To 2013 διώχνουμε το στρες


Η απόφαση για το νέο έτος είναι να απαλλαγούμε όλοι από το στρες. Ακούγεται δύσκολο, έως και ανέφικτο, αλλά μιας και είναι αρχή του χρόνου, επιβάλλεται να πάρουμε ριζικές αποφάσεις. Στη θεωρία ακούγεται ωραία, αλλά στην πράξη, πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος;

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013
Πρώτη κίνηση είναι η συνειδητοποίηση και ο ρεαλισμός. Ας αρχίσουμε με δεδομένο ότι όλοι έχουμε άγχος (λίγο πολύ δεν έχει σημασία) και όλοι θέλουμε να δούμε τα πράγματα (όσο μπορούμε τέλος πάντων) πιο αισιόδοξα και πιο ήρεμα. Στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης, υπάγεται φυσικά και η αποδοχή ότι, όσο «ζεστά» και αν πάρουμε την απόφαση, αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, άρα υπομονή.
Και αφού ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, πάμε να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε (και να συνεχίσουμε) το 2013 με περισσότερη ηρεμία, αισιοδοξία και ξεγνοιασιά.
Ας χαρούμε την... αποτυχία
Ένα βασικό λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι, δεν απολαμβάνουμε την αποτυχία μας. Κανείς δεν είναι τέλειος και η αποτυχία είναι δεδομένη ότι θα μας χτυπήσει την πόρτα, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Άρα γιατί να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να «πέφτει» ψυχολογικά σε κάθε αναποδιά; Εξάλλου, αν το... πάρουμε και πιο φιλοσοφικά το θέμα, η επιτυχία εκτιμάται περισσότερο, αν έχει γευτεί κάποιος αρχικά την αποτυχία. Μάλιστα ο Dr. Donald Darst, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου του Midwest, επιμένει ότι «πιέζουμε τους εαυτούς μας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Τα πάντα πρέπει να γίνονται τέλεια και γρήγορα. Γιατί;»
Δεν εγκαταλείπουμε
Το 2012 ήταν μία αρκετά δύσκολη χρονιά και δυστυχώς το 2013, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο, δε φαντάζει πιο αισιόδοξο. Επειδή όμως, πολλά πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα αποφάσεις για απολύσεις και περικοπές, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιμένουμε και να μην εγκαταλείπουμε. Σε μία εποχή όπου, πολλά πράγματα είναι ρευστά, σίγουρα κανείς δε μένει ανεπηρέαστος από τέτοιου είδους οικονομικές δυσχέρειες, αλλά δυστυχώς, δεν περνάνε όλα από τα χέρια μας. Άρα υπομονή, επιμονή και κυρίως αισιοδοξία.
Ας απομακρυνθούμε από τις οθόνες
Η καθημερινότητα θα ήταν πολύ πιο ήρεμη και όμορφη, αν δε χρειαζόταν να ξοδεύουμε όλη μας την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Το να κάνει κανείς πράγματα, που τον ευχαριστούν και να μην περνά παθητικά όλον τον ελεύθερο χρόνο του (ειδικά μάλιστα στη σημερινή εποχή, που ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται πολυτέλεια) μπροστά από μία τηλεόραση ή μία οθόνη του υπολογιστή, σημαίνει ένα πράγμα: ότι ο άνθρωπος αυτός επιλέγει να ζει τη ζωή του, όπως αυτός θέλει και κάνοντας πράγματα που τον ευχαριστούν σημαίνει ευτυχία, άρα και λιγότερο άγχος.
Χρόνος με συγγενείς και φίλους
Οι περισσότεροι λέμε ότι πλέον δεν έχουμε τον χρόνο, λόγω φόρτου εργασίας, για να τον αφιερώσουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας. Οι ειδικοί, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον, ηρεμεί τον άνθρωπο, προσφέροντας γαλήνη και χαρά. Άρα πάρτε την απόφαση το 2013, να είναι η χρονιά που θα μοιράσετε το χρόνο σας, βάζοντας πιο …ανθρωπιστικές προτεραιότητες.
Απολαμβάνουμε τη στιγμή
Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό ίσως και ανόητο, αλλά η αλήθεια είναι η καθημερινότητα στην ουσία «απαγορεύει» στον καθένα από μας να απολαύσουμε, έστω και το πιο απλό πράγμα, όπως είναι π.χ ο ήλιος. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να αναλογιστούμε ότι, πολλά μικρά πράγματα χαρίζουν ένα χαμόγελο ακόμα και σήμερα. Μια καλή τακτική είναι στο δρόμο προς τη δουλειά να προσπαθούμε να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας, σε αισιόδοξα πράγματα και όχι στο κορνάρισμα του πίσω οδηγού, πριν καν ανάψει το φανάρι.
Προγραμματίζουμε ό,τι μπορούμε…
Ένας τρόπος να απαλλαγούμε από το στρες, είναι να κάνουμε ένα πλάνο με τα «πρέπει» και «δεν πρέπει», που διαχειριζόμαστε καθημερινά. Τηρώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, οργανώνουμε τη ζωή μας και προλαβαίνουμε όλα σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μας έφτανε ένα αχανές 24ωρο.
…και ας μείνουμε αυθόρμητοι στα υπόλοιπα
Ξεγνοιασιά και ανεμελιά χωρίς αυθορμητισμό δεν γίνεται, γι' αυτό και για το 2013 επιλέγουμε να αφήσουμε κάποια πράγματα στην τύχη τους. Δε χρειάζεται να προγραμματίζουμε τα πάντα και να αγχωνόμαστε σε κάθε υποψία ότι δεν θα προλάβουμε.
Υπάρχουν αρκετά πράγματα στη ζωή, τα οποία είναι πολύ καλύτερα να γίνονται «από μόνα τους». Μπορούμε για παράδειγμα, να συναντήσουμε έναν παλιό φίλο στο δρόμο για τα ψώνια και αντί να συνεχίσουμε τις δουλειές μας, να αποδεχτούμε έναν καφέ ή μία βόλτα μαζί του.
Θετική σκέψη
Ακούγεται σχεδόν ουτοπικό, στη σημερινή εποχή, αλλά ποιός κατάφερε κάτι με την αρνητική σκέψη; Κανείς. Γι αυτό και για το 2013, ας επιλέξουμε να είμαστε πιο θετικοί και να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα και λιγότερο μίζερα, όσο δύσκολο ή ακατόρθωτο και να φαντάζει αυτό. Εξάλλου, ο ανθρώπινο νους έχει αποδείξει, σε άπειρες περιπτώσεις, ότι έχει αστείρευτη δύναμη.
Ας είμαστε πιο ανοιχτοί
Μπορεί να αποχαιρετήσαμε το 2012 με άγχος και αρνητικά συναισθήματα, αλλά αν γυρίσουμε λίγο πίσω θα δούμε ότι, εκτός από τη μιζέρια μας άφησε και μία αίσθηση προσφοράς. Αναμφισβήτητα, η «αλληλεγγύη» ήταν η λέξη για το 2012, οπότε γιατί να μην την καθιερώσουμε και τη νέα χρονιά, ως οδηγό σκέψης και δράσης;
Εξάλλου, η προσφορά βοήθειας έχει πάντα διπλή δύναμη: δίνουμε σε κάποιον κάτι που χρειάζεται και εκείνος μας επιστρέφει την ικανοποίηση και την ψυχολογική αγαλλίαση, που αποβάλλουν το άγχος αυτόματα.
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις