Το όνειρο τελείωσε...Με ψηλά το κεφάλι φεύγει η Εθνική από το Μουντιάλ



Τον αποκλεισμό στα πέναλτι γνώρισε η Ελλάδα από την Κόστα Ρίκα, ωστόσο η υπερπροσπάθεια των παικτών του Σάντος και η κατάθεση ψυχής που έκαναν στο «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε μόνο υπερηφάνεια προκαλεί στους Έλληνες.

Ηρωική προσπάθεια της Ελλάδας που έχασε την πρόκριση στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι

Η Εθνική Ελλάδος δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ηττήθηκε από την Κόστα Ρίκα στη διαδικασία των πέναλτι με 5-3.

Μοιραίο πρόσωπο της διαδικασίας ήταν ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος δεν κατόρθωσε να βρει τα δίχτυα με τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα, Νάβα, να αποκρούει.

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 1-1, με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται πίσω στο σκορ στο 52΄, από γκολ του Μπράιαν Ρουίς, και να ισοφαρίζει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Οι Κοσταρικανοί, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πλέον το Σάββατο την Ολλανδία, αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 66΄, λόγω αποβολής του Ντουάρτε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το ματς

Πρώτα τα παιδιά του Σάντος άφησαν την Κόστα Ρίκα να δείξει… τι αξίζει. Πόσο μπορεί ν’ απειλήσει. Κι όσο έβλεπαν τον Παπασταθόπουλο να βγαίνει στην μπάλα πριν τον Κάμπελ -και σε αντίθετη περίπτωση να τον καταπίνει- τόσο συνειδητοποιούσαν ότι αυτός ήταν ο μόνος πραγματικός κίνδυνος. Άρχισαν, έτσι, ν’ ανεβαίνουν. Να κυριαρχούν και τελικά να αναγκάζουν το Νάβα στην απόκριση της ζωής του στην προβολή του Σαλπιγγίδη.

Όσο αδιανόητο φάνηκε, όμως, το κατόρθωμα του κοσταρικανού γκολκίπερ, τόσο αδιανόητο ήταν αυτό που συνέβη -μετά την ανάπαυλα- στην ίδια εστία. Όταν ομαδικό μπλακ-άουτ της άμυνας και του Καρνέζη επέτρεψε σ' ένα αδύναμο σουτ να καταλήξει στα δίχτυα.

Η Εθνική ωστόσο δεν απογοητεύτηκε. Έστω κι αν χρειάστηκε χρόνο, ξαναβρήκε την ψυχραιμία της. Κι ανταμείφθηκε γρήγορα για την πίεση που άσκησε, με το αριθμητικό πλεονέκτημα απ’ την αποβολή του Ντουάρτε. Αυτό ήταν. Παίκτες και Σάντος άρχισαν ξανά να πιστεύουν. Ο Πορτογάλος τα ‘παιξε όλα για όλα, ρίχνοντας στη μάχη Κατσουράνη και Γκέκα. Και δικαιώθηκε! Γιατί ήταν μια ενέργεια του δεύτερου που ‘φερε την μπάλα στο πιάτο του Παπασταθόπουλου. Και του επέτρεψε -σε νεκρό σχεδόν χρόνο- να θυμίσει ότι οι Έλληνες παραείναι σκληροί για να πεθάνουν.

Ωστόσο, ο Νάβας απαγόρευσε στον Μήτρογλου να γίνει ήρωας και να χαρίσει τον καλύτερο πανηγυρισμό στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Έτσι, οι Λατινοαμερικάνοι πήραν... παράταση ζωής. Κέρδισαν ένα ημίωρο, ασφυκτικής έστω πίεσης. Και δυστυχώς για την Εθνική μας, επιβίωσαν.

Γιατί οι αμυντικοί τους έκοβαν «στο τσακ» τον Κατσουράνη. Ο τερματοφύλακάς τους παρέμενε σταθερός. Οι διεθνείς μας (σε φάσεις όπως η αντεπίθεση «5 με 2» που τέλειωσε άσχημα ο Χριστοδουλόπουλος) δεν πίστεψαν στο χρυσό γκολ. Και ο Μήτρογλου -στην τελευταία φάση πριν τα πέναλτι- έγινε τροφοδότης μιας ακόμα μεγάλης απόκρουσης του γκολκίπερ. Μιας απόκρουση που δυστυχώς δεν ήταν η τελευταία…

Διότι οι Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας νίκησαν τον Νάβας από τα έντεκα βήματα. Ο Γκέκας ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο. Κι η εκνευριστική ευστοχία που έδειχναν παράλληλα οι Κοσταρικανοί συνεχιζόταν. Ως το τελευταίο του Ουμάνια. Που υπέγραψε τη μεγάλη πρόκριση της ομάδας του και το «γαμώτο» μιας τσάμπα χαμένης ευκαιρίας να γράψουμε ιστορία…

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χοσέ Λουίς Πίντο): Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77’ Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66’ Κουμπέρο), Μπολάνιος (84’ Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ

Στον πάγκο έμειναν οι: Καμπρονέρο, Μίριε, Μπαράντες, Φράνσις, Γρανάδος, Μίλερ, Κάλβο, Ουρένια

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Μανιάτης (78’ Κατσουράνης), Καραγκούνης, Σάμαρης (58’ Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (69’ Γκέκας), Σαμαράς

Στον πάγκο έμειναν οι: Καπίνο, Γλύκος, Τζαβέλλας, Μόρας, Τζιόλης, Κονέ, Βύντρα, Φετφατζίδης, Ταχτσίδης

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπέντζαμιν Γουίλιαμς (Αυστραλία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Αρένα Περναμπούκο», Ρεσίφε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις