Τα κορυφαία μνημεία-ορόσημα στην Ευρώπη

Η Ευρώπη προσφέρει ταξίδια για όλα τα γούστα και σίγουρα ένας από τους παράγοντες που θα ορίσουν την τελική σας επιλογή προορισμού, είναι τα αξιοθέατα που βρίσκονται σε κάθε περιοχή.

Εκκλησία του Σωτήρα του Αιμοραγούντα, Αγία Πετρούπολη
Η Ευρώπη προσφέρει ταξίδια για όλα τα γούστα και σίγουρα ένας από τους παράγοντες που θα ορίσουν την τελική σας επιλογή προορισμού, είναι τα αξιοθέατα που βρίσκονται σε κάθε περιοχή. Το TripAdvisor επέλεξε τα 25 κορυφαία μνημεία της Γηραιάς Ηπείρου για το 2013 και σας τα παρουσιάζουμε για να αποφασίσετε ποιο σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον.
Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, φυσικά έχουν την πρωτοκαθεδρία στη λίστα με τα μνημεία, αλλά δε θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά 10 από τα μνημεία της λίστας, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο.
Εκκλησία του Σωτήρα του Αιμοραγούντα, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Η Εκκλησία του Σωτήρα του Αιμοραγούντα (γνωστή στους ντόπιους ως Spas na Kravi) είναι ένας όμορφος ναός «ντυμένος» από χρυσό με τρούλο σε σχήμα κρεμμυδιού. Από αυτή την παλιά ρωσική εκκλησία μπορείτε να ατενίσετε όλη την παλιά ρωσική πρωτεύουσα. Στο εσωτερικό έχει κάποια από τα καλύτερα μωσαϊκά, τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως μέσα σε 14 χρόνια από 10 τεχνίτες μωσαϊκών. Όλα αυτά βέβαια αφού είχε βομβαρδιστεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να σημειωθεί ότι είναι τόσο όμορφη και πολύχρωμη εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.
Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Βατικανό

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται πάνω στο σημείο ταφής του Αποστόλου Παύλου και θεωρείται από τα ιερότερα μνημεία της χριστιανοσύνης. Χωράει 60 χιλιάδες άτομα και μέχρι το 1989 ήταν ο μεγαλύτερος ναός στον κόσμο. Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου με μήκος 340 μέτρα και πλάτος 240 μέτρα. Στο κέντρο βρίσκεται ένας οβελίσκος ύψους 25 μέτρων και 322 τόνων που προέρχεται από το σημείο όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Παύλος. Λέγεται ότι στη βάση του βρίσκεται στάχτη του Καίσαρα και στην κορυφή του κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό.
Αλκαζάρ, Σεβίλλη, Ισπανία

Αλκαζάρ στα ισπανικά ονομάστηκαν τα φρούρια που χτίστηκαν για να μένουν μέσα διοικητές διάφορων πόλεων της Ισπανίας, με αυτό της Σεβίλλης να είναι από τα παλαιότερα αφού υπάρχει πριν από τον 14ο αιώνα και φέρει ίχνη αραβικής τεχνοτροπίας. Το παλάτι συνδυάζει αρμονικά την αρχιτεκτονική των Χριστιανών με αυτή των Μαυριτανών και ξεχωρίζει στην έτσι κι αλλιώς πανέμορφη Σεβίλλη.
Καθεδρικός Ναός Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Γαλικία, Ισπανία

Το μεγάλο καμάρι της πρωτεύουσας της Γαλικίας, στην Ισπανία, είναι δίχως αμφιβολία ο Καθεδρικός Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο. Ο προορισμός για προσκύνημα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο και είναι γνωστός ήδη από τον 9ο αιώνα ως ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου. Από το 1985 αυτή η διαδρομή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Καθεδρικός Ναός της Σιένα, Ιταλία
Το συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού της Σιένα, στεγάζει μια σειρά από τα πιο σημαντικά μνημεία του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού πανοράματος. Με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο, ο Καθεδρικός δίχως αμφιβολία αποτελεί το κέντρο του συγκροτήματος ενώ άλλα σημαντικά μνημεία είναι η Κρύπτη, το Βαπτιστήριο και το Μουσείο της Όπερας. Όλα αποτελούν μέρος του συγκροτήματος που σχηματίζεται από την Παλιά Μητρόπολη (Duomo Vecchio) και τη Νέα Μητρόπολη (Duomo Nuovo).
Piazzale Michelangelo, Φλωρεντία

Αυτή η πλατεία του 19ου αιώνα έχει αναμφισβήτητα την καλύτερη, πανοραμική θέα της Φλωρεντίας. Δημιουργήθηκε το 1869 σε έναν λόφο νότια του ιστορικού κέντρου, κατά τη διάρκεια της αναδιαμόρφωσης της αριστερής όχθης του Άρνου (στη νότια πλευρά του ποταμού). Εκείνη την εποχή, η Φλωρεντία ήταν η πρωτεύουσα της Ιταλίας και ολόκληρη η πόλη είχε εμπλακεί σε μια αστική ανανέωση. Η πλατεία αφιερώθηκε στον μεγάλο γλύπτη της Αναγέννησης, τον Μιχαήλ Άγγελο και είναι διακοσμημένη με αντίγραφα γλυπτών του.
Το πανόραμα προσφέρει θέα στην «καρδιά» της Φλωρεντίας από το Forte Belvedere, μέχρι την Santa Croce και τις γέφυρες που διασχίζουν τον Άρνο, συμπεριλαμβανομένου του Ponte Vecchio, αλλά και στους λόφους Settignano και Fiesole.
Γέφυρα του Καρόλου, Πράγα, Τσεχία

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές αψιδωτές γέφυρες της Ευρώπης και βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα, στο ιστορικό κέντρο της Πράγας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1357 με εντολή του βασιλιά Καρόλου Δ’ και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Η Γέφυρα του Καρόλου (Karluv Most) διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη μετατροπή της Πράγας σε σημαντικό εμπορικό κόμβο. Σήμερα είναι γεμάτη με ζωγράφους, μουσικούς, μικροπωλητές και τουρίστες.
Η γέφυρα φέρει 30, κυρίως μπαρόκ, αγάλματα. Τα περισσότερα δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1683 και του 1714. Απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες εκείνης της περιόδου. Οι πιο διάσημοι γλύπτες της εποχής συμμετείχαν στη διακόσμηση της γέφυρας. Με αφετηρία το 1965, όλα τα αγάλματα έχουν αντικατασταθεί συστηματικά από αντίγραφα και τα πρωτότυπα έχουν εκτεθεί στο lapidarium του Εθνικού Μουσείου.
Μπλε Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Το Μπλε Τζαμί (ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ) είναι το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 και αποτελείται από ένα εντυπωσιακό συγκρότημα με έξι μιναρέδες. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνομά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών και βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδρομου και απέναντι από την Αγία Σοφία. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και θα καταλάβετε το γιατί με το που θα το αντικρύσετε.
Πάνθεον, Ρώμη, Ιταλία

Αφιερωμένο στους Ολύμπιους Θεούς, το Πάνθεον διαθέτει ένα πανέμορφο εσωτερικό από μάρμαρο και είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Ρώμης του Αυγούστου. Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν 16 κίονες από αιγυπτιακό γρανίτη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χαλκό ο οποίος αφαιρέθηκε για να χρησιμοποιηθεί στο ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο 43 μέτρων ψηλός τρούλος του, ήταν ο μεγαλύτερος τρούλος στον κόσμο μέχρι το 1436, όταν στην Φλωρεντία τελείωσε η κατασκευή της Μητρόπολης. Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα, το Oculus, το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός.
Κεντρική Πλατεία της Κρακοβίας, Πολωνία

Αυτή η τεράστια πλατεία είναι η μεγαλύτερη σε οποιαδήποτε μεσαιωνική πόλη και περιλαμβάνει το Αναγεννησιακό Cloth Hall από τον 16ο αιώνα και τη γοτθική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον 14ο αιώνα. Η πλατεία είναι καλοδιατηρημένη και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους και τους τουρίστες.
Σχεδόν όλα τα σπίτια και τα παλάτια που περιβάλλουν την Κεντρική Πλατεία, έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, με εντυπωσιακές προσόψεις που διακοσμούν τις εισόδους, τα παράθυρα και τις οροφές τους.
Τα υπόλοιπα
Καθεδρικός Ναός της Μεσκίτα, Κόρδοβα
Τείχη του Ντουμπρόβνικ
Alhambra, Γρανάδα
Κολοσσαίο, Ρώμη
Καθεδρικός Santa Maria del Fiore, Φλωρεντία
Σαγράδα Φαμίλια, Βαρκελώνη
Βασιλική Κινστέρνα, Κωνσταντινούπολη
Παλάτι Schonbrunn, Βιέννη
Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου
Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, Ασίζη
Καθεδρικός Ναός του Ντάρχαμ
Αρχαία Πόλη της Εφέσου
Piazza della Signoria, Φλωρεντία
Παρθενώνας, Αθήνα
Ακρόπολη, Αθήνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις