Σύγχρονες μπάντες που αναβιώνουν την περίοδο '70 της rock μουσικής

«10»: Do It Like The 70s
Αφορμή στάθηκε η διπλή επερχόμενη εμφάνιση των Graveyard στη χώρα μας, αλλά μεταξύ μας, έπρεπε να καθαρίσουμε και το θολό μας το μυαλό από τον βομβαρδισμό των retro rock κυκλοφοριών των τελευταίων ετών. Καλοδεχούμενοι όλοι τους, φτάνει όμως κάποια στιγμή η ώρα της εξόδου για κάποιους και η παραμονή για άλλους. Εδώ θα διαβάσετε μόνο για τους παραμένοντες αλλά και για τους επερχόμενους σε 10 (;) παρουσιάσεις που θεωρούμε πως αξίζουν της ακρόασής σας. Δεν βάζουμε και στοίχημα όμως για την ακρίβεια του αριθμού.

Zodiac  
10   Συγκρότημα: Zodiac
Χώρα: Γερμανία
Δίσκος: A Bit Of Devil (2012)

Ήρθε ο καιρός να μάθει κι άλλος κόσμος το πανέμορφο και ήσυχο Münster της Γερμανίας. Με παρουσία κι αυτοί σε Underground άρθρο ένεκα του τότε EP τους, η καινούργια μπάντα του drummer των Long Distance Calling, έχει ανοίξει για τα καλά τα φτερά της επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή περίοδο κατοχής του blues rock και φέτος κυκλοφορούν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους, μόλις έναν χρόνο μετά το επίσημο ντεμπούτο τους. Με στιβαρό rhythm section και χαρακτηριστικά φωνητικά, έχουν τα εχέγγυα εκείνα να μην χαθούν από τον μουσικό χάρτη.

Video

Ποιοί άλλοι; Suns Of Stone. Μια μπάντα από τον Καναδά είναι πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά όταν έλειπε από τον μουσικό retro χάρτη. Το κουαρτέτο από την Ottawa, ασχολείται με την μίξη Ευρωπαϊκού-Αμερικάνικου blues rock και φέτος κυκλοφορούν τον πρώτο ομώνυμο δίσκο τους, που θα παρουσιαστεί όπως του αρμόζει στο επερχόμενο Underground άρθρο της χρονιάς. Καλώς μας ήρθατε κύριοι...

Video




Wolfmother  
9   Συγκρότημα: Wolfmother
Χώρα: Αυστραλία
Δίσκος:
Wolfmother (2006)

Οι Αυστραλοί χτύπησαν την πόρτα του Rocking στο τέλος του 2005 έχοντας διανομή τότε μόνο στην χώρα τους και προτού κάνουν την γύρα τους σε Ευρώπη κι Αμερική. Ενθουσίασαν με το παραδοσιακό τους rock παιγμένο με μοντέρνα αισθητική χωρίς να προσπαθούν να σβήσουν τα σημάδια του παρελθόντος. Δεσπόζει η φωνή του δύστροπου Andrew Stockdale, που δεν δίστασε παρόλη την επιτυχία τους να απολύσει(;) τα υπόλοιπα μέλη και με καινούργιο line up να ηχογραφήσουν το "Cosmic Egg" το 2009.

Video

Ποιοί άλλοι; Άλλος παρακαλώ. Αφού ξαναδιάλυσε τους Wolfmother, o Stockdale κυκλοφόρησε φέτος το "Keep Moving" που αρχικά προοριζόταν ως το τρίτο άλμπουμ της μπάντας και πλέον του καταλογίζεται ως ο πρώτος προσωπικός του δίσκος. Λες και δεν ήταν ούτως ή άλλως...

Video

 


Wolf People  
8   Συγκρότημα: Wolf People
Χώρα: Αγγλία
Δίσκος: Steeple (2010)

Οι Wolf People ιδρύθηκαν το 2005 από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Jack Sharp, έναν άνθρωπο με εξαίρετη ικανότητα σύνθεσης psychedelic rock / folk κομματιών και ακόμα πιο εξαίρετο λαρύγγι. Πρόκειται για χαρακτηριστικότατη φωνή που αποπνέει υπέροχη βρετανίλα, κατευθείαν από τα 70s, και δίνει το κάτι παραπάνω στις ούτως ή άλλως άρτιες συνθέσεις. Με κύρια επιρροή συγκροτήματα όπως οι Jethro Tull, οι Amon Duul και οι Cream, οι Wolf People δεν νοιάζονται διόλου να ακούγονται μοντέρνοι. Κύριο χαρακτηριστικό της μουσικής τους είναι η αφηγηματική αίσθηση μεσαιωνικών καθημερινών ιστοριών και η έντονη εικονοπλασία. Έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους γεμάτους κομματάρες, το "Steeple" του 2010 και το φετινό "Fain", καθώς επίσης και μια συλλογή από single και ηχογραφήσεις που είχαν κάνει πριν βγάλουν δίσκο. Οι Wolf People γράφουν μουσική που εγγυημένα προκαλεί εθισμό ακρόαση με την ακρόαση. Το μέλλον μπορεί να μην τους ανήκει, το παρελθόν, όμως, είναι σίγουρα δικό τους.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι Καναδοί Quest For Fire ιδρύθηκαν το 2007. Διαλύθηκαν και έδωσαν την τελευταία συναυλία τους φέτος τον Φεβρουάριο. Πρόλαβαν, όμως, να μας προσφέρουν δύο διαμαντάκια βουτηγμένα μέχρι τα μπούνια στο psychedelic rock των 60s και 70s. Ανάμεσά τους κρύβεται η κομματάρα "The Greatest Hits By God".

Video

 


The Temperance Movement  
7   Συγκρότημα: The Temperance Movement
Χώρα: Αγγλία
Δίσκος:
The Temperance Movement (2013)

Πιο πολύ προς τους Rolling Stones και τους AC/DC παρά στους Led Zeppelin, οι Temperance Movement με το πρώτο τους άλμπουμ ροκάρουν το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν εμπορικά τα χνάρια των Rival Sons. Στηρίζονται από τα ίδια μέσα (Classic Rock, Planet Rock), υπογράφουν στην ίδια εταιρία (Earache), η οποία, μαζί με άλλες που ειδικεύονται στον σκληρό ήχο, αρχίζει να μπαίνει στα χωράφια του classic rock ήχου προσφέροντας στέγη στους αξιόλογους. Καταφέρνουν μάλιστα να προχωρήσουν πιο γοργά στον ήδη οργωμένο δρόμο, με το άλμπουμ τους να καρφώνεται στο Νο12 των charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Μένει ακόμη η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι  Βρετανοί Federal Charm με ρετρο-μοντέρνους δυναμίτες όπως το "There's A Light" κατάφεραν να κατακτήσουν μια θέση στην καρδιά μας με το φετινό (και πρώτο) τους ομώνυμο άλμπουμ. Πιο πολύ Black Crowes παρά Led Zeppelin έχουν την μοντέρνα πινελιά που μπορεί να τους κάνει να ξεχωρίσουν από το blues rock σωρό.

Video

 


Siena Root  
6   Συγκρότημα: Siena Root
Χώρα: Σουηδία
Δίσκος:
Different Realities (2009)

Οι Siena Root ιδρύθηκαν το 1997 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όταν το τελευταίο κύμα της ντόπιας retro rock σκηνής βρισκόταν στα σπάργανα. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους σπάνιας ομορφιάς, όπου το σιτάρ παιγμένο κατά τις διδαχές του Ravi Shankar συναντά τους πρώιμους Deep Purple, τους Nazareth και λοιπά classic hard rock συγκροτήματα. Παρά τις αλλαγές τραγουδιστή / τραγουδίστριας, κανένας τους δεν υστερεί. Το τελευταίο τους άλμπουμ, το "Different Realities" που προτείνεται, δεν είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός τους εξαιτίας των κυρίαρχων μεσανατολίτικων μελωδιών. Όσοι προτιμάτε κάτι πιο straight, καταφύγετε στο σεμιναριακό hard rock του "Far From The Sun" (2008). Είμαι σίγουρος ότι αν οι κυκλοφορίες τους είχαν βγει κάπου μεταξύ 1971-1973 θα μιλούσαμε για δίσκους ορόσημα της εποχής. Αν το δεις αποστασιοποιημένα, έχουν ελάχιστα να ζηλέψουν... Οι Siena Root έχουν τον συνειδητοποιημένο αέρα μεγάλου γκρουπ της εποχής, τόσο στο στούντιο όσο και στα τζαμαριστά live τους - και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι Samsara Blue Experiment είναι κάτι κρεμανταλάδες Γερμανοί που παίζουν ψυχεδελικό rock. Μπήκαν στη ζωή μας και μας εντυπωσίασαν με το "Long Distance Trip" (το οποίο περιέχει κοτζάμ "Double Freedom"), συνέχισαν με το λίγο χειρότερο αλλά ποιοτικότατο "Revelation & Mystery" και φέτος κυκλοφορούν την τρίτη δουλειά, για την οποία θα διαβάσετε σύντομα κριτική στο Rocking.gr και οι πληροφοριοδότες μας μάς προδιαθέτουν για τα καλύτερα...

Video

 


Rival Sons  
5   Συγκρότημα: Rival Sons
Χώρα: Η.Π.Α.
Δίσκος:
Pressure & Time (2011)

Το συγκρότημα από την Καλιφόρνια ξεκίνησε με το αυτοχρηματοδοτούμενο "Before The Fire" το 2009 και με την τακτική live παρουσία και την ένταξη στο δυναμικό της Earache κατάφεραν να γίνουν ευρέως γνωστοί κυρίως στην Ευρώπη και λιγότερο στην Αμερική. Στην Αγγλία έχουν την υποστήριξη του τύπου που ασχολείται με το classic rock  ενώ δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τους Led Zeppelin της εποχής μας (και όχι του νέους Led Zeppelin - προς Θεού) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δειλά-δειλά και στηρίζονται κυρίως στην ομοιότητα της μουσικής. Υπάρχουν βέβαια  πολλά άλλα στοιχεία στις συνθέσεις τους που θα καθιστούσε άδικο το να τους κατατάξουμε απλώς στους μιμητές. Ο χρόνος θα δείξει αν θα ξεφουσκώσουν ή θα γεμίσουν τις μεγάλες αρένες.

Video

Ποιοί άλλοι; O Καναδός Jimmy Bowskill  ξεπέρασε την blues παιδί-θαύμα φάση και πλέον ροκάρει με  το συγκρότημά του στα βήματα  των Free αλλά και των Grand Funk.  Είναι 22 και έχει ήδη πέντε στούντιο άλμπουμ με το "Back Number" του 2012 να ξεχωρίζει με τραγούδια όπως το "Salty Dog".

Video

 

Radio Moscow  
4   Συγκρότημα: Radio Moscow
Χώρα: Η.Π.Α.
Δίσκος: Radio Moscow (2007)

Αγαπημένο συγκρότημα του Rocking από το πρώτο τους άλμπουμ στο οποίο έκανε παραγωγή ο Dan Auerbach των Black Keys, οι Radio Moscow μας ροκάρουν ανελλιπώς από το 2007 και μπολιάζουν ροκ και ψυχεδέλεια με μπόλικο fuzz. Οι Cream, ο Jimi Hendrix, ο Jeff Beck και οι Blue Cheer αναβιώνουν υπέροχα από αυτούς τους τύπους που φροντίζουν να χύνουν ιδρώτα τζαμάροντας στις συναυλίες τους. Αγαπημένοι και του ελληνικού κοινού, μετρούν ήδη τρεις εμφανίσεις στην χώρα μας, κάτι που μας κάνει ακόμα πιο περήφανους.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι Blues Pills (με δύο μέλη τους να προέρχονται από τους Radio Moscow) πάνε το παιχνίδι σε άλλη φάση ενώνοντας την soul φωνή της Elin Larsson με τους κλασικούς ροκ ήχους.  Έχουν μόνο δύο EP στο εμπόριο (το ένα σε μεγάλη δισκογραφική) αλλά με δείγματα όπως το "Devil Man" ποντάρουμε πάνω τους τα ρέστα μας.

Video

 


Graveyard  
3   Συγκρότημα: Graveyard
Χώρα: Σουηδία
Δίσκος: Hisingen Blues (2011)

Όταν ξεκίνησαν το 2006, θεωρήθηκαν ως το πρώτο συγκρότημα που επηρεάστηκε από τους Witchcraft, τόσο λόγω μουσικού ύφους αλλά και του γενεαλογικού τους δέντρου. Πέντε χρόνια μετά, κυκλοφόρησαν το "Hisingen Blues", έναν δίσκο ορόσημο για τη νέα γενιά του blues/rock ιδιώματος, έσπασαν τα σύνορα κι αναγνωρίστηκαν διεθνώς, απομακρυνόμενοι ταυτόχρονα από το retro/doom rock παροξυσμό των τελευταίων χρόνων. Το αν έκαναν καλά θα το αποδείξει ο μουσικός ιστορικός, ρίξτε μια ματιά όμως στην τωρινή απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους  και θα πάρετε μια ιδέα.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι The Vintage Caravan. Το νεανικό trio από την Ισλανδία έρχεται φουριόζο, υπέγραψε με την Nuclear Blast για την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου τους "Voyage" και θεωρούνται ήδη άξια τέκνα των Graveyard. Ναι, είναι τόσο καλοί.

Video

 


Danava  
2   Συγκρότημα: Danava
Χώρα: Η.Π.Α.
Δίσκος: UnonoU (2008)

Εκ των υπερβολικά πολλών, η αλήθεια είναι, συγκροτημάτων που επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της πίτας της αναβίωσης του rock των 70s, οι Danava ανήκουν σίγουρα ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά. Αυτός είναι και ο λόγος που αξιώνουν δικαίως μια θέση ανάμεσα στις retro rock κυκλοφορίες που σας προτείνει το Rocking.gr. Heavy psych κατά βάση, με υπέροχη διαστροφή και τόσο πολλές και πρωτότυπες ιδέες ώστε αρκετοί να τους έχουν κοτσάρει, καταχρηστικά, την ταμπέλα του progressive. Στην ουσία, οι Danava είναι παιδιά συγκροτημάτων όπως οι Iron Butterfly, οι Hawkwind, οι Black Widow και οι Atomic Rooster. Έχουν κυκλοφορήσει τρία υπέροχα άλμπουμ, όποιο και να πιάσετε θα έχετε πέσει μέσα. Όταν γίνονται πιο βαριοί φθάνουν στα όρια του heavy metal, αλλά μην μπερδεύεστε, μιλάμε για ατόφιο, δεινοσαυρικό hard rock στην καρδιά του. Από τα πλέον «σκεπτόμενα» συγκροτήματα του χώρου.

Video

Ποιοί άλλοι; Οι Troubled Horse. Με ένα πρώην και ένα νυν μέλος των Witchcraft, οι Σουηδοί Troubled Horse μπήκαν στο μουσικό μας κόσμο με το φοβερό περσινό ντεμπούτο τους, "Step Inside". Όμορφα, αραχνιασμένα, «βινυλιακά» φωνητικά από τον Martin Heppich και μουσικές που ενώνουν το blues rock με το hard rockσυγκροτημάτων όπως οι Dust, οι Mountain και οι Captain Beyond. Φέρτε τα άλογα πίσω!

Video

 


Black Stone Cherry  
1   Συγκρότημα: Black Stone Cherry
Χώρα: Η.Π.Α
Δίσκος: Black Stone Cherry (2006)

Το "Rain Wizard" ήταν το πρώτο δείγμα που αποκαλύφθηκε το 2006 από το ντεμπούτο της μπάντας και πρέπει να έπαιξε στο repeat τουλάχιστον 15-20 φορές, εν ώρα εργασίας μάλιστα εξυπηρετώντας παράλληλα κόσμο. Ήταν αρκετό να μας πείσει πως κάτι καλό έμελλε να κυκλοφορήσουν οι Black Stone Cherry και δεν πέσαμε έξω. Αμερικάνικο blues/rock με όλα τα παρελκόμενα και κανα δυο βήματα προτού να γίνουν heavy, από κάτι πιτσιρικάδες που πήραν φόρα για τα καλά, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν και τους Ευρωπαίους. Είχαμε τους The Answer βλέπετε εμείς, τρομάρα μας...

Video

Ποιοί άλλοι; The Suede Brothers. Τα έχουμε ξαναπεί για το trio από το Ohio σε κάποιο Underground άρθρο και καλά κάναμε μιας και παραμένουν ακόμα εντός των τειχών της περιφέρειάς τους. Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, με τον τελευταίο τους πριν από τρία χρόνια και το παλεύουν ακόμα μέσω myspace. Έναν σοβαρό ατζέντη ρε παιδιά!

Video

http://www.rocking.gr
  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις