Peter Gabriel

Από τους Genesis, μέχρι τη solo πορεία του, ο 63χρονος πλέον Peter Gabriel έχει να επιδείξει μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, συγκλονιστικά τραγούδια και videoclips, πλούσια ακτιβιστική δράση και μία θέση ανάμεσα στους πιο «σεβαστούς» μουσικούς του παγκόσμιου στερεώματος.


- Ο Peter Gabriel γεννήθηκε στο Surrey της Αγγλίας. Μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, αφού η μητέρα του του έμαθε να παίζει πιάνο σε νεαρή ηλικία. Στις πρώτες μπάντες που συμμετείχε, είχε συνήθως τη θέση του drummer.
- Το 1967 δημιούργησε τους Genesis, μαζί με τους Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford και Chris Stewart, που ήταν συμμαθητές του στο σχολείο. O Gabriel που έπαιζε φλάουτο και ήταν πίσω από τα φωνητικά του συγκροτήματος, έγινε γνωστός για τις εμφανίσεις επί σκηνής, με περίεργα κουστούμια, εμπνευσμένα από εξώφυλλα δίσκων, ζώα, θρησκευτικά σύμβολα και ολόκληρη τη φύση.
- Η θεατρικότητά του και ο μοναδικός τρόπος που έντυνε κάθε περσόνα του σε κάθε τραγούδι, τον έκαναν ξεχωριστό. Οι ειδικοί φωτισμοί τον έκαναν να μοιάζει με ονειρική φιγούρα στη σκηνή, δημιουργώντας μια φουτουριστική ατμόσφαιρα. Ένα επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο των ζωντανών του εμφανίσεων ήταν και η χρήση μικρών ιστοριών σαν εισαγωγή στα τραγούδια, που επέτρεπε στους μουσικούς προετοιμαστούν ανάμεσα στα κομμάτια.
- Οι Genesis κυκλοφόρησαν επτά albums και έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα progressive rock συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70.

- Το 1975 o Gabriel ανακοίνωσε την αποχώρησή του, σοκάροντας το κοινό. Το γεγονός ότι όλη προσοχή συγκεντρωνόταν πάνω του, στις εμφανίσεις και το στυλ του, έκαναν πολλούς να ανησυχούν για το μέλλον της μπάντας. Στη διάρκεια των εμφανίσεών του γκρουπ στο Broadway, ο σκηνοθέτης William Friedkin τον κάλεσε να συμμετάσχει σε ένα κινηματογραφικό project, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του. Μια εβδομάδα μετά επέστρεψε, αλλά ήταν μόνο η αρχή του τέλους, καθώς μετά το τέλος της περιοδείας τους για το «The Lamb Lies Down On Broadway», ο Gabriel αποχώρησε οριστικά, αλλά κρατώντας καλές σχέσεις με τα άλλα μέλη. Το 1982 εμφανίστηκε πάλι μαζί τους επί σκηνής, για μία και μοναδική συναυλία.
- Ο Phil Collins αντικατέστησε τον Gabriel, χαράζοντας μια νέα πορεία στους Genesis, εκτοξεύοντας τη φήμη τους και την επιτυχία τους, για δύο δεκαετίες, με albums όπως το «Invisible Touch». Το 1996 ο Collins ανακοίνωσε κι αυτός την αποχώρησή του, θέλοντας να αναζητήσει νέα μουσικά σχέδια. Παρά το reunion τους το 2006 και την εισαγωγή τους στο Rock N’Roll Hall of Fame, τα μέλη της μπάντας δε φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη συνέχεια, θεωρώντας απίθανο να βρεθούν ξανά μαζί.
- Τα πρώτα τέσσερα solo albums του Gabriel, δεν είχαν τίτλο παρά μόνο το όνομα του και τον αριθμό του εκάστοτε album, με το πρόσωπο του στο εξώφυλλο να εμφανίζεται κατά το ήμισυ ή ακόμα και παραμορφωμένο.
- To πρώτο του album, κυκλοφόρησε το 1977, με πρώτο single το «Solsburry Hill», ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι που μιλούσε για την αποχώρησή του από τους Genesis. Οι επιρροές του ήταν αρκετά διαφορετικές από την προηγούμενη πορεία του. Από το φλερτ με την experimental pop, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη world μουσική και την τεχνολογία. Το πάντρεμα όλων των διαφορετικών ειδών, έφερε έναν πρωτοποριακό ήχο, με πολλά ηχητικά εφέ και μια ιδιαίτερη χρήση των τυμπάνων, χαρακτηριστικό σε πολλά τραγούδια του Gabriel σε όλη την μέχρι τώρα πορεία του.
- Επίσης ιδιαίτερη σημασία έδινε στα videoclips του, που αγαπήθηκαν από το Mtv, όπως το «Shock The Monkey». Στις συναυλίες που έδινε, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άλλο προφίλ από τη θεατρικότητα των Genesis, με άλλα «τεχνάσματα», όπως όταν όλη η μπάντα του και ο ίδιος ξύρισαν το κεφάλι τους. Αργότερα πειραματίστηκε με ακροβατικά και παραμόρφωνε το πρόσωπό του με καθρέφτες.

- Το 1986 κυκλοφόρησε το album «So», που ήταν και η μεγαλύτερή του επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 1 στα βρετανικά charts και στο Νο 2 στις Η.Π.Α. και έγινε πολλές φορές πλατινένιο. Από εκείνο το album προέρχεται και το πιο γνωστό του ίσως κομμάτι, το θρυλικό «Sledgehammer». Το videoclip του ήταν ένα έργο τέχνης, θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη και ανοίγοντας μια νέα εποχή στα videos, κερδίζοντας εννιά βραβεία στο Mtv το 1987. Είναι μέχρι σήμερα το πιο πολυπαιγμένο κομμάτι στην ιστορία του Mtv.
- Ακριβώς την ίδια εξέλιξη ακολούθησε και το αμέσως επόμενο video του για το τραγούδι «Big Time», με την πρωτοποριακή για την εποχή χρήση ειδικών εφέ και animation.
- Το 1989 έλαβε το πρώτο του Grammy για την καλύτερη new age performance, για το «Passion», το soundtrack της ταινίας «The Last Temptation of Christ» του Martin Scorsece. Το επόμενο album του «Us» ήταν αρκετά δραματικό, καθώς μιλούσε για το διαζύγιό του και την αποξένωσή του από την πρώτη του κόρη. Η ψυχολογική του κατάσταση αντικατοπτρίζεται σε κομμάτια όπως το «Diggin in the Dirt» και το «Talk to Me», στο οποίο δεύτερα φωνητικά κάνει η Sinead O’Conor.
Μετά από ένα πεντάχρονο διάλειμμα, επανήλθε με το «OVO», το soundtrack για το Millennium Dome Show στο Λονδίνο. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το «Up», σε εντελώς δική του παραγωγή. Ηχητικά ήταν μια επιστροφή στον πρώιμο ήχο του. Μετά από συμμετοχές σε soundtracks, όπως το «WALLE», κυκλοφόρησε το 2010 το «Scratch My Back», αποτελούμενο αποκλειστικά από διασκευές σε κομμάτια των David Bowie, Lou Reed, Radiohead και Arcade Fire. Το concept πίσω από αυτό το album ήταν η συνέχεια, το «And I’ll Scratch Yours», στο οποίο οι καλλιτέχνες των οποίων διασκεύασε κομμάτια ο Gabriel, θα του ανταποδώσουν την τιμή, διασκευάζοντας δικά του τραγούδια. Μετά από συνεχείς αναβολές, λόγω της άρνησης διάφορων μουσικών να συμμετάσχουν, το album κυκλοφόρησε τελικά φέτος, με τις συμμετοχές των Feist, Brian Eno, David Byrne και Regina Spektor.
- Το τελευταίο προσωπικό album που κυκλοφόρησε ήταν το «New Blood» το 2011, μια συλλογή παλιών κομματιών του σε νέα εκτέλεση με ορχήστρα.

- Εκτός από τη μουσική, ο Gabriel έχει να επιδείξει μια πλούσια ακτιβιστική δράση. Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και συμμετέχει σταθερά εδώ στα Human Rights Concerts του οργανισμού. Το 1992 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό WITNESS, μια ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζουν τοπικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν videos και το internet για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
- Το ενδιαφέρον του για τη world μουσική ήταν έντονο από τα πρώτα χρόνια της solo πορείας του. Αποφάσισε να γίνει η κινητήριος δύναμη πίσω από το κίνημα WOMAD, ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη καλλιτεχνών απ’όλο τον κόσμο, αγκαλιάζοντας διαφορετικές κουλτούρες. Δημιούργησε επίσης, την Real World Studios, μια δισκογραφική εταιρεία με σκοπό τη διανομή της μουσικής τέτοιων καλλιτεχνών και να «εκπαιδεύσει» τον δυτικό κόσμο σε διαφορετικά ακούσματα. Στην εταιρία ανήκουν ονόματα όπως οι Yungchen Lhamo, Nusrat Fateh Ali Khan and Youssou N'dour.
- Φέτος ο Peter Gabriel είναι υποψήφιος για μια θέση στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame, για το σύνολο της προσωπικής του πορείας.

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις