9 σημεία της Γης που μοιάζουν από...άλλο πλανήτη

Μπορεί η φύση να μας προσφέρει εκπληκτικά «ζωντανά» τοπία, με γαλαζοπράσινα νερά και ανθισμένα λιβάδια, όμως δεν λείπουν και τα σκηνικά που θυμίζουν εξωγήινους πλανήτες! Ξεροί τόποι, απόκοσμα μέρη, παράξενα χρώματα σε λίμνες και ποτάμια, μουντά τοπία...  Τα καλά νέα, λοιπόν, για τους λάτρεις της διαστημικής εποχής είναι ότι υπάρχει τρόπος να βρουν εξωγήινα τοπία εδώ στη Γη. Με άλλα λόγια, με λίγη φαντασία μπορείτε να εξερευνήσετε το ηλιακό μας σύστημα χωρίς να πάτε πουθενά. Νοερά μόνο μια επίσκεψη στα 10 σημεία που ακολουθούν θα σας θυμίσει το λιγότερο ότι πατήσατε κάτι... από Κόκκινο Πλανήτη ή βρεθήκατε με επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
1. Rio Tinto, Ισπανία
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν... εξωγήινα!
Αυτό το απόκοσμο, κοκκινωπό ποτάμι στη νοτιοδυτική Ισπανία είναι διαφορετικό από ό,τι έχετε δει μέχρι τώρα. Το νερό χρωματίζεται από τον σίδηρο που υπάρχει στο έδαφος και είναι ιδιαίτερα όξινο. Αν και δεν ακούγεται σαν ένα κατάλληλο μέρος για να βρει κάποιος ζωή, στα νερά του ποταμού ζουν αερόβιοι μικροοργανισμοί που τρέφονται με τον σίδηρο και άλλα θειούχα ορυκτά που αφθονούν στο ποτάμι.
2. Νησί Devon, Καναδάς
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν... εξωγήινα!!
Το νησί Devon του Καναδά είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί στη Γη. Ενώ το έρημο τοπίο δεν αποτελεί ιδανική τοποθεσία για διακοπές, είναι ιδανικός... προσομοιωτής του τοπίου που συναντά κάποιος στον Άρη. Εκτός από την εντυπωσιακή ομοιότητά του με το βραχώδες, άνυδρο τοπίο του Κόκκινου Πλανήτη, το νησί Devon έχει πολλούς κρατήρες παρόμοιους με αυτούς που είναι διασκορπισμένοι στην Άρη.
3. Ηφαίστειο Kilauea, Χαβάη
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Η Αφροδίτη έχει περισσότερα ηφαίστεια από κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα και το τοπίο της κυριαρχείται από εκτεταμένες πεδιάδες λάβας, που αποτελούνται κυρίως από πετρώματα βασάλτη. Αυτού του είδους οι ροές λάβας είναι τυπικές για το ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης.
4. Mauna Kea & Haleakala, Χαβάη
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Η Χαβάη είναι περισσότερο γνωστή για τις παραλίες της, αλλά είναι επίσης ο τόπος με τα πιο απόκοσμα τοπία στη Γη. Τα βουνά Mauna Kea και Haleakala έχουν ομοιότητα με τον Άρη στη σύνθεση του εδάφους, όπως αποδείχθηκε από έρευνες της ΝΑΣΑ στο χώμα της περιοχής.
5. Etosha, Ναμίμπια
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, έχει θεωρηθεί από καιρό ως ένας κορυφαίος υποψήφιος για εξωγήινη ζωή, εν μέρει λόγω των ομοιοτήτων που μοιράζεται με τα πρώτα μοντέλα της Γης στη γεωλογία και την ατμόσφαιρά του. Για παράδειγμα, ο Τιτάνας διαθέτει σαφείς αποδείξεις σταθερών σωμάτων υγρών στην επιφάνειά του. Και το υγρό δεν είναι νερό, καθώς ο Τιτάνας καλύπτεται από θάλασσες υδρογονανθράκων. Η μεγαλύτερη, μάλιστα, η Ontario Lacus, διαπιστώθηκε ότι είναι πιθανό να μοιάζει και να συμπεριφέρεται σαν την Etosha στη Ναμίμπια.
6. Teide National Park, Κανάριοι Νήσοι
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Μια φωτογραφία από το Εθνικό Πάρκο Teide στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας θυμίζει κατά πολύ με μία τραβηγμένη στον Άρη. Κόκκινες αποχρώσεις, αμμώδες έδαφος και μεγάλα βράχια φέρνουν στο νου διαστημικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.
7. Atacama Desert, Χιλή
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Στη σκιά της οροσειράς των Άνδεων δεσπόζει η έρημος Ατακάμα, το πιο ξηρό μέρος πάνω στη Γη. Αυτό το έρημο τοπίο με αλυκές, αμμόλοφους και ροές λάβας δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογο με τον Άρη. Το γεγονός ότι υπάρχει ζωή εδώ ίσως αποτελεί ένα σπουδαίο επιχείρημα ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβαίνει και στα εδάφη του Κόκκινου Πλανήτη.
8. Dry Valleys, Ανταρκτική
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Από τα πιο ακραία μέρη του κόσμου. Οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν εδώ και το ξερό τοπίο θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πιο κοντινό ανάλογο με τις κρύες και ανεμοδαρμένες πεδιάδες του Άρη.
9. Λίμνη Βοστόκ, Ανταρκτική
perierga.gr - 8+1 σημεία στη Γη που μοιάζουν με...πλανήτες!
Η λίμνη Βοστόκ είναι μάζα γλυκού νερού που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βάθος 3.700 με 4.100 μέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής και είναι μία από 150 περίπου γνωστές υποπάγιες λίμνες γλυκού νερού αλλά και η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες. Ο τόπος που βρίσκεται είναι ένα από τα ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αρχαία ακρόφιλα μικρόβια που έχουν βρεθεί εδώ θα μπορούσαν να προσφέρουν γνώση για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ζωή στο φεγγάρι του Δία ή στο φεγγάρι του Κρόνου (Εγκέλαδος), που όπως πιστεύεται και τα δύο έχουν ωκεανούς κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους.
www.perierga.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις