνήθειες και κάντε τη ζωή σας λίγο πιο λιτή, αν όχι τελείως, και θα διαπιστώσετε πως όχι απλά δεν χρειαζόσασταν όσα είχατε πριν, αλλά τώρα θα αποκτήσετε με τον καιρό ένα γερό κομπόδεμα που θα φανεί ευλογία στις δύσκολες ώρες, που κάποια στιγμή πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε, όπως όλοι.

1. Αγοράστε ένα μικρό σπίτι
Μπορεί να μην είναι η πρώτη συμβουλή που περιμένατε, αλλά αν γνωρίζετε λίγα πράγματα από οικονομία και διαχείριση, θα αντιληφθείτε το νόημα του να αγοράσετε σπίτι για να κάνετε οικονομία. Αρκεί να μην πάρετε το σπίτι που θα θέλατε να ζείτε αν ήσασταν ο Ωνάσης, αλλά το σπίτι που μπορείτε να διαχειριστείτε οικονομικά, όχι μόνο όσον αφορά στην αγορά αλλά και τη μετέπειτα συντήρηση και φορολόγησή του.

2. Αγοράστε ένα καλό αυτοκίνητο
Επειδή θα αγοράσετε αργά ή γρήγορα αυτοκίνητο, φροντίστε να κάνετε μια ενεργειακά έξυπνη επιλογή ώστε να μην δίνετε όσα γλιτώσετε από τα ταξί, στο βενζινάδικο. Επιλέξτε ένα λειτουργικό αυτοκίνητο, πετρελαιοκίνητο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και όχι μόνο στην εικόνα που θέλετε να πλασάρετε στο γείτονα και τους συναδέλφους σας. Το αυτοκίνητο είναι κατά κύριο λόγο εργαλείο, ακόμα κι αν για πολλούς παραμένει μέσο επιβεβαίωσης και κοινωνικής επιβολής.

3. Κουπόνια προσφορών
Τα κουπόνια προσφορών είναι ένας φανταστικός τρόπος να κάνετε όσα πράγματα θέλατε με πολύ οικονομικό τρόπο. Και η αλήθεια είναι ότι, όντως θα κάνετε όλα όσα θέλετε, αφού οι προσφορές καλύπτουν τεράστια γκάμα προϊόντων και δραστηριοτήτων. Όσο καλός, μάλιστα, και να είναι ο μισθός σας, μη σνομπάρετε ποτέ μια καλή ευκαιρία, πόσο μάλλον όταν δεν είναι μόνο μία!
4. Ξοδεύετε λιγότερα από όσα βγάζετε
Αν υποθέσουμε ότι παίρνετε έναν ικανοποιητικό μισθό και τα πάγιά σας έξοδα είναι συγκεκριμένα και όχι πολλά, μην πέφτετε στην παγίδα να ξοδέψετε όλα όσα βγάζετε το μήνα. Χαλάτε μόνο όσα έχετε ανάγκη να χαλάσετε και μην κάνετε αγορές, που δεν έχουν κανένα νόημα και λόγο να γίνουν. Κάντε αποταμίευση, τώρα που μπορείτε, για τις  δύσκολες ώρες που θα έρθουν και μην γεμίζετε το σπίτι σας με άχρηστα πράγματα που σύντομα θα πάρουν το δρόμο για την ανακύκλωση.

5. Μαγειρεύετε και μην τρώτε απ’ έξω
Σε όλους αρέσει να τρώνε έξω, αλλά δε χρειάζεται να σας γίνει και καθημερινή συνήθεια. Συνηθίστε να μαγειρεύετε σπίτι και έτσι θα προσέχετε και καλύτερα τη διατροφή σας. Δε χρειάζεται να αποκλείσετε τελείως από το πρόγραμμά σας την έξοδο σας σε ένα ωραίο εστιατόριο, αλλά να την περιορίσετε σε μια φορά το μήνα και έτσι,  μάλιστα, θα την εκτιμήσετε και ακόμα περισσότερο.

6. Ξεχάστε τις μάρκες
Μπορεί από τα νεανικά σας χρόνια να επιμένετε σε μια συγκεκριμένη μάρκα ρούχων, αλλά αν θέλετε να κάνετε μια καλή διαχείριση στα οικονομικά σας θα πρέπει να ξεχάσετε τις επώνυμες μάρκες, σε όποιο προϊόν και αν τις αναζητείτε. Μπορεί μια εταιρεία να μην είναι πολύ γνωστή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το προϊόν της δεν είναι εξίσου ποιοτικό. Πολλές φορές μάλιστα θα έχετε διαπιστώσει, πως συχνά πληρώνουμε παραπάνω όχι τόσο την ποιότητα, αλλά κυρίως το όνομα.

 7. Διαχωρίστε τα σημαντικά από τα ανούσια
Μπορεί να ζείτε μόνοι και να έχετε την ευχέρεια να ξοδεύετε τα χρήματά σας σε ό,τι επιθυμεί η καρδιά σας, αλλά καλό είναι να αναλογιστείτε αν η καρδιά σας όντως επιθυμεί ακόμα ένα καλό κουστούμι ή ακόμα ένα ζευγάρι ακριβές γόβες. Δείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θα σας κάνει ευτυχισμένους και θα διαπιστώσετε ό,τι αρκούν πολύ λιγότερα, από αυτά που νομίζετε και μια πιο λίτή ζωή για να είστε εν τέλει ικανοποιημένοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις