John Lennon

Τι μπορεί να πρωτοπεί κανείς για μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας που γεννήθηκε πριν ακριβώς από 72 χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 1940; Ένας άνθρωπος, που αφού κατέκτησε τον κόσμο ως μέλος των Beatles, έγινε συνώνυμο του αγώνα ενάντια στη βία και τον πόλεμο, με τα τραγούδια του και τις δηλώσεις του να αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε καλλιτέχνη.


- Ο John Lennon γεννήθηκε το 1940 στο Liverpool. Μεγάλωσε με την απουσία του πατέρα του, που ήταν ναυτικός. Βίωσε πολλά οικογενειακά δράματα, με κορυφαίο την εγκατάλειψη του πατέρα του και την άτυπη υιοθεσία του από τη θεία του, μέχρι σε ηλικία πέντε χρόνων ο πατέρας του να τον αναγκάσει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτόν και στη μητέρα του. Ο Lennon διάλεξε τον πατέρα του, αλλά όταν η μητέρα του απομακρύνθηκε έτρεξε πίσω της κλαίγοντας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μιλήσει με τον πατέρα του για πάνω από 20 χρόνια. Στην υπόλοιπη παιδική του ηλικία συνέχισε να μένει με τους θείους του.
- Σε ηλικία 16 χρονών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε να κάνει σκέψεις για το πώς θα ήταν όταν θα γινόταν διάσημος. Ένα χρόνο αργότερα η μητέρα του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό. Ο Lennon που ξεκινούσε τότε το Κολλέγιο άρχισε να επιδεικνύει ατίθαση συμπεριφορά και να δημιουργεί προβλήματα στη Σχολή του, με αποτέλεσμα να τον διώξουν λίγο πριν το τέλος των σπουδών του.

-Από την πρώτη του μπάντα τους Quarrymen, μεταπήδησε στη δημιουργία των Beatles, όταν συναντήθηκε με τον Paul McCartney το 1957 και του ζήτησε να γίνει μέλος του συγκροτήματός του, που συμπληρώθηκε από τον George Harrison και τον Ringo Star. O manager τους, Brian Epstein, ο άνθρωπος πίσω από τα Σκαθάρια ή αλλιώς το πέμπτο μέλος του συγκροτήματος, χωρίς καμία προϋπηρεσία, κατάφερε να δημιουργήσει το φαινόμενο των τεσσάρων μουσικών, που αργότερα ονομάστηκε Beatlemania. Από το πρώτο τους single «Love Me Do» τα σημάδια της επιτυχίας είχαν φανεί στον ορίζοντα. Η μουσική δε θα ήταν ποτέ πια η ίδια.
-Τη δεκαετία του '60, η Beatlemania κυριαρχούσε παγκοσμίως, η λατρεία του κοινού για το συγκρότημα μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με αυτήν προς το πρόσωπο του Elvis Presley. Βέβαια, και οι ίδιοι πυροδοτούσαν ποικίλα σχόλια και φρόντιζαν να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μια χαρακτηριστική κίνηση του Lennon ήταν όταν δήλωσε ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Χριστό, κάτι που θεωρήθηκε τεράστια προσβολή στις Η.Π.Α.

-Όσο μεγάλωνε η φήμη τους τόσο μεγάλωνε και η εξάρτηση του Lennon από το LSD. Για τον ίδιο αποτελούσε βοήθεια στην έμπνευση του, αφού έγραφε τραγούδια συνεχώς υπό την επήρεια ναρκωτικών, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Παράλληλα, άρχισε να ενδιαφέρεται και για την πνευματικότητά του, ταξιδεύοντας στην Ινδία μαζί με τους υπόλοιπους τρεις, όπου εκεί έγραψαν τα albums «The Beatles» και «Abbey Road». Ο θάνατος του Epstein τους επηρέασε βαθύτατα. Εκείνη την εποχή γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του κι αυτή που έμελε να του αλλάξει για πάντα τη ζωή, τη Yoko Ono. Η καλλιτεχνική της δράση τον επηρέασε και άρχισε να ασχολείται πλέον μόνο μαζί της και με τα δικά της project, παραμελώντας τους Beatles. Από την κοινή τους μουσική σύμπραξη, το πιο σημαντικό ίσως δημιούργημα ήταν το αντι-πολεμικό «Give Peace a Chance» που συνδέθηκε με τον πόλεμο του Βιετνάμ και το «Cold Turkey» που μιλούσε για την απεξάρτησή του από την ηρωίνη.
- Το 1969 ο Lennon εγκατέλειψε τους Beatles, αποφασισμένος να ασχοληθεί πια με τις δικές του αναζητήσεις.
-Το πρώτο solo album του John Lennon είχει τον τίτλο «John Lennon/Plastic Ono Band» και κυκλοφόρησε το 1970, λαμβάνοντας εγκωμιαστικές κριτικές. Τραγούδια όπως το «Mother» και το «Working Class Hero» έγιναν τεράστιες επιτυχίες, κυρίως για τα μηνύματα που περνούσαν. Ο Lennon είχε αναπτύξει μαζί με την Ono μια έντονη αντιπολεμική και ακτιβιστική δράση, συμμετέχοντας σε πορείες εναντίον του πολέμου, μαχόμενοι τον πλούτο και τον φασισμό και διαδηλώνοντας με δικούς τους πρωτότυπους τρόπους.

- Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το «Imagine», από το οποίο το ομώνυμο τραγούδι, έγινε ένας αιώνιος ύμνος στην ειρήνη και την ισότητα. Κανένα τραγούδι δεν έχει ξεπεράσει τη δημοτικότητα του συγκεκριμένου κομματιού, που ψηφίζεται συνεχώς ως το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών.
- Την ίδια χρονιά το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ο Lennon τα έβαλε με την πολιτική του Nixon και ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε τα πάντα για να του κάνει τη ζωή δύσκολη, αρνούμενος να του δώσει υπηκοότητα για πέντε χρόνια.
-Το 1973 αποφάσισε να χωρίσει με την Ono, αλλά συνέχισε να μένει στη Νέα Υόρκη και να ηχογραφεί albums, να συμμετέχει σε συναυλίες και δουλειές άλλων καλλιτεχνών και να γράφει τραγούδια για άλλους, ανάμεσα τους και για τον David Bowie.
- Δύο χρόνια μετά γεννήθηκε ο γιος του Sean και αυτός ανέλαβε την ανατροφή του, κάνοντας ένα διάλειμμα πέντε χρόνων από τα μουσικά πράγματα. Το 1980 σήμανε την επιστροφή του, με το album «Double Fantasy», που περιείχε τραγούδια που είχε γράψει στις Βερμούδες κι εξέφραζαν την πληρότητα που του παρείχε η οικογενειακή ζωή.

- Η ευτυχία του αυτή δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, μιας και στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, καθώς ο Lennon και η Ono επέστρεφαν στο ξενοδοχείο Dakota στη Νέα Υόρκη, ο Mark David Chapman, φανατικός θαυμαστής του, τον πυροβόλησε τέσσερις φορές. Λίγες ώρες πριν του είχε δώσει αυτόγραφο. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Central Park, όπου τώρα βρίσκεται το Strawberry Fields Memorial προς τιμήν του. Ο Chapman παραμένει στη φυλακή και κάθε του έφεση απορρίπτεται μέχρι και σήμερα.
- Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Lennon δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με τα άπειρα κλασικά τραγούδια του -είτε με τους Beatles, είτε ως solo καλλιτέχνης- ούτε με την ακτιβιστική του δράση και τους αγώνες του για έναν καλύτερο κόσμο. Ήταν μια προσωπικότητα που άφησε το σημάδι της ανεξίτηλο στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, επηρέασε, συγκίνησε και προβλημάτισε. 72 χρόνια μετά τη γέννηση του, η μνήμη του δεν έχει ξεθωριάσει στο ελάχιστο…
http://www.clickatlife.gr / Ροζίνα Αράπη 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις