Διατροφή VS πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο συχνά είδη πονοκεφάλων, αλλά και τις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη, ακόμη και τη θεραπεία τους.

Οι πονοκέφαλοι είναι από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις και πολλά εκατομμύρια άτομα πάσχουν από ανάλογα χρόνια προβλήματα. Όταν όμως ο πόνος «χτυπά», δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε τι χάπι πρέπει να πάρουμε ή να χαλαρώσουμε στο σπίτι μας μέχρι να περάσει. Κι όμως, υπάρχει ένας ευκολότερος και πιο φυσικός τρόπος για να ανακουφιστείτε -προσωρινά έστω- απλά επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Παρακάτω θα βρείτε τα πιο συχνά είδη πονοκεφάλων, αλλά και τις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη, ακόμη και τη θεραπεία τους.
Ημικρανίες
Μπορούν να σας καταβάλλουν τόσο, που να θέλετε να σταματήσετε οτιδήποτε κάνετε. Οι ημικρανίες συχνά προσβάλλουν τη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί επίσης να σας δημιουργήσουν ευαισθησία στο φως ή να σας προκαλέσουν ναυτία. Η έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη, βοηθά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των ημικρανιών έως 48%. Η ριβοφλαβίνη βελτιώνει το μεταβολισμό της ενέργειας του εγκεφάλου και τα μυϊκά του κύτταρα, προστατεύοντας και βοηθώντας τα να διατηρούν ενέργεια. Προσπαθήστε να τρώτε κάθε μέρα 401 mg τροφών όπως η κινόα, τα μανιτάρια crimini, τα σπαράγγια, ακόμα και ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, το οποίο παρέχει περίπου το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ριβοφλαβίνης.
Ορμονικοί πονοκέφαλοι
Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι προσβάλλουν συνήθως τη μία πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς όπως οι ημικρανίες. Τα οιστρογόνα πιστεύεται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν περισσότερες ημικρανίες από τους άνδρες και επίσης δικαιολογούν το γιατί οι γυναίκες φαίνεται να έχουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν την περίοδο που πέφτουν τα οιστρογόνα.
Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν είστε επιρρεπείς σε πονοκεφάλους ή έχετε πολλά νεύρα. Προσπαθήστε να λαμβάνετε 455 mg μαγνησίου την ημέρα από τροφές όπως το σέσκουλο και το σπανάκι, τα οποία παρέχουν σχεδόν το 42% των ημερήσιων αναγκών σας. Άλλες καλές πηγές είναι οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι.

Ένταση Εάν νιώθετε σα μια… σφιχτή ζώνη να πιέζει το κεφάλι σας, είναι πιθανό να φταίει το άγχος. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος, μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας από τους μυς στο λαιμό, μέχρι και το πίσω μέρος των κροτάφων. Το συνένζυμο Q10 (CoenzymeQ10) είναι μια κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας και είναι σημαντικό για υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, υποστηρίζει τα μιτοχόνδρια, τα οποία μερικές φορές συμμετέχουν στους πονοκεφάλους. Επίσης, μπορεί να προστατεύσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το στρες, καθώς και τα κύτταρά μας. Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε 101 mg αυτού του συνενζύμου, 3 φορές την ημέρα. Διατροφικές πηγές του είναι τα αυγά, ο τόνος, το σκουμπρί, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Επίσης μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο συμπλήρωμα.
Κρύωμα ή γρίπη
Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χάνει σημαντικά άλατα και νερό και είναι εύκολο να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση είναι μία από τις κύριες αιτίες για πονοκεφάλους. Γι’ αυτό πρέπει να τρώτε μία με δύο μερίδες φρούτων που είναι πλούσια σε νερό όπως το γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, το πεπόνι, οι φράουλες και ο ανανάς και τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα. Το πιο σημαντικό είναι να μένετε ενυδατωμένοι.
Το τσάι από βότανα και φυτά, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους

Εδώ και αιώνες, το εκχύλισμα του φυτού ligusticum (λυγιστικό) αποτελεί μια παραδοσιακή κινεζική θεραπευτική μέθοδο για τις ημικρανίες. Η συνήθης δόση είναι 350-500 mg ημερησίως ή μπορείτε να το προσλάβετε πίνοντας τσάι από το συγκεκριμένο φυτό, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε να βρείτε ligusticum σε συγκεκριμένα καταστήματα τροφίμων. Επίσης, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες-τζίντζερ, χρησιμοποιείται εδώ χιλιάδες χρόνια από τους Κινέζους για τη θεραπεία του πόνου. Για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ, θα πρέπει να κόψετε τη ρίζα, να την βράσετε για δέκα λεπτά, στη συνέχεια να σουρώσετε το νερό και να πιείτε το ρόφημα.
Τέλος, το δαμάσκηνο, η μέντα και το πράσινο τσάι, βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης. Βράστε πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα, μία κουταλιά της σούπας πράσινου τσαγιού και δύο κουταλιές της σούπας δυόσμο σε τέσσερα φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα μέχρι να ανακουφιστεί ο πονοκέφαλος.

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις