Η Απόλυτη Προστασία για τα Windows

«Κάτι έπαθαν τα γουίντοουζ και δεν ανοίγουν. [...] Δεν έκανα τίποτα, έτσι, από μόνα τους. [...] Έλα να του ρίξεις μια ματιά, για εσένα δεν είναι τίποτα, σε πέντε λεπτά θα το 'χεις φτιάξει». Πολλοί από εμάς έχουμε ένα τέτοιο φίλο ή, συνηθέστερα, συγγενή μιας κάποιας ηλικίας, που επειδή νόμιζε πως ο φάκελος των Windows παραέχει πολλά αρχεία, έσβησε μερικά, και αυτά τα «πέντε λεπτά» καταλήγουν να είναι τέσσερις ώρες να του κάνουμε format και να του ξαναπεράσουμε όλα τα προγράμματα. Επειδή όμως αυτές οι τέσσερις ώρες δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ πίσω – και είναι πολύ πιθανό να επαλειφθούν την επόμενη εβδομάδα – στο σημερινό άρθρο θα δούμε έναν αυτόματο και δωρεάν τρόπο να κάνουμε μια εγκατάσταση Windows κυριολεκτικά αθάνατη.
Η παρακάτω μέθοδος είναι ιδανική για Internet Café, εταιρικούς υπολογιστές, PC δημόσιας χρήσης (σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες κλπ) αλλά και υπολογιστές απλών χρηστών.
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες χρηστών.
Η πρώτη κατηγορία είστε εσείς: οι ευσυνείδητοι χρήστες, που διαβάζετε Pcsteps. Ξέρετε τις 8 συμβουλές για να μην πιάσετε ΠΟΤΕ ιό. Ξέρετε πώς να κρατάτε την εγκατάσταση των Windows πάντοτε αστραφτερά καθαρή. Ξέρετε πως, αν τελικά κάτι πάει στραβά, πώς να σώσετε το σύστημά σας με το System Restore. Και, φυσικά, ξέρετε, αν ακόμα και αυτό αποτύχει, πώς να επιδιορθώσετε μία χαλασμένη εγκατάσταση των Windows χωρίς format.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι χρήστες που έχουν μηδενικές γνώσεις και δεν πολυσκαλίζουν τον υπολογιστή: τον χρησιμοποιούν κυρίως για να μπαίνουν στο facebook, στο email τους, και σαν ακριβή γραφομηχανή.
Η τρίτη είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία: Οι χρήστες που δεν έχουν μεν γνώσεις, αλλά έχουν την περιέργεια. Θα εγκαταστήσουν ό,τι αηδία πρόγραμμα κυκλοφορεί στο Internet. Θα πιστέψουν τα banner ads που λένε πως ο υπολογιστής τους είναι αργός ή πως έχει πιάσει ιό. Θα κάνουν κλικ στο σύνδεσμο που τους υπόσχεται να τους δείξει «ποιοι βλέπουν το προφίλ τους» στο facebook. Θα αποφασίσουν να κάνουν ένα ξεσκαρτάρισμα στο δίσκο τους, αγνοώντας γιατί ο φάκελος System32 χρειάζεται να έχει τόσο πολλά αρχεία. Και θα αφαιρέσουν ώρες από τη ζωή μας για να τους ξαναφτιάχνουμε τον υπολογιστή.
Και, τέλος, υπάρχουν ορισμένοι χρήστες που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές δημόσιας χρήσης (σε Internet Café, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες κλπ) σαν τις δημόσιες τουαλέτες: από τη στιγμή που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους, δεν τους ενδιαφέρει αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανθρώπινα και για τους άλλους χρήστες.
Τώρα, όμως, για τις τρεις τελευταίες κατηγορίες, υπάρχει τρόπος να «παγώσουμε» την εγκατάστασή τους των Windows στην ιδανική της κατάσταση, και να γίνεται επαναφορά της κάθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής.
Με αυτό τον τρόπο, ό,τι κι αν εγκαταστήσουν, όσους ιούς κι αν καταφέρουν να πιάσουν στην καθισιά τους, όσα αρχεία συστήματος κι αν σβήσουν, σε κάθε reboot η εγκατάσταση των Windows να είναι κυριολεκτικά σαν καινούρια.

Φτιάχνοντας Partition

Για να λειτουργήσει σωστά η μέθοδος αυτή, είναι απαραίτητο ο υπολογιστής σας να έχει τουλάχιστον δύο partition ή δύο δίσκους: Ένα για τα Windows και όλα τα προγράμματα (το οποίο θα «παγώσει» στην ιδανική του κατάσταση), και ένα για όλα σας τα αρχεία και τα δεδομένα.
Αν ο υπολογιστής σας δεν έχει ήδη δεύτερο partition, δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα.
Τα αρχεία του υπολογιστή τα οποία θα αλλάζετε σε τακτική βάση (πχ το περιεχόμενο του My Documents, ή και του desktop) θα πρέπει να τα μεταφέρετε στο δεύτερο αυτό Partition.
Ο πιο εύκολος τρόπος να γίνει αυτό στα Windows 7 είναι να πάτε στο Start Menu, να επιλέξετε το όνομα χρήστη...
1.1-user-files
Και σε κάθε σημαντικό φάκελο (Desktop, My Documents, My Pictures, Favorites κλπ) κάνουμε δεξί κλικ, πηγαίνουμε στο Location και επιλέγουμε που θέλουμε να μεταφερθεί.
1.2-new-desktop
Πλέον, το Desktop, τα My Documents και οι άλλοι σας σημαντικοί φάκελοι θα είναι μονίμως στο δεύτερο partition, και τα αρχεία σας θα είναι ασφαλή ό,τι κι αν πάθουν τα Windows.

Reboot Restore RX

Το Reboot Restore RX πρόκειται για ένα εντελώς δωρεάν πρόγραμμα, που αναλαμβάνει να έχει τα Windows μας σαν καινούρια.
Κατά την εγκατάσταση, μας ρωτάει ποιο είναι το Partition που θέλουμε να επαναφέρουμε.
Εφ' όσον πλέον έχετε τουλάχιστον δύο Partition, επιλέξτε μόνο αυτό με την εγκατάσταση των Windows και των προγραμμάτων.
1-choose-partition
(τα unknown partition που φαίνονται στην εικόνα είναι η εγκατάστασή μου του Ubuntu Linux)
Μετά την εγκατάσταση, θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Κατά την επανεκκίνηση, το πρόγραμμα θα εγκατασταθεί εκτός των Windows, έτσι ώστε να μπορέσει να τα επαναφέρει, ό,τι κι αν συμβεί στην εγκατάσταση του λειτουργικού.
2-installing

Έτοιμο

Το πρόγραμμα είναι εντυπωσιακά απλό. Η μόνη ένδειξη της παρουσίας του είναι το εικονίδιο στην taskbar, το οποίο μας ενημερώνει πότε ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα, κρατώντας την «καθαρή» εγκατάσταση των Windows.
3-running
Από εκεί και πέρα, με δεξί κλικ στο εικονίδιο, η μόνη επιλογή που μας δίνει είναι αν όντως θέλουμε να κάνουμε επαναφορά του συστήματος στην επόμενη επανεκκίνηση, ή όχι.
4-restore-on-reboot
Κατά το reboot βλέπουμε τη διαδικασία της επαναφοράς, η οποία ξεκινάει και ολοκληρώνεται αυτόματα, και στο δικό μου σύστημα δεν πήρε πάνω από μερικά δευτερόλεπτα.
6-restoring

Κάνοντας αλλαγές

Αν για κάποιο λόγο η κατάσταση των Windows που «παγώσαμε» δεν ήταν τέλεια (πχ ξεχάσαμε να έχουμε εγκατεστημένο ένα σημαντικό πρόγραμμα), η λύση είναι εξαιρετικά απλή.
Δεξί κλικ στο εικονίδιο, απενεργοποίηση της επαναφοράς.
7-deactivate
Κάνουμε ό,τι αλλαγές θέλουμε.
Δεξί κλικ στο εικονίδιο, και ενεργοποιούμε ξανά την επαναφορά κατά την επανεκκίνηση.
8-reactivate

Συγχαρητήρια

Πλέον, το Software του υπολογιστή είναι 100% αθάνατο – για την ακρίβεια, είναι σαν τον μυθικό Φοίνικα, ό,τι κι αν πάθει, αρκεί ένα reboot για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.
Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows (XP, Vista, 7, 8 κλπ)
Φυσικά, αν πάθει κάτι το hardware (πχ χαλάσει ο δίσκος), η λύση αυτή δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Γι' αυτό είναι πάντοτε καλή ιδέα να έχετε το απόλυτο backup για τα αρχεία σας.
Αν μη τι άλλο, πάντως, θα μειώσει κατά πολύ τα τηλεφωνήματα από τον πατέρα σας/τη θεία/τη γιαγιά σας για τον υπολογιστή τους...
 http://www.pcsteps.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις