Πώς η καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά βλάπτει την υγεία;

Κάνετε μισή ή και παραπάνω ώρα καθημερινά για να φτάσετε στη δουλειά σας; Οι μακρινές αποστάσεις εντός πόλεων είναι αναπόφευκτες αλλά...βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, σε καθημερινή βάση για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους, αγνοώντας τις περισσότερες φορές τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο σώμα και τον οργανισμό τους. Το άγχος του να φτάσει κάποιος στη δουλειά στην ώρα του, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, όσων δεν μένουν κοντά στο γραφείο, αν και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το κακό που προκαλεί αυτό το –απολύτως- περιττό άγχος στην υγεία του ατόμου.
Και επειδή, στις μέρες μας είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς δουλειά, ώστε να μειώσει την απόσταση που διανύει και το χρόνο που χάνει, μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πέντε μέρες την εβδομάδα, μια καλή αρχή είναι να γνωρίζει τι προκαλεί στον εαυτό του αυτή η συνθήκη, ώστε να φροντίσει με κάποιο άλλο τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες. Ακολουθούν 9 προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος, που για παράδειγμα, κατοικεί στη Βάρη και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας...
Αυξάνεται το άγχος Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι περνούν περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα στην μετακίνησή τους από και προς τη δουλειά, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και στρες από εκείνους που χρειάζονται λιγότερη ή καθόλου ώρα. Δυστυχώς λίγα είναι εκείνα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στο χώρο εργασίας του, γι’ αυτό το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να χαλαρώνει ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας.
Μειώνεται η ευτυχία
Οι ίδιες έρευνες, έχουν δείξει πως όσοι «χάνουν» χρόνο στις μετακινήσεις είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν χάνουν καθόλου χρόνο μετακινούμενοι από και προς το γραφείο. Ακόμα μάλιστα και αν πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά, περνώντας μέσα από πάρκα και ρυάκια (που είναι μάλλον απίθανο) η ικανοποίηση από τη ζωή σας πέφτει ανάλογα με το χρόνο που «χάνετε» στις μετακινήσεις.
Αυξάνεται –απότομα- η πίεσή σας Ακόμα και αν δεν είστε υπερτασικός, κάθε φορά που συναντάτε κίνηση στο δρόμο και αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να καθυστερήσετε στη δουλειά σας, ανεβαίνει και η πίεσή σας. Για να γλιτώσετε από αυτό το απολύτως περιττό άγχος, δοκιμάστε να ξεκινήσετε για τη δουλειά νωρίτερα ώστε να γλιτώσετε την ώρα αιχμής και ακόμα και αν φτάσετε την ίδια ώρα στη δουλειά, λόγω μποτιλιαρίσματος, θα έχετε γλιτώσει από το άγχος και την αυξημένη πίεση. Ειδάλλως, βρείτε τρόπους να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, ακόμα και αν γύρω σας οι κόρνες κάνουν πανηγύρι.
Αυξάνεται –γενικά- η πίεσή σας
Αμερικανική έρευνα εξέτασε την απόσταση που χωρίζει το σπίτι κάθε εργαζόμενου από το χώρο εργασίας του, διαπιστώνοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η απόσταση, τόσο υψηλότερη πίεση είχε το δείγμα της έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη στενή σχέση μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης και πιθανοτήτων εμφάνισης εμφράγματος, για να αντιληφθείτε το κακό που κάνετε στον εαυτό σας σπαταλώντας όλο αυτό το χρόνο στο αμάξι.
Χειροτερεύει η καρδιαγγειακή σας υγεία Όσοι περνούν πολύ χρόνο στις μετακινήσεις τους παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καλής φυσικής κατάστασης, καθώς καταλήγουν να είναι άτομα που δεν γυμνάζονται σε τακτική βάση. Η σχέση της καθημερινής άσκησης με την υγεία  της καρδιάς και τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης είναι προφανής και ακόμα πιο προφανείς είναι οι συνέπειες μιας ζωής χωρίς κάποιο είδος γυμναστικής.
Ανεβαίνει το ζάχαρο και η χοληστερίνη σας
Μπορεί να μην είναι άμεση η σύνδεση, αλλά έχει επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ ανεβασμένων επιπέδων ζαχάρου και μεγάλων αποστάσεων από και προς τη δουλειά. Συγκεκριμένα, άτομα που διανύουν σε καθημερινή βάση, πάνω από 30 χιλιόμετρα συνολικά, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα ζαχάρου και ανεβασμένη χοληστερίνη.
Αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθετε κατάθλιψη Τα άτομα που διανύουν τα ίδια 30 χιλιόμετρα καθημερινά παρουσιάζουν ακόμα περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περισταστικά κατάθλιψης, έντονου άγχους και κοινωνικής απομόνωσης.
Κοιμάστε χειρότερα
Οι ίδιες έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των μετακινήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό έδειξαν πως όσοι περνούν πάνω από 45 λεπτά στο δρόμο, πηγαίνοντας μόνο στη δουλειά και άλλο τόσο για να επιστρέψουν σπίτι, κάνουν χειρότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κόπωσης, από όσους δεν χρειάζονται τόση ώρα  για να φτάσουν στο γραφείο τους.
Και τέλος, πονάει και η πλάτη σας Τέλος, η προφανής συνέπεια του να περνάμε τόσες ώρες την εβδομάδα στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου είναι τα προβλήματα στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα. Η συχνά κακή στάση του σώματος, σε αυτές τις θέσεις, δεν θα αργήσει να οδηγήσει σε σοβαρά και επίπονα μυοσκελετικά προβλήματα.
 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις