Αφιέρωμα "RONNIE JAMES DIO"

(10-ΙΟΥΛΙΟΥ-1942 / 16-ΜΑΙΟΥ-2010)
dio
Το άρθρο που ακολουθεί, είναι ενας μικρός φόρος τιμής στον Μεγαλο Ronnie James Dio, που έφυγε απο κοντα μας τοσο αδικα... καλο ταξιδι φιλε... θα σε θυμομαστε παντα...
Ο μικροσωμος μεγαλος αντρας γεννηθηκε στις 10 Ιουλιου του 1942 στο Porstmouth, στο New Hampshire, USA. Πραγματικο ονομα, Ronald James Padanova.
Ο μαναδικος Ronnie ειναι ενας τραγουδιστης που η δυναμικη, επιβλητικη, πομπωδες φωνη του παει πολυ ταιριαστα με την προσωπικοτητα του. Εκτος απο μια απο τις κυριαρχες φωνες στο χωρο του Metal, εχει συμβαλει αποφασιστικα στη μανια του ειδους για μυστικιστηκα θεματα και εικονες.
Εκανε το ντεμπουτο του με τους ELF, και αργοτερα πηγε στους RAINBOW του Ritchie Blackmore. Αντικατεστησε τον Ozzy Osbourne στους BLACK SABBATH και στη συνεχεια με το δικο του σχημα, παρουσιασε μερικα πολυ καλα albums στη δεκαετια του '80 και οχι μονο.
Ακομα και αν κανεις δεν τον πηρε πρεφα με τους ELF πισω στα early 70's, με τους RAINBOW ολοι - ηθελαν δεν ηθελαν - εμαθαν για το μεγαλο κοντο. Φωνη χαρακτηριστικη στο επακρο, χροια αλλοτε πεντακαθαρη και αλλοτε θολη σαν το μυαλο του αλλοπαρμενου ακροατη του, με κρατηματα κατα βουληση, με σπανια λυρικοτητα αλλα και με μνημειωδη δυναμη. Και βεβαια, ποιος αλλος ζωντανεψε τοσο πειστικα τοσους εφιαλτες με μονο οπλο μια απυθμενη φωνη. Οτι αφησε ανοκληρωτο μετα τους των RAINBOW, συμπληρωθηκε με τα μνημεια των BLACK SABBATH, εισιτηρια χωρις επιστροφη για τους κοσμους οπου μονο ο μεγας κοντος μπορει να μεταφερει στον ακροατη.
dio1

Η προσωπικη του καριερα απλα ενισχυσε με τον καλυτερο τροπο το καλλιτεχνικο ειδικο βαρος του. Ιδανικη ισορροπια μεταξυ του Αμερικανικου και του Ευρωπαικου Hard Rock & Heavy Metal, μεταξυ της εμπειριας και της ενεργειας. Αυτο πετυχε ο Dio με το προσωπικο του σχημα, ιδανικος συνδυασμος της μελωδιας των RAINBOW και της δυναμης των BLACK SABBATH.
Το αρχοντικο του φωνητικο του στυλ αντανακλα και τη σκηνικη του παρουσια. Δεν εχει την κινηση αλλων frontmen, ειναι μαλλον λιτος, ετσι ομως γινεται περισσοτερο επιβλητικος και δινει την απαιτουμενη εμφαση σε καθε λεξη που τραγουδα. Ο θεατης καθηλωνεται, νιωθει δεος και πωρωνεται, ειδικα οταν ο Dio σχηματιζει με τα δαχτυλα του το "Devil's Horns" συμβολο, το οποιο αυτος καθιερωσε.
Οπως στα παραμυθια, ετσι και στον παραμυθενιο κοσμο του Heavy Metal δρα ενας μαγος, χωρις τον οποιο η αγαπημενη μας μουσικη θα ηταν - και θα ειναι - λιγοτερο γοητευτικη. Ο μεγαλος μαγος του Heavy Metal. Μια μυθικη μορφη, τον οποιο οι ειδικοι κατατασουν στις καλυτερς φωνες της μοντερνας μουσικης, το οποιο οι απλοι ακροατες αγαπησαν σαν εναν απο τους 5 πιο χαρησματικους Heavy Metal τραγουδιστες. Μια εμβληματικη προσωπικοτητα, ενα αρχετυπο Metal συμβολο.
Η ιστορια του ειαι η ιστορια του Heavy Metal.
O Ronnie James Dio θα πρεπει να ειναι ο μαναδικος ανθρωπος που μπορει να υπερηφανευται πως εχει ηχογραφησει τρεις υπερ-κλασικους δισκους με τρια διαφορετικα συγκροτηματα: RAINBOW - "Rising", BLACK SABBATH - "Heaven And Hell" και DIO - "Holy Diver".
Συνοψιζοντας, ο Ronnie αποτελεσε την αιχμη του δορατος δυο εκ των σημαντικοτερων groups στην ιστορια του Heavy Metal, των RAINBOW και των BLACK SABBATH.
Εγραψε πολλα απο τα πιο αγαπημενα μας τραγουδια, ειτε σαν μελος συγκροτηματων, ειτε σαν solo καλιτεχνης.
Τραγουδησε μελωδιες που χαρακτηκαν για παντα στο μυαλο και στην καρδια μας. Εγραψε στιχους που μας ταξιδεψαν σε αλλους, πιο ρομαντικους κοσμους. Και μας εμαθε τον απολυτο Metal χαιρετισμο.
 
r_ronni1
Trivia:
* Το 1986 ο Ronnie, δειχνοντας την ευαισθησια του, μαζι με τους Vivian Cambell και Jimmy Bain υποστηριζουν την αποψη οτι η Heavy Metal σκηνη πρεπει να συνεισφερει στον αγωνα εναντιον της πεινας στην Αφρικη. Οργανωνει το φιλανθρωπικο project HEAR & AID, με τη συμμετοχη 40 σημαντικων μορφων του Hard & Heavy Metal. Το αποτελεσμα το τραγουδι "Stars" ενα μεγαλο, σκηρο κομματι με πολλα θεαματικα φωνητικα και εκπληκτικα κιθαριστικα solos.
* Το 1989 εξεπληξε τους παντες οταν εφερε στο συγκροτημα τον δεκαεπταχρονο Αγγλο κιθαριστα Rowan Robertson. Μεσα απο περισσοτερες απο 5000 demo κασσετες επιλεχθηκε ο Rowan, σε μια video-κασσετα που εστειλε το group του οι Shoot The Moon, επαιζαν το "The Last In Line", κατα την διαρκεια του οποιου εσπασε μια χορδη απο τη κιθαρα του Rowan και εκεινος προχωρησε ψυχραιμος προς τον αλλο κιθαριστα του σχηματος, σταθηκε πισω του και τελειωσε το solo με τη δικη του κιθαρα.
 
 
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ DIO
ELF
Elf [1972]
Carolina County Ball/ L.A. '59 [1974]
Trying To Burn The Sun [1975]
RAINBOW
Rainbow [1975]
Rising [1976]
On Stage [1977]
Long Live Rock & Roll [1977]
Finyl Vinyl [1986]
Live In Germany '76 [1990]
Live In Munich 1977 [2006]
BLACK SABBATH
Heaven & Hell [1980]
The Mob Rules [1981]
Live Evil [1983]
Live At Hammersmith Odeon [2007]
DIO
Holy Diver [1983]
The Last In Line [1984]
Sacret Heart [1985]
Intermission [1986]
Dream Evil [1987]
Lock Up The Wolves [1990]
Strange Highways [1993]
Angry Machines [1996]
Inferno The Last In Live [1998]
Magica [2000]
Killing The Dragon [2002]
Master Of The Moon [2004]
Holy Diver, Live [2006]
HEAVEN & HELL (BLACK SABBATH)
Radio City Music Hall, Live [2007]
The Devil You Know [2009]

http://www.southernrock.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις