7 από τους καλύτερους συνδυασμούς τροφίμων

Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, αλλά έχετε ανάγκη τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αυτό, τότε υπάρχει τρόπος να ωφελήσετε τον εαυτό σας και αυτός ο τρόπος… περιλαμβάνει κρασί!

Ο συνδυασμός τροφίμων είναι κάτι για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει και στο οποίο αξίζει πάντα να αναφερόμαστε, καθώς όσο καλύτερα εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες των τροφών, τόσο το καλύτερο για εμάς τους ίδιους και την υγεία μας. Όσα μήλα και να καταναλώσουμε στην καθισιά μας, δεν θα καταφέρουμε την απόλυτη εκμετάλλευση των συστατικών τους αν δεν τα συνδυάσουμε με ρόδια και μούρα. Και αν είστε από εκείνους που έχουν εντάξει για τα καλά στη ζωή τους το πράσινο τσάι, δεν θα δυσκολευτείτε να το εμπλουτίσετε με λίγο λεμόνι για να βοηθήσετε στην απορρόφηση των κατεχινών απο το σώμα σας.
Εν ολίγοις, η νοοτροπία του συνδυασμού των τροφίμων δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε, καθώς τις περισσότερες φορές αρκούμαστε στο «ένα μήλο την ημέρα». Τα πλεονεκτήματα όμως από μια διατροφή που εκμεταλλεύεται τα συνδυαστικά αποτελέσματα των τροφών, είναι πολλά περισσότερα από όσα ίσως μας υπενθυμίζει η λαϊκή παροιμία.

1. Αντικαρκινική συμμαχία μήλων και μούρων

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το αντιοξειδωτικό ελλαγικό οξύ που εντοπίζεται σε μούρα, ρόδια και καρύδια, ενδυναμώνει τη δράση συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε μήλα, σταφύλια και κρεμμύδια, το οποίο με τη σειρά του καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Οι σύγχρονες έρευνες καταλήγουν πως η παροχή στον ασθενή μεμονωμένων θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, δεν έχει τη δυναμική που έχουν τα συστατικά όταν συνδυάζονται μεταξύ τους, μέσω των τροφών.


2. Για πραγματικά πολλή ενέργεια, κρεμμύδια μαζί με ρεβίθια

Σύμφωνα με έρευνα του 2010, οι ενώσεις του θείου που περιέχονται στα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο, είναι ικανές να αυξήσουν την απορροφητικότητα του οργανισμού όσον αφορά στο σίδηρο και τον ψευδάργυρο, που συναντάμε στα όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια.
Ο σίδηρος, για όσους δεν γνωρίζουν, σχετίζεται άμεσα με τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό, γι’ αυτό και τυχόν έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα εκτεταμμένης κόπωσης. 


3. Αντιμετωπίστε τις φλεγμονές με τόφου και πιπεριές
Κορεάτες επιστήμονες ανακάλυψαν πως συστατικό που καταπολεμά τις ασθένειες και  βρίσκεται σε προϊόντα σόγιας, όπως είναι το τόφου, συνδυαζόμενο με την καψαϊκίνη, που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση φλεγμονών στον οργανισμό. Αξίζει να ανφέρουμε πως χρόνιες μορφές φλεγμονών στον οργανισμό, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.
Επιπλέον των ιδιοτήτων της, η καψαϊκίνη, βοηθά στα καλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, προσφέροντας ακόμα περισσότερη προστασία στη λειτουργία της καρδιάς.


4. Πράσινο τσάι και χυμός λεμονιού για υγιή καρδιά
Οι κατεχίνες, που συναντώνται στο πράσινο τσάι, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έρευνα σε δείγμα 40.000 Ιαπώνων, έδειξε πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον  μια κούπα πράσινο τσάι την ημέρα, μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακή  νόσο, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν. Εαν μάλιστα, στο πράσινο τσάι, προσθέσετε και λίγο χυμό εσπεριδοειδών, είτε λεμονιού είτε ακόμα γκρέηπρουτ, τότε θα καταφέρετε να μειώσετε τη διάσπαση των κατεχινών στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον οργανισμό να τις απορροφήσει.

5. Σολομός και σουσάμι για λιγότερους πόνους περιόδου

Η θρεπτική αξία του σολομού είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως σε σχετική έρευνα εντοπίστηκε πως όσες γυναίκες λάμβαναν τη μέγιστη δυνατή δόση βιταμίνης D, που είναι και ένα από τα βασικά συστατικά που μας προσφέρει ο σολομός, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη δόση ασβεστίου, μείωσαν τις πιθανότητες δυσμηνόρροιας  κατά ένα  εντυπωσιακό 30-40%.

Ασβέστιο θα αντλήσετε από πολλές πηγές, όπως είναι τα διάφορα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα αλλά και το σουσάμι.


6. Ενεργειακή ενδυνάμωση μετά από άσκηση, με γιαούρτι και μπανάνες

Δεδομένου ότι η γυμναστική καίει τη γλυκόζη που βρίσκεται στον οργανισμό, καλό είναι, για να αποφεύγουμε υπογλυκαιμικά επεισόδια μετά από έντονη άσκηση, να φροντίζουμε να την αναπληρώνουμε άμεσα. Ένας καλός τρόπος είναι η κατανάλωση υδατάνθρακα όπως είναι η μπανάνα, μαζί με πρωτεΐνη, όπως είναι το γιαούρτι.
Εν ολίγοις, οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τη ζάχαρη στο αίμα, ενώ η πρωτεΐνη χορταίνει, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα τη ζάχαρης στο αίμα να ανεβαίνουν απότομα. 


7. Για περισσότερα Ω-3 λιπαρά, συνδυάσετε κρασί με ψάρι
Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως γυναίκες που κατανάλωναν έστω ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά Ω-3 λιπαρών στο αίμα τους. Τα πορίσματα της έρευνας καταλήγουν μεταξύ άλλων, στο ότι οι πολυφαινόλες που εντοπίζονται στο κρασί, έχουν να κάνουν σημαντικά με την αυξημένη απορρόφηση των Ω-3 λιπαρών, που συναντούμε και λαμβάνουμε κυρίως από τα ψάρια.

Και το λευκό, αλλά και το κόκκινο κρασί, βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και πάντα προσφέρουν ένα πλεονεκτημα υγείας. Έχετε υπόψη σας μόνο, ότι αυτό το πλεονέκτημα το απο-λαμβάνετε και με το ένα μονάχα ποτήρι. Οι υπερβολές έχουν άλλα αποτελέσματα. 

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις