Η ιστορία της ΑΕΚ μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Με αφορμή την παρουσίαση των σχεδίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ,  σας παρουσιάζουμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της ομάδας.

Η ΑΕΚ του 1939 που έκανε το πρώτο νταμπλ στην Ελλάδα, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 2-1 στον τελικό του κυπέλλου στη Νέα Φιλάδελφεια.




Χαρακτηριστική εικόνα από τα έργα επέκτασης των εξεδρών του γηπέδου της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 επί προεδρίας Νίκου Γκούμα.



Πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60. Φωτογραφία τραβηγμένη από τον σταθμό του Περισσού, με τους φίλους της ΑΕΚ να περπατούν μέσα από τα έργα του ρέματος του Ποδονίφτη για να φτάσουν στο γήπεδο.



Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Νίκος Γκούμας υποδέχεται το πριγκιπικό ζεύγος της Ισπανίας στα εγκαίνια του γηπέδου του συλλόγου, τα οποία συνδυάστηκαν με τον φιλικό αγώνα ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα. Στο στιγμιότυπο καλωσορίζει την Πριγκίπισσα Σοφία, ενώ πίσω δεξιά διακρίνεται ο σύζυγος της και νυν βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.



Μέχρι το 1993, οι ποδοσφαιριστές έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο από την καταπακτή που ξεκινούσε από τα αποδυτήρια. Μετά τα έργα ανάπλασης του γηπέδου από την διοίκηση Μελισσανίδη-Καρρά, οι ομάδες χρησιμοποιούσαν τη φυσούνα της θύρας 20. Στη φωτογραφία του 1971, οι Κεφαλίδης, Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Λιακούρης, Καραφέσκος και Παπαεμμανουήλ βγαίνουν στο γήπεδο.



Καλοκαίρι του 1976: Ο Φράντισεκ Φάντροκ ποζάρει ανάμεσα στα νέα αποκτήματα της ΑΕΚ, Νίκο Χρηστίδη, Θωμά Μαύρο,Τάκη Νικολούδη και Μπάμπη Ιντζόγλου.



Ο Μίμης Παπαϊωάννου που δεν διακρίνεται, έχει στείλει τη μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και σημειώνει το 3-0 στην επική ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου Ουέφα το 1977.



Εικόνα της υπό κατασκευής διώροφης εξέδρας, της θρυλικής “Σκεπαστής” του γηπέδου της ΑΕΚ, το 1978. Μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής κατασκευή που κατέστησε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ένα πραγματικό στολίδι.



Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο ιστορικό 6-1 επί της Πόρτο για το κύπελλο πρωταθλητριών της περιόδου 1978-79.



Ο πρόεδρος των τίτλων και των έργων Λουκάς Μπάρλος υψώνει πανευτυχής το τρόπαιο της πρωταθλήτριας το 1979.



Η μπάλα του αγώνα με τον ΠΑΟΚ που έπεσε από ελικόπτερο ήταν ένα από highlights της φιέστας της κατάκτησης του τίτλου το 1989.



Πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια της Νέας Φιλαδέλφειας για την κατάκτηση του τίτλου το 1993, με επίκεντρο τον πρόεδρο Δημήτρη Μελισσανίδη.



Εκπληκτική ατμόσφαιρα στη “Σκεπαστή” του γηπέδου της ΑΕΚ στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα το 2001.



Μάιος 2003: Οι μπουλντόζες έχουν βάλει μπρος και η κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου έχει ήδη αρχίσει να συντελείται.



Τα έργα είχαν ήδη αρχίσει στο υπό κατεδάφιση “Νίκος Γκούμας”, όμως η υπογραφή “Αντίο Ναέ” που έχουν σχηματίσει με κεριά τα μέλη της Original , ήταν εκεί για να προκαλεί δέος μέχρι να πέσει και η θρυλική εξέδρα.



Μακέτα της εξωτερική όψης του γηπέδου της ΑΕΚ που θα κατασκευαστεί στη θέση του παλιού στη Νέα Φιλαδέλφεια.



Εσωτερική όψη του νέου γηπέδου, με τον Δικέφαλο Αετό να δεσπόζει. Αληθινό παλάτι!


http://www.newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις